![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/tm83uwwp-44010-516847-cfcd2-whau93cl/82cecbac-5241-43b7-a28e-2604b7ef05f6/main/portugalskie-babeczki-z-kremem.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/tm83uwwp-44010-516847-cfcd2-whau93cl/b986ded7-2b54-4063-8c2d-0956669a12e0/main/portugalskie-babeczki-z-kremem.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/tm83uwwp-44010-516847-cfcd2-whau93cl/80ab07f9-0f6c-4479-9341-f88281b98c97/main/portugalskie-babeczki-z-kremem.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/tm83uwwp-44010-516847-cfcd2-whau93cl/82b2a89a-76ab-49e8-b7e2-501138bdbdd3/main/portugalskie-babeczki-z-kremem.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/tm83uwwp-44010-516847-cfcd2-whau93cl/944fe64c-761a-4d59-a9e2-96975c21c6d1/main/portugalskie-babeczki-z-kremem.jpg)
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 27/06/12
Składniki
- 250 g mleka
- 250 g śmietany, słodkiej
- 170 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 laska cynamonu
- skórka , z połówki organicznej cytryny
- 500 g Ciasta francuskiego, gotowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko i śmietanę, wsypać cukier, mąkę i żółtka, wymieszać 10s/obr.4.
- Dodać laskę cynamonu i skórkę z cytryny, gotować 18min/90ºC/obr. 2. W czasie gotowania nagrzać piekarnik do temp. 200ºC. Jeżeli ciasto francuskie jest zbyt grube, należy rozwałkować je na oprószonej mąką powierzchni na grubość 3 mm. Wykroić okrągłe kawałki ciasta (Ø 10 cm) na tyle duże, żeby wypełnić foremki. Do każdej foremkiwłożyć okrągły kawałek ciasta.
- Z masy wyjąć laskę cynamonu oraz skórkę cytryny. Wlać nadzienie do foremek, nie wypełniając ich do samej krawędzi. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 25 - 30 minut, dopóki krem się nie zetnie i nie zarumieni z wierzchu. Przed przełożeniem na talerz pozostawić w formie na 15 minut do ostudzenia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Łatwe, smaczne i szybko się robi. Zamiast laski
dodałam zmielony cynamon i tez super wyszlo
Alicj@
Rewelacja!!! smakują lepiej niż w Lisbonie😊😊😊 ja robie od razu po dwie porcje żeby choć na drugi dzień do kawy byly😊😊😊😊
Babeczki rewelacyjne, Polecam
bardzo smaczne ! ja zamiast cynamonu dodałam laskę wanilii i też dobre polecam !
Bardzo dobre ...i proste...polecam!!!!!!!!!!
Are you sure to delete this comment ?