3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

MAZUREK WIELKANOCNY


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 120 g obranych migdałów
  • 120 g cukru
  • 350 g masła pokrojonego w kawałki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 surowe żółtko
  • 4 ugotowane żółtka (rozgniecione widelcem lub przetarte przez sito)
  • 1 szczypta soli
  • 1 surowe żółtko do posmarowania mazurka
  • różne polewy, powidła lub osączona konfitura i bakalie do dekoracji
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Migdały rozdrobnić 6s/obr.6 (powinny być drobniutko posiekane, ale nie mielone) i przełożyć do innego naczynia.

    2 . utrzeć cukier 10s/obr. 10  i przełożyć do innego naczynia.

    3. ubić masło 20s/obr.5

    4. Dodać wszystkie składniki na ciasto i wyrobić   2 min./Closed lid/Dough mode

    5. Ciasto wkładamy na 1 godz. do lodówki, aby odpoczęło.

    6. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia,blaszce (ok.25x38 cm) , a z pozostałego ciasta wytaczamy cienkie wałeczki grubości ołówka i układamy z nich na cieście równomierną kratkę.

    7. Cały mazurek smarujemy surowym żółtkiem i pieczemy w nagrzanym do 175ºC piekarniku przez 25 minut.

    8. Po ostudzeniu dekorujemy wg swojego gustu. 

10
11

Porady

Jeżeli trudno jest nam kulać wałeczki z tego dość lepkiego ciasta, to można je wyciskać przez dekorator do tortów (gruba końcówka) - ja tak często robię. 

Mazurek jest pyszny, rozpływa się w ustach. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy