Tu jesteś:
4
Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
- 250 g mleka
- 250 g śmietany, słodkiej
- 170 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 laska cynamonu
- skórka , z połówki organicznej cytryny
- 500 g Ciasta francuskiego, gotowego
-
6
40min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko i śmietanę, wsypać cukier, mąkę i żółtka, wymieszać 10s/obr.4.
- Dodać laskę cynamonu i skórkę z cytryny, gotować 18min/90ºC/obr. 2. W czasie gotowania nagrzać piekarnik do temp. 200ºC. Jeżeli ciasto francuskie jest zbyt grube, należy rozwałkować je na oprószonej mąką powierzchni na grubość 3 mm. Wykroić okrągłe kawałki ciasta (Ø 10 cm) na tyle duże, żeby wypełnić foremki. Do każdej foremkiwłożyć okrągły kawałek ciasta.
- Z masy wyjąć laskę cynamonu oraz skórkę cytryny. Wlać nadzienie do foremek, nie wypełniając ich do samej krawędzi. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 25 - 30 minut, dopóki krem się nie zetnie i nie zarumieni z wierzchu. Przed przełożeniem na talerz pozostawić w formie na 15 minut do ostudzenia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzŁatwe, smaczne i szybko się robi. Zamiast laski ...
Łatwe, smaczne i szybko się robi. Zamiast laski
dodałam zmielony cynamon i tez super wyszlo
Alicj@
Rewelacja!!! smakują lepiej niż w...
Rewelacja!!! smakują lepiej niż w Lisbonie😊😊😊 ja robie od razu po dwie porcje żeby choć na drugi dzień do kawy byly😊😊😊😊
Babeczki rewelacyjne, Polecam
Babeczki rewelacyjne, Polecam
bardzo smaczne ! ja zamiast
bardzo smaczne ! ja zamiast cynamonu dodałam laskę wanilii i też dobre polecam !
Bardzo dobre ...i
Bardzo dobre ...i proste...polecam!!!!!!!!!!