Tu jesteś:
4
Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
Pleśniak z powidłami albo owocami
- 135 g margaryny
- 300 g mąki pszennej
- 65 g cukru
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g powideł, np. śliwkowych, lub 1/2 kg owoców, np. truskawek
5
Przygotowanie
- Margarynę, mąkę, 35 g cukru, żółtka jajek i proszek do pieczenia wkładamy do naczynia miksującego i wyrabiamy
"Ciasto" /3 min.
- Ciasto dzielimy na części w proporcjach 2/1/1 i wkładamy na godzinę do zamrażarki.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na tarce największą część zmrożonego ciasta.
- Na ciasto wykładamy powidła albo owoce. Następnie ścieramy jedną z mniejszych części ciasta.
- Ubijamy pianę z białek: zakładamy mieszadło motylkowe, wlewamy białka do naczynia miksującego, zakładamy pokrywę (bez miarki!) i mieszamy 3 min./obr. 3. Następnie zmniejszamy obroty do 2, dodajemy cukier i mieszamy 1 min. Wykładamy na ciasto.
- Ścieramy ostatnią partię ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 min.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Użyłam formy 20x25 cm.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDobre, polecam!
Dobre, polecam!
Proste ciacho
Proste ciacho