Tu jesteś:
4
Składniki
Placek z makiem i masą kajmakową
- 250 gramy maku mielonego
- 4 łyżki bułki tartej
- 5 jajek
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 3 łyżki zapach migdałowy
- 250 litra mleka
- 10 gramy bakali, orzechy, migdału , rodzynki
- 1 puszki masy kajmakowej
-
6
1h 20min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Zagotowanym mlekiem zalej mak.Orzechy rodrobnij ob4, 2s. przesyp do miseczki,odsącz mak na sitku.
Do naczynia miksujacego wrzuć 5 zółtek ,dodaj cukier utrzej ob5, 2 min,dodaj mak i bakalie.Przełóż do miski.
Umyj naczynie miksujace dobrze osusz.
Załóż motylek,ubij białka ob.4 ,1 min.
dodaj do masy makowej,delikatnie wymieszaj. Mase przełóż do blaszki , piec 30 min w temeraturze 175st.C
Po wystudzeniu wylej mase majmakową na placek i udekoruj orzechami.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz"Sous-vide" Ile cukru jest potrzebne do tego...
Wiesia