3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Napoleonka


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

  • Ciasto:
  • 500 g Ciasta francuskiego, rozmrożonego (1 opakowanie)
  • 300 g fasoli, lub grochu (do obciążenia ciasta)
  • Krem:
  • 750 g mleka
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciasto:
      Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
    2. Ciasto rozwinąć, wyłożyć na dużej blasze (35x35), przykryć folią aluminiową i obciążyć fasolą lub grochem, a potem wstawić do piekarnika na 20 min.
    3. Przekroić na 2 równe części.

      Krem:

    4. Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć resztę składników, gotować 10 min/90ºC/obr. 4.
    5. Ciepły krem wylać na jedną część ciasta i przykryć drugą.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smaczne wyszło. Pozdrawiam

    Zgłoszony przez pawbry na stycznia 21, 2017 at 05:07.

    Smaczne wyszło. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, wyszło bardzo

    Zgłoszony przez martynaorno na czerwca 23, 2016 at 12:24.

    Zrobiłam, wyszło bardzo dobre. Przezornie dałam mniej mleka 700 g, następnym razem dam jeszcze mniej ok. 650 g. Ciasto stężało trochę w lodówce. PS zrobiłam na herbatnikach.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kto wymyślił ten

    Zgłoszony przez AlaG na maja 7, 2013 at 21:46.

    Kto wymyślił ten przepis?

    tragedia przez wielkie "T" ! Krem za rzadki, nie ma szans na utrzymanie go na/w cieście! Dodatkowo ciasto upieklo sie od spodu ale na wierzchu juz nie bo folia aluminiowa je skutecznie osłoniła.szkoda czasu i szkoda produktów.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze