3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Odchudzony sernik dyniowy


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Spód owsiany

  • 220 g płatków owsianych, 2 szklanki (nadadzą się też żytnie/orkiszowe itp.)
  • 240 g bananów, 2 średnie sztuki

Masa serowa

  • 5 g cynamonu mielonego, do dekoracji
  • 500 g twarogu chudego
  • 225 g puree z pieczonej dyni, bez dodatków
  • 80 g suszonych daktyli
  • 3 jaja, rozmiar L
  • 10 g kakao ciemne, do dekoracji
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Spód owsiany
  1. Do Blokada naczynia miksującego wrzucić kawałki bananow, rozdrobnić 5s obr.3, dodać płatki owsiane, wymieszać 10s obr.2. Masą wyłożyć małą tortownicę, odstawić.

  2. Masa serowa
  3. Daktyle namoczyć w 1/3 szklanki wrzątku przez ok. 20 min. Następnie przełożyć do Blokada naczynia miksującego i rozdrobnić 25 s. obr. 6, zwiększając do 10. Masę przełożyć do miseczki. Do Blokada naczynia miksującego włożyć ser, rozddrobniz 2 min. obroty 6, stopniowo zwiększając do 9. Dodać puree i masę daktylową, wymieszać 15 s. obr. 6. Należy spróbować masy i wedle potrzeby i preferencji, na tym etapie można dosłodzić. Wbić jaja, wymieszać 10 s. obr. 6., wylać na spód owsiany. Piec ok 40 min. 180 stopni C. Wystudzić w uchylonym piekarniku, posypać kakao wymieszanym z cynamonem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Podczas rozdrabniania korzystamy z miarki, by uniknąć pryskania.

Porcja 150 g ma około 280 kcal, na zdjęciu ok. 165 g.

UWAGA: Dla osób lubiących słodkie wypieki polecam dodanie miodu, słodzika, bądź zwiększenie ilości daktyli. Do masy serowej można dodać namoczone wcześniej rodzynki, czy żurawinę suszoną. By odniżyć kaloryczność można zrezygnować ze spodu owsianego i upiec sernik na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  •  Wyszedł naprawdę pyszny.

    Zgłoszony przez Dorota1000 na października 16, 2016 at 14:31.

     Wyszedł naprawdę pyszny. Górę jeszcze polałam roztopioną gorzką czekoladą. Następnym razem chyba zrobię bez dołu czyli bez Płatków z bananami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Sernik na razie się studzi.

    Zgłoszony przez Dorota1000 na października 15, 2016 at 21:15.

     Sernik na razie się studzi. Zmodyfikowałam troszkę przepis. Dodałam sok z jednej pomarańczy oraz jedną łyżeczkę cukru naturalnego waniliowego oraz rodzynki. Jak wystygnie napiszę czy dobry. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za przepis na puree.

    Zgłoszony przez gerg27 na listopada 11, 2015 at 08:56.

    Dzięki za przepis na puree.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Puree z dyni: dynię przekroić

    Zgłoszony przez Claudiene na listopada 9, 2015 at 21:54.

    Puree z dyni: dynię przekroić i wyciągnąć ziarenka za pomocą łyżki,  ma pozostać tylko zwarty miąższ przy skórce.  Pokroić na cząstki i wówczas mamy dwie opcje - obrać przed, jeśli mamy porządną obieraczkę, bądź po upieczeniu, wtedy będzie to o wiele prostsze. Dynię ułożyć na blasze, na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni termoobieg, włożyć dynie i piec w lekko uchylonym piekarniku ok. 30 min. Po tym czasie sprawdzić widelcem, czy dynia jest mięciutka. Jeśli tak, to chwilę studzimy i miksujemy w thermomixie na gładko, obroty 10, ok. 30s-1min. Przełożyć do pojemniczków i mrozić w porcjach 200-250 g tmrc_emoticons.) można dodawać do owsianek, deserów, zup, itp. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę i

    Zgłoszony przez Claudiene na listopada 9, 2015 at 21:46.

    Bardzo się cieszę i dziękuję!  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny! Super przepis

    Zgłoszony przez Magik na listopada 8, 2015 at 15:49.

    Pyszny! Super przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a jak zrobić purre z dyni?  

    Zgłoszony przez gerg27 na listopada 7, 2015 at 21:05.

    a jak zrobić purre z dyni?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ooooooojjjjjj, coś dla mnie!

    Zgłoszony przez mikulina na listopada 7, 2015 at 13:55.

    Ooooooojjjjjj, coś dla mnie! Uwielbiam słodkie!!! 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik rewelacja a przy tym

    Zgłoszony przez cystyna na października 25, 2015 at 23:06.

    Sernik rewelacja a przy tym można jeść bez wyrzutów sumienia tmrc_emoticons.) mniam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze