Tu jesteś:
4
Składniki
-
6
-
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Idealne nawet na ostatnią chwilę, nie trzeba czekać aż zmiękną - aromatyczne i pełne smaku od razu po upieczeniu 🍪🍪
Składniki:
- 300 g przesianej mąki tortowej,
- 100 g miękkiego masła,
- 25 g drożdży,
- 4 czubate łyżki miodu,
- 50 g cukru trzcinowego,
- 2 żółtka,
- 20 g przyprawy piernikowej (całe standardowe opakowanie),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
W naczyniu miksującym umieścić miód, masło pokrojone w mniejsze kawałki i rozdrobnione drożdże. Rozpuścić 4 minuty/40 stopni/obroty 2.
Następnie dodać cukier trzcinowy, przesianą mąkę, przyprawy, sodę i żółtka. Wyrobić ciasto 1 minuta/ interwał.
Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wycinać piękne, świąteczne kształty.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odległość pomiędzy pierniczkami gdyż rosną podczas pieczenia) i piec ok. 8-9 minut w temperaturze 180 stopni.
* im dłuższy czas pieczenia tym pierniczki będą bardziej twarde dlatego polecam krótkie pieczenie podane wyżej
Z podanej porcji wychodzi ok. 50 sztuk pierniczków
przygotowanie na filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=zXUJKUZNiH8&t=32s
Miękkie, puszyste pierniczki jak alpejskie
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
najlepszy biały lukier na pierniczki:
- 170 g cukru,
- 1 białko jajek,
- kilka kropel soku z cytryny
Do naczynia miksującego wsypać cukier 20 s/obr. 10.
Założyć motylek, dodać białko i kilka kropel soku z cytryny, ubijać 1 min/obr. 3.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRewelacyjne pierniki. Tak jak podano w przepisie...
Rewelacyjne pierniki. Tak jak podano w przepisie po pieczeniu 8 minut super mięciutkie