3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

marmurkowa gwiazdeczka


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

ciasto ciemne

  • 30 g mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 140 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 150 g masła miękkiego
  • 30 g kakao

ciasto jasne

  • 40 g mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g cukru
  • 370 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja do posypania formy
  • 300 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasto ciemne
  1. 1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.Natłuszczamy blaszkę(taką aby ciasto było dość cienkie) i oprószamy mąką i odstawiamy.

    2.Do naczynia wkładamy wszystkie składniki na ciemne ciasto i mieszamy przy pomocy kopystki 40 sek/obr.5

    3.Ciasto wylewamy na blaszkę tak, aby po upieczeniu łatwo nam było wyciąć foremką gwiazdki.Pieczemy ok 20 minut . Po lekkim ostygnięciu foremką wycinamy gwiazdki i odstawiamy na chwilkę.

     

  2. jasne ciasto
  3. 1.Do Blokada naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki i miksujemy przy pomocy kopystki 40 sek/obr 5 .

    2.Połowę masy wylewamy do wysmarowanej masłem i posypanej maką podłużnej(ok 25 cm) formy.Do masy na całą długość formy wkładamy wcześniej wycięte gwiazdki , tak aby ściśle do siebie przylegały.Zalewamy pozostałą częścią masy , tak aby wszystkie gwiazdki były dobrze przykryte. 

    3.Pieczemy ok 30-35 minut w temp.180 C.

    Smacznego tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis ten jest poszerzonym przepisem na babkę marmurkową z książki kulinarne ABC. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Joanna O napisał: 1 ) ja

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 18, 2016 at 09:11.

    Joanna O

    1 ) ja piekłam na blaszce z piekarnika(zrobiłam plamę z ciasta na środku tmrc_emoticons.p ) tmrc_emoticons.) zostało dosłownie kilka ścinków, które zjadły dzieci. ale zresztek ciasta można zrobić ziemniaczki, czy pokruszyć do pucharków przełożyć kremem.

    2) wszystko zależy tak naprawde od piekarnika tmrc_emoticons.;) w moim się piecze wg przepisu, ale u mojej mamy to już trzeba dołożyć

    3)Forma marmurkowej gwiazdeczki miałą 25 cm długości tmrc_emoticons.)

    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź 

     

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 1 ) ja piekłam na blaszce z

    Zgłoszony przez Joanna O na marca 18, 2016 at 08:03.

    1 ) ja piekłam na blaszce z piekarnika(zrobiłam plamę z ciasta na środku tmrc_emoticons.p ) tmrc_emoticons.) zostało dosłownie kilka ścinków, które zjadły dzieci. ale zresztek ciasta można zrobić ziemniaczki, czy pokruszyć do pucharków przełożyć kremem.

    2) wszystko zależy tak naprawde od piekarnika tmrc_emoticons.;) w moim się piecze wg przepisu, ale u mojej mamy to już trzeba dołożyć

    3)Forma marmurkowej gwiazdeczki miałą 25 cm długości tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie do twórczyni

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 16, 2016 at 15:19.

    Mam pytanie do twórczyni przepisu:

    1 co zrobić z resztą ciasta pozostałego po wycinaniu gwiazdek (jest tego dośc sporo) wyrzucić szkoda 

    2 35min to stanowczo za mało 

    3  proszępodać wymiary blaszki w której pani piekła 

    Tak wygląda moje w większej foremce  .

    [[wysiwyg_imageupload:2593:]]

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawe ciasto .dodane

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 13, 2016 at 08:13.

    Bardzo ciekawe ciasto .dodane do wypróbowania 

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze