Składniki
21 kawałek/kawałki/kawałków
- 1 PRZYPRAWA DO PIERNIKA
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 gramów mąki pszennej 450
- 3 jajka
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- polewa czekoladowa
Przygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" dać mleko, powidła, cukier i pokrojoną na kawałki margarynę 8 minut/100 stopni/obroty 2.
2. Powstałą masę ostudzić.
3. Ostudzona masę przelać ponownie do
"Blokada naczynia miksującego" , dodać jajka, mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika, wymieszać kopystką, a nastepnie 2 minuty/obroty 8.
4. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
5. Gdy ciasto wystygnie polać je polewą czekoladową i przyozdobić według uznania.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1. Aby wystudzić masę, najlepiej przelać ją do innego naczynia, gdyż TM bardzo dobrze trzyma ciepło i chłodzenie trwałoby zbyt długo.
2. Wykonuję polewę czekoladową według tego przepisu www.przepisownia.pl/przepisy/polewa-czekoladowa/449483
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNa jaką blaszke? Wymiary
Na jaką blaszke? Wymiary
Potwierdzam bardzo dobry
Potwierdzam bardzo dobry
Wyszedł przepyszny!! Mięciutki..
Wyszedł przepyszny!! Mięciutki..
ogibka: pewnie chodzi o mililitry. 250 ml to 1...
ogibka: pewnie chodzi o mililitry. 250 ml to 1 szklanka
Świetny urósł wielki był przepyszny
Świetny urósł wielki był przepyszny
Dokładnie z przepisu....zakalec jak cholera
Dokładnie z przepisu....zakalec jak cholera
Wyszedł pycha.
Wyszedł pycha.
Ja piekę w typowej dużej
Ja piekę w typowej dużej foremce
Bardzo się cieszę, że
Bardzo się cieszę, że smakowało
Jaka wielkość foremiki jest
Jaka wielkość foremiki jest optymalna?
Bardzo dobry, mój pierwszy
Bardzo dobry, mój pierwszy piernik
na pewno wrócę do tego przepisu. polecam
Ma być szklanka, czyli 250 cm
Ma być szklanka, czyli 250 cm
Nie umiałam tego napisać, bo nie było takiej jednostki jak szklanka
Ale zaraz spróbuję jeszcze coś z tym zrobić 
250 centymetrów?? A mo że
250 centymetrów?? A mo że gramów... czy tyle też powideł?