3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Placek drożdżowy na 2 małe blaszki


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 1 kostka drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 2,5 MT lekko podgrzanego mleka
  • 5 jaj (3 całe +2 żółtka, )
  • 600 g mąki krupczatki
  • 3/4 kostkiKasi (ciepły stopiony tłuszcz wlewamy do garnka)
  • 6
    40min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu w/g podanej kolejności

    2.Wyrabiamy ciasto - czas 3 min, obr.poz. Interwał

    3.Ciasto wyjąć , pozostawić do wyrośnięcia ok. 20 min.

    4.Blaszki posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą

    5.Ciasto podzielić na dwie części i położyć na blaszkach (ciasto rozprowadzam białkiem wylanym na rekę nie przykleja się tak mocno)

    6. Na ciasto kładziemy dowolny owoc

    7.Posypujemy kruszonką

    Kruszonka:

    30 dag mąki

    1 kostka tłuszczu

    5 łyżek cukru

    1 cukier waniliowy

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 żółtka

    Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu w/g podanej kolejności i wyrabiamy - czas 10 sek, obr.poz.6

    Piec 25 min. w nagrzanym piekarniku w temp. 170 C

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • A jakie to są "małe blaszki" ? Jakie wymiary ?

    Zgłoszony przez Lolcia81 na sierpnia 27, 2018 at 11:59.

    A jakie to są "małe blaszki" ? Jakie wymiary ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Przepis jest super

    Zgłoszony przez sambucco na lipca 25, 2012 at 15:44.

     Przepis jest super Najsmaczniejsze  drożdżowe ciasto jakie udało mi się upiec . Pięknie wyrosło,żółciutkie. Zrobiłam z rabarbarem . Po 20 minutach rośniecia w TM "przerobiałam 2-3 obroty i jeszce zostawiłam na 15 minut. Wyłozyłam całość na 1 blaszkę tradycyjnej wielkości. Bez kruszonki bo posypałam cukrem pudrem. Polecam 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kostka drożdży  10dag 3/4

    Zgłoszony przez dgrzanowska@op.pl na listopada 29, 2011 at 22:27.

    kostka drożdży  10dag

    3/4 kostki tłuszczu Kasi opakowanie Kasi ma 250g to z tego 3/4

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chętnie bym upiekła to

    Zgłoszony przez Reni1947 na maja 11, 2011 at 15:20.

    Chętnie bym upiekła to ciasto, ale boję się, że coś mi nie wyjdzie.

    ile ma być drożdży ( w handlu mamy dwa rodzaje kostek po 50g i 100g) więc ile?

    Rownież określenie  "kostka tłuszczu" jest dla mnie równoznaczna jak tłuszcz na "oko" bo również kostki różnych tłuszczy mjają różną gramaturę, proszę więc o sprecyzowanie wielkości tych składników

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze