3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Placek z makiem i masą kajmakową


Wydrukuj:
4

Składniki

Placek z makiem i masą kajmakową

  • 250 gramy maku mielonego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zapach migdałowy
  • 250 litra mleka
  • 10 gramy bakali, orzechy, migdału , rodzynki
  • 1 puszki masy kajmakowej
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Zagotowanym mlekiem zalej mak.Orzechy rodrobnij ob4, 2s. przesyp do miseczki,odsącz mak na sitku.
    Do naczynia miksujacego wrzuć 5 zółtek ,dodaj cukier utrzej ob5, 2 min,dodaj mak i bakalie.Przełóż do miski.
    Umyj naczynie miksujace dobrze osusz.
    Załóż motylek,ubij białka ob.4 ,1 min.
    dodaj do masy makowej,delikatnie wymieszaj. Mase przełóż do blaszki , piec 30 min w temeraturze 175st.C
    Po wystudzeniu wylej mase majmakową na placek i udekoruj orzechami.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • "Sous-vide" Ile cukru jest potrzebne do tego...

    Zgłoszony przez wiesiasta1 na grudnia 23, 2021 at 19:30.

    Sous-videIle cukru jest potrzebne do tego ciasta ?

    Wiesia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze