Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Foremki na muffinki
12 papierowych pailotek
Ciasto
- 25 g mąki ziemniaczanej, (lub skrobi z tapioki)
- 5 jajek
- 50 g mąki kokosowej
- 5 g sody oczyszczonej
- 175 g stałej części z mleka kokosowego, (puszkę mleka kokosowego odstawić do lodówki najlepiej na noc)
- 80-100 g ksylitolu
- 200 g gorzkiej czekolady
-
6
50min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 190st termoobieg, formy do muffinek wyłożyć papilotkami, odstawić
2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć na puder 10s/obr.10, przełożyć do innego naczynia, odstawić
3. do naczynia miksującego włożyć część stałą z mleka kokosowego i połamaną czekoladę, nałożyć miarkę, podgrzać 6min/50st/obr.1
4. założyć motylek, do naczynia miksującego wsypać zmielony cukier i jajka, nałożyć miarkę, wymieszać 4 min/obr.3
5. dodać mąki i sodkę, wymieszać 4min/obr.3, jeżeli są jakieś pozostałości mąki na ściankach naczynia miksującego należy zgarnąć je kopystką i ponownie wymieszać masę 30s/obr.3
6. zdjąć motylek
7. masę na muffinki rozłożyć równomiernie do 12 papilotek
8. piec na kratce do pieczenia ok 20 min (w zależności od piekarnika)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
pozostałe mleko kokosowe można zamrozić i wykorzystać do słodkich wypieków
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJOANNA MORAWSKA KOSZALIN napisał:...
może i niektórzy zaliczają jajka do nabiału, ale jest do błedna klasyfikacja. nabiał to tlyko i wyłącznie mleko i produkty mlecznego pochodzenia. co więcej - również etymologia słowa nabiał potwierdza, że jajka to nie nabiał. poza tym są też odmiany diety wegetariańskiej, w których np. spożywa się nabiał a nie spożywa się jajek, co jest kolejnym dowodem na to, że są to dwie osobne kategorie produktów
Pokochaj ze mną Thermomix
zadzwoń, umów się na prezentację
tel. 691 509 039
Dla mnie nabiał to mleko i
Dla mnie nabiał to mleko i jego produkty pochodne, ale ma Pani rację. W teorii jajka również zaliczane są do nabiału. Aby uściślić mój przekaz zmienię nazwę muffinek. Pozdrawiam
Bez nabiału, a są jajka?
Bez nabiału, a są jajka?
1. Mleko kokosowe można
1. Mleko kokosowe można zastąpić innym,
2. mąkę kokosową zamieniłabym ewntualnie na jaglaną (smak gryki jest specyficzny choć bardzo go lubię), powinno wyjść (choć sama tego nie testowałam),
3. a czekoladę można kupić z ksylitolem. Przepis na muffinki z kakao to po prostu inny przepis, zastanowię się nad tym i coś może uda mi się stworzyć.
Pozdrawiam
Mam pytanko czy mleko
Mam pytanko czy mleko kokosowe mozna zastąpic innym mlekiem roślinnym? Oraz czy można zamienić mąkę kokosowa na inną bezglutenową np. gryczaną, czy może nada za mocny aromat? Babeczki wyglądają bardzo zachęcająco. Acha i może dałoby się zamiast gorzkiej czekolady użyć kakao?