3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pączki cappuccino


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Pączki według tego przepisu są oryginalne i luksusowe. Ciasto jest lekkie i bardzo napowietrzone, niezwykle smaczne i delikatne.

    - 200 g mleka,
    - 80 g masła,
    - 45 g świeżych drożdży,
    - 500 g mąki tortowej plus dodatkowa porcja do podsypania ciasta,
    - 80 g cukru trzcinowego,
    - 4 żółtka,
    - 90 g kawy cappuccino w proszku,
    - dowolne, ulubione zwarte powidła lub dżem.
    - tłuszcz do smażenia (może być olej kokosowy, słonecznikowy, rzepakowy lub smalec).

    Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać pokruszone drożdże, mleko, żółtka i masło – ubijać 2 minuty/37°/obroty 5. Dodać mąkę, cappuccino i wyrobić ciasto 3 minuty/Interwał - ciasto będzie dość lepkie. Przełożyć do miski podsypanej lekko mąką i zostawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut, najlepiej na godzinę. Podsypać lekko blat mąką i delikatnie wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać okrągłe kształty szklanką lub foremką. Kawałki ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek nałożyć 1 łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz, uformować kulki, następnie odłożyć je na blat oprószony mąką. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

    Z podanej porcji wychodzi ok 25 sztuk tmrc_emoticons.)

    Link do przepisu video: https://youtu.be/lVNN3OdWX8Q
    Facebook: https://www.facebook.com/thermomaniak/
    Instagram: https://www.instagram.com/thermomaniak/
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy