Tu jesteś:
4
Składniki
10 kawałek/kawałki/kawałków
ciasto
- 500g puree dyniowego*
- 150g orzechów laskowych lub migdałów
- 120g cukru trzcinowego
- 100g komosy ryżowej lub kaszy jaglanej (można użyć gotową mąkę jaglaną)
- 80g miękkiego oleju kokosowego lub masła
- 6 jajek
- czubata łyżka naturalnego kakao
- łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
polewa czekoladowa
- 1/3 szklanki dowolnego mleka
- 2 czubate łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego lub masła
opcjonalnie
- marmolada lub powidła do przełożenia
- płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do posypania
-
6
1h 5min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Oddzielamy białka od żółtek. Zakładamy motylek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (3-4min/obr.3,5), a następnie przekładamy do innego naczynia i odstawiamy do lodówki. Naczynie opłukujemy i wycieramy do sucha.
- Orzechy mielimy razem z komosą (15s/obr.10), zgarniamy pył na dno naczynia i mielimy ponownie (15s/obr.10), a następnie przekładamy do innej miseczki.
- Cukier mielimy na puder (6s/obr.10), dodajemy żółtka i olej kokosowy - ucieramy bez użycia motylka (2min/obr.5). Dodajemy puree dyniowe, orzechy zmielone z komosą, kakao i przyprawy - całość mieszamy (15/obr.5). W razie potrzeby należy dodatkowo przemieszać ciasto kopystką. Gotową masę łączymy z ubitymi wcześniej białkami (ja robię to w osobnej dużej misce, bo tak wygodniej), mieszamy delikatnie plastikową łyżką lub łopatką, a następnie przekładamy do tortownicy o śr. 24cm (spód wykładam papierem do pieczenia a boki smaruję olejem kokosowym i obsypuję delikatnie mąką).
- Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190℃ (dół+termoobieg). Pieczemy 50min, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto można przełożyć marmoladą lub powidłami gdy ostygnie.
- Polewa: olej kokosowy rozpuszczamy z mlekiem i cukrem (3min/60℃/obr.2), dodając pod koniec kakao. Upewniamy się, że nie ma grudek (jeśli są - można zmiksować polewę na wyższych obrotach), odstawiamy polewę na 10-15min (nie zamykamy pokrywy naczynia). Gdy polewa ostygnie mieszamy ją ponownie (6s/obr.4), a następnie wylewamy na ciasto. Wierzch ciasta dodatkowo posypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
* puree dyniowe z tego przepisu: https://www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/puree-z-dyni-puree-dyniowe-do-ciast-deserow-wypiekow-i-zup/svvybj8x-db69d-520839-f60be-v3c9jl85
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzmam pytanie o komosę - normalnie przed gotowaniem...
mam pytanie o komosę - normalnie przed gotowaniem trzeba ja dokładnie opłukać, bo zawiera ziarenka piasku. Czy w zw z tym należy ja opłukac i wysuszyć a potem blendować? czy blendowac mokrą? Czy w ogóle nie płukac?
Wyszło super, dziękuję za ciekawy przepis...
Wyszło super, dziękuję za ciekawy przepis
Zamieniłam tylko połowę cukru na syrop klonowy i dodałam do naczynia dynię upieczoną w piekarniku i zmiksowałam na obr. 10 (nie miałam tego pure)
Jak wystygnie wrzucę zdjęcie
Wyszło super. Polecam.
Wyszło super. Polecam.