3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki


Wydrukuj:
4

Składniki

Pierniczki

  • 500 g mąka pszenna
  • 160 g Miód
  • 160 g margaryna
  • 2 jajka
  • 70 g mleko
  • 3/4 łyżeczki Soda oczyszczona
  • 3/4 łyżeczki Amoniak
  • 1 łyżki kakao
  • 30 g korzenna przyprawa do piernika
  • 6
    2h 8min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego dodać jajka, amoniak i sodę oczyszczoną. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego. Ustaw czas 1 minutę,obroty 3.5. Zdejmij motylek. Ubite jajka przełóż do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego dodaj pokrojoną w kawałki margarynę, mleko, miód i cukier. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego. Ustaw czas 5 minut, temperaturę 70 stopni, oborty 3.
  3. Do naczynia miksującego dodaj mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz ubite jajka. Włącz tryb wyrabiania ciasta na 5 minut.
  4. Ciasto musi leżakować minimum 24 godziny. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na grubość około 4 milimetrów,wykroić pierniki i piec w trybie grzania góra dół (bez termoobiegu) około 7 minut na 180 stopni. Jeśli zrobimy grubsze czas pieczenia należy wydłużyć o minutę.
  5. Po upieczeniu i ostygnięciu należy je od razu lukrować. Jak tylko lukier steżeje (po około pół godziny) pierniki zamykamy w szczelne pudełka,by nie straciły swojej miękkości.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy