3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pączki warszawskie


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Dodatkowo:

  • konfitura do nadziania pączków
  • cukier puder do posypania

Ciasto

  • 25 g wódki lub spirytusu
  • 150 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g mleka
  • 250 g śmietany kremówki 30%, letniej
  • 8 żółtek
  • 21 g drożdży suchych
  • 500 g mąki pszennej
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną przesiać do Closed lid, wymieszać z suchymi drożdżami  Dodać pozostałe składniki i wyrobić 6 min/Dough mode. Dodać roztopione masło i wyrobić dalej 3 min/Dough mode. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

    Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).

    Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia. Nadziewać konfiturą przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Starać się nie dosypywać mąki pomimo, że ciasto będzie się kleić - ale takie ma być by po usmażeniu pączki były mięciutkie i pulchne.

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.

 

Po usmażeniu pączki można posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz