3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Najlepszy biszkopt bezglutenowy + wersja BEZ CUKRU


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 125 g mąki kukurydzianej
  • 125 g cukru
  • 6
    55min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min/obr. 3-4).

  2. Do naczynia przez otwór w pokrywie powoli dodajemy cukier (nie zmniejszamy obrotów) i ubijamy jeszcze przez ok. 1-1,5min do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy.

  3. Zmniejszamy obroty do 3 i przez otwór w pokrywie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy jeszcze przez ok. 1 min. Na koniec dodajemy mąkę i całość delikatnie mieszamy (30s/ obr.1).

  4. Gotową masę na biszkopt przelewamy do tortownicy o śr. 20cm wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 40min.

  5. Po upieczeniu gorący biszkopt wyciągamy z piekarnika i "upuszczamy" go na blat lub podłogę z ok. 30-40cm (zapobiega to późniejszemu opadnięciu biszkopta). Biszkopt wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy otwartych drzwiczkach. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Cukier można zamienić na miód. W tym celu należy ubitą pianę wyciągnąć z naczynia do miski, dodać do niej miód zmiksowany wcześniej z żółtkami i mąkę, a następnie całość delikatnie wymieszać plastikową łyżką.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • A ja mam pytanko po upieczeniu wyciągnąc z...

    Zgłoszony przez karolinap84 na września 27, 2018 at 09:17.

    A ja mam pytanko po upieczeniu wyciągnąc z piekarnika czy zostawić żeby ostygł?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowałam! Wyszedł super. Wpisalam go na...

    Zgłoszony przez Mamiszonka na maja 5, 2018 at 20:07.

    Wypróbowałam! Wyszedł super. Wpisalam go na stałe do swoich wypieków. Polecam .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam biszkopt do tortu wyszedł suuuuper...

    Zgłoszony przez JJUUSSTTAA na lutego 11, 2017 at 12:56.

    zrobiłam biszkopt do tortu wyszedł suuuuper POLECAM !!!!!!!!!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny biszkopt, miękki i choć nie...

    Zgłoszony przez B-beti na stycznia 22, 2017 at 10:36.

    Bardzo fajny biszkopt, miękki i choć nie wyrósł za bardzo i dało się go tylko przekroić na pół, tort dla córci wyszedł super !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda super zrobię napewno

    Zgłoszony przez JJUUSSTTAA na stycznia 4, 2017 at 12:30.

    wygląda super zrobię napewno

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze