3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Napoleonka


Wydrukuj:
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

  • Ciasto:
  • 500 g Ciasta francuskiego, rozmrożonego (1 opakowanie)
  • 300 g fasoli, lub grochu (do obciążenia ciasta)
  • Krem:
  • 750 g mleka
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6
    35min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciasto:
      Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
    2. Ciasto rozwinąć, wyłożyć na dużej blasze (35x35), przykryć folią aluminiową i obciążyć fasolą lub grochem, a potem wstawić do piekarnika na 20 min.
    3. Przekroić na 2 równe części.

      Krem:

    4. Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć resztę składników, gotować 10 min/90ºC/obr. 4.
    5. Ciepły krem wylać na jedną część ciasta i przykryć drugą.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Moja modyfikacja: 500 ml mleka, 3 lyzki czubate...

    Zgłoszony przez Foka55 na stycznia 2, 2021 at 12:55.

    Moja modyfikacja: 500 ml mleka, 3 lyzki czubate maki przennej, 1 lyzka czubata maki ziemniaczanej i duzo mniej cukru Ja dalam 170g cukru ale to juz wedlug uznania. Z takimi proporcjami to najlepsza i najszybsza Napoleonka ktora nie moze sie nie udac 😃

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • AlaG: dokładnie,krem zbyt rzadki😒

    Zgłoszony przez NataliaMariaaa na sierpnia 8, 2020 at 19:09.

    AlaG: dokładnie,krem zbyt rzadki😒

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo fajny i ciasto bardzo smaczane...

    Zgłoszony przez mysliwy77 na stycznia 2, 2020 at 16:35.

    Przepis bardzo fajny i ciasto bardzo smaczane Zamiast foli używam pergaminu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto francuskie wczesniej wylozylem na papier do...

    Zgłoszony przez mysliwy77 na października 27, 2019 at 14:24.

    Ciasto francuskie wczesniej wylozylem na papier do pieczenia posypalem groch i wyszo bardzo dobre
    I nie 250 cukru tylko ok 170 do 200g

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A folie która strona kładziemy na ciasto ?...

    Zgłoszony przez Venom999 na lutego 23, 2018 at 08:44.

    A folie która strona kładziemy na ciasto ? Błyszcząca czy matowa ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Krem wyszedł gęsty, dwie minuty pod koniec...

    Zgłoszony przez AnitaWW na stycznia 28, 2018 at 10:42.

    Krem wyszedł gęsty, dwie minuty pod koniec gotowania zdjęłam miarkę. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne wyszło. Pozdrawiam

    Zgłoszony przez pawbry na stycznia 21, 2017 at 05:07.

    Smaczne wyszło. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, wyszło bardzo

    Zgłoszony przez martynaorno na czerwca 23, 2016 at 12:24.

    Zrobiłam, wyszło bardzo dobre. Przezornie dałam mniej mleka 700 g, następnym razem dam jeszcze mniej ok. 650 g. Ciasto stężało trochę w lodówce. PS zrobiłam na herbatnikach.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kto wymyślił ten

    Zgłoszony przez AlaG na maja 7, 2013 at 21:46.

    Kto wymyślił ten przepis?

    tragedia przez wielkie "T" ! Krem za rzadki, nie ma szans na utrzymanie go na/w cieście! Dodatkowo ciasto upieklo sie od spodu ale na wierzchu juz nie bo folia aluminiowa je skutecznie osłoniła.szkoda czasu i szkoda produktów.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze