3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

MUFFINKI BANANOWE


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 70 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 120 g oleju rzepakowego
  • 4 dojrzałe banany (średnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    WYRABIANIE
  1. Do naczynia miksujacego włożyć 4 banany i zrobić z nich gładką masę. Wykonałam to zwiększając obroty do 5 przez parę sekund.

    Następnie dodać olej, jajka i również zwiększając obroty do 5 miksowania parę sekund.

    Dosypać mąkę,  cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wyrabiamy 2 min/Ciasto.

    Nagrzewamy piekarnik góra -dół na 180 stopni.

    Kopystką zgarniamy brzegi naczynia z mąki w dół i ponownie wyrabiamy. Ciasto wyszło dość gęste. 

    Wlewamy do foremek ( u mnie było tyle że było go praktycznie po szczyt foremek).

    Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 30-35 minut, aż zaczną się rumienić tmrc_emoticons.)

    Sprawdzamy wykałaczką - gdy sucha, wyciągamy. 

    Dzięki bananów są puszyste ale i lekko wilgotne po ostudzeniu tmrc_emoticons.)

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Smacznego tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Piekłam w piekarniku z termoobiegiem bo tylko...

    Zgłoszony przez Gosiek0406 na lutego 15, 2017 at 17:23.

    Piekłam w piekarniku z termoobiegiem bo tylko taki mam i po 30 min patyczek był mokry wiec jeszcze 10 min zaczęłam. Dalej jest mokry wiec dałam spokój bo zewnątrz są już twardawe. Wiec one takie troszkę mokre są? Czy naprawdę suchy całkiem patyk? Czy powinnam piec w niższej temperaturze? Pomocy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie trafiła do piekarnika druga partia ...

    Zgłoszony przez Adrijah na listopada 13, 2016 at 21:37.

    Właśnie trafiła do piekarnika druga partia tmrc_emoticons.) Upiekłam je z cukrem trzcinowym. Nie są przesłodzone, to dla mnie duży plus.
    Ostrzegam, ciasto jest niesamowicie puszyste i miękkie. Jeśli zależy Wam na muffinach w jakimś ciekawym kształcie (ja na przykład użyłam foremek w kształcie małych sówek), to wybierzcie inne, bardziej zbite, twardsze babeczki.
    Ja z pewnością je powtórzę w zwykłych, okrągłych foremkach i z dodatkiem czekolady albo żurawiny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakowite

    Zgłoszony przez Limonka na marca 12, 2016 at 11:58.

    Smakowite Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne. Polecam!

    Zgłoszony przez czamataja na lutego 11, 2016 at 18:54.

    Bardzo smaczne. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wypróbowane smakowały

    Zgłoszony przez sylwis na lutego 3, 2016 at 11:37.

    wypróbowane tmrc_emoticons.) smakowały bardzo, młodzież preferuje nadziewane czekoladą

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze