- TM 31
Składniki
Dodatkowo:
- konfitura do nadziania pączków
- cukier puder do posypania
Ciasto
- 25 g wódki lub spirytusu
- 150 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g mleka
- 250 g śmietany kremówki 30%, letniej
- 8 żółtek
- 21 g drożdży suchych
- 500 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mąkę pszenną przesiać do "Blokada naczynia miksującego" , wymieszać z suchymi drożdżami Dodać pozostałe składniki i wyrobić 6 min/"Ciasto" . Dodać roztopione masło i wyrobić dalej 3 min/"Ciasto" . Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia. Nadziewać konfiturą przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków.
Porady
Starać się nie dosypywać mąki pomimo, że ciasto będzie się kleić - ale takie ma być by po usmażeniu pączki były mięciutkie i pulchne.
Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.
Po usmażeniu pączki można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A jak na drugi dzień smakowały?
robiłam dziś pyszne polecam gorąco
Are you sure to delete this comment ?