3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mocno czekoladowe ciasto (murzynek czekoladowy, bezglutenowy)


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Ciasto czekoladowe w keksowce

  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej, np. pół szklanki ryżowej + pół szklanki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru, kokosowy lub ksylitol
  • 3 płaskie łyżki kakao ciemne
  • 200 gramów gorzkiej czekolady, min 70% kakao
  • 1/2 płaskiej łyżeczki SODY
  • 1 kostki Masla, może być olej kokosowy
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto mocno czekoladowe (bezglutenowe) - keksowka
  1.  

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno 2 min/obr. 3-4. Przełożyć do innego naczynia

    Czekoladę połamać na kawałki i wrzuci do naczynia; dodać masło, cukier i kakao. Wymieszac 5 min/obr 3-4/80 C.

    Poczekać aż masa odrobine ostygnie (min 40 stopni) i dodac zółtka- wymieszac 5 min/ obr 5.

    Wsypac mąkę, sodę i proszek do pieczenia- wymieszać 3 min/obr 5Counter-clockwise operation.

    Dodać ubite białka i wymieszać 2-3min/3 Counter-clockwise operation.

    Przełożyć do nasmarowanej keksówki. Piec w 180 stopniach przez ok 40 min - do suchego patyczka.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można dodać na koniec rozdrobnione orzechy lub migdały lub ułożyć gruszki z syropu na wierzch.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Trochę zmodyfikowałam przepis

    Zgłoszony przez Mamman na lutego 24, 2016 at 10:59.

    Trochę zmodyfikowałam przepis do swoich produktów, więc nie zrobiłam idealnie takiego samego, ale ciasto wyszło pyszne i pewnie nie raz będę korzystać z tego przepisu jako bazy. 

    Ps. Ubijanie białka: dodać szczyptę soli i 2 min/obr. 3-4. Podpowiadam, bo sama musiałam zerknąć do książki tmrc_emoticons.;).

    Polecam, smak intensywnie czekoladowy, pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze