3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Orzechowiec


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

Orzechowiec

  • 200 gramów orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 150 gramów cukru
  • 250 gramów margaryny, do pieczenia ciast lub masło
  • 160 gramów mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 gramów cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • szczypty soli, drobnej
5

Przygotowanie

    Bardzo lubię ten przepis - prosty i szybki. Za wyjątkiem mielenia orzechów nie ma potrzeby przerywania pracy i mycia urządzenia.
  1. Do suchego Blokada naczynia miksującego wsyp orzechy i zacznij powoli mielić zwiększając obroty do momentu, aż wielkość orzechów będzie ci odpowiadać. Przełóż do innego pojemnika.

    Do Blokada naczynia miksującego wsyp cukier (nie przejmuj się, że zostały kawałki orzechów) i zmiel zwiększjąc powoli obroty.

    Dodaj pokrojoną margarynę na kawałki i ustaw temerature na 37 stopni i czas mieszania np. na 7 min. Na spokojnych obrotach niech się margaryna trochę zagrzeje, rozpuści i wymiesza z cukrem.

    Następnie dodajemy 4 jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy na średnich obrotach. Ja lubię na chwilę zatrzymać urządzenie, zebrać spatułką silikonową wszystko ze ścian pojemnika i ponownie właczyć mieszanie.

    Dosypujemy mąkę i zmielone orzechy.

    Ciasto przekładamy do "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Można oczywiście użyć innej formy do pieczenia, ale mnie najbardziej odpowiada akurat ten kształt.

    Pieczemy około 50 min w temperaturze 170 stopni.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Uwaga! Ciasto musi mieć konsystencję gęstego budyniu, bo będzie miało problem z wyrośnięciem - jak zbyt lejące, to należy dodać trochę mąki, jak za gęste to dolewam zwykłego oleju słonecznikowego lub rzepakowego.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy