3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Piernik dyniowy (ciasto dyniowe bez glutenu)


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

ciasto

  • 500g puree dyniowego*
  • 150g orzechów laskowych lub migdałów
  • 120g cukru trzcinowego
  • 100g komosy ryżowej lub kaszy jaglanej (można użyć gotową mąkę jaglaną)
  • 80g miękkiego oleju kokosowego lub masła
  • 6 jajek
  • czubata łyżka naturalnego kakao
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej

polewa czekoladowa

  • 1/3 szklanki dowolnego mleka
  • 2 czubate łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego lub masła

opcjonalnie

  • marmolada lub powidła do przełożenia
  • płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do posypania
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Zakładamy motylek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (3-4min/obr.3,5), a następnie przekładamy do innego naczynia i odstawiamy do lodówki. Naczynie opłukujemy i wycieramy do sucha.
  2. Orzechy mielimy razem z komosą (15s/obr.10), zgarniamy pył na dno naczynia i mielimy ponownie (15s/obr.10), a następnie przekładamy do innej miseczki.
  3. Cukier mielimy na puder (6s/obr.10), dodajemy żółtka i olej kokosowy - ucieramy bez użycia motylka (2min/obr.5). Dodajemy puree dyniowe, orzechy zmielone z komosą, kakao i przyprawy - całość mieszamy (15/obr.5). W razie potrzeby należy dodatkowo przemieszać ciasto kopystką. Gotową masę łączymy z ubitymi wcześniej białkami (ja robię to w osobnej dużej misce, bo tak wygodniej), mieszamy delikatnie plastikową łyżką lub łopatką, a następnie przekładamy do tortownicy o śr. 24cm (spód wykładam papierem do pieczenia a boki smaruję olejem kokosowym i obsypuję delikatnie mąką).
  4. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190℃ (dół+termoobieg). Pieczemy 50min, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto można przełożyć marmoladą lub powidłami gdy ostygnie.
  5. Polewa: olej kokosowy rozpuszczamy z mlekiem i cukrem (3min/60℃/obr.2), dodając pod koniec kakao. Upewniamy się, że nie ma grudek (jeśli są - można zmiksować polewę na wyższych obrotach), odstawiamy polewę na 10-15min (nie zamykamy pokrywy naczynia). Gdy polewa ostygnie mieszamy ją ponownie (6s/obr.4), a następnie wylewamy na ciasto. Wierzch ciasta dodatkowo posypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
10

Akcesoria, których potrzebujesz


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz