3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pleśniak z powidłami albo owocami


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

Pleśniak z powidłami albo owocami

  • 135 g margaryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 65 g cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g powideł, np. śliwkowych, lub 1/2 kg owoców, np. truskawek
5

Przygotowanie

  1. Margarynę, mąkę, 35 g cukru, żółtka jajek i proszek do pieczenia wkładamy do naczynia miksującego i wyrabiamy Dough mode/3 min.
  2. Ciasto dzielimy na części w proporcjach 2/1/1 i wkładamy na godzinę do zamrażarki.
  3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na tarce największą część zmrożonego ciasta.
  4. Na ciasto wykładamy powidła albo owoce. Następnie ścieramy jedną z mniejszych części ciasta.
  5. Ubijamy pianę z białek: zakładamy mieszadło motylkowe, wlewamy białka do naczynia miksującego, zakładamy pokrywę (bez miarki!) i mieszamy 3 min./obr. 3. Następnie zmniejszamy obroty do 2, dodajemy cukier i mieszamy 1 min. Wykładamy na ciasto.
  6. Ścieramy ostatnią partię ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Użyłam formy 20x25 cm.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz