3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

pierniki jak alpejskie


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Miękkie, puszyste pierniczki jak alpejskie
  1. Idealne nawet na ostatnią chwilę, nie trzeba czekać aż zmiękną - aromatyczne i pełne smaku od razu po upieczeniu 🍪🍪

    Składniki:
    - 300 g przesianej mąki tortowej,
    - 100 g miękkiego masła,
    - 25 g drożdży,
    - 4 czubate łyżki miodu,
    - 50 g cukru trzcinowego,
    - 2 żółtka,
    - 20 g przyprawy piernikowej (całe standardowe opakowanie),
    - 1 łyżeczka cynamonu,
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

    W naczyniu miksującym umieścić miód, masło pokrojone w mniejsze kawałki i rozdrobnione drożdże. Rozpuścić 4 minuty/40 stopni/obroty 2.
    Następnie dodać cukier trzcinowy, przesianą mąkę, przyprawy, sodę i żółtka. Wyrobić ciasto 1 minuta/ interwał.
    Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wycinać piękne, świąteczne kształty.

    Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odległość pomiędzy pierniczkami gdyż rosną podczas pieczenia) i piec ok. 8-9 minut w temperaturze 180 stopni.
    * im dłuższy czas pieczenia tym pierniczki będą bardziej twarde dlatego polecam krótkie pieczenie podane wyżej tmrc_emoticons.)

    Z podanej porcji wychodzi ok. 50 sztuk pierniczków tmrc_emoticons.)

    przygotowanie na filmiku:
    https://www.youtube.com/watch?v=zXUJKUZNiH8&t=32s
10
11

Porady

najlepszy biały lukier na pierniczki:
- 170 g cukru,
- 1 białko jajek,
- kilka kropel soku z cytryny

Do naczynia miksującego wsypać cukier 20 s/obr. 10.
Założyć motylek, dodać białko i kilka kropel soku z cytryny, ubijać 1 min/obr. 3.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy