Składniki
18 porcja/porcje/porcji
Makowiec
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka olejku do ciast, (migdałowy lub arakowy)
- bakalie (orzechy, migdały, żurawina, rodzynki -, w sumie ok. 100g)
- 1 budyń śmietankowy
- 4 duze jabłka, (ósemki bez gniazd ok. 600g.)
- 9 jajek
- 240 g masła w temp. pokojowej
- 300 g cukru kryształu
- 350 g maku suchego nie mielonego
Polewa czekoladowa
- 50 g mleka
- 150 g gorzkiej czekolady
Dekoracja
- wiórki kokosowe
-
6
1h 35min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Do suchego naczynia miksującego wsypujemy mak. Mielimy mak. (obroty 10, czas 30sek.) Przekładamy mak do miseczki i przystępujemy do kolejnych kroków. 300g cukru mielimy na cukier puder (obroty 10, czas 20sek.) Kopystką zgarniamy cukier ze ścianek naczynia miksującego. Dodajemy masło i żółtka ( czas 2min. , obroty 5 ) Dalej dodajemy obrane jabłka bez gniazd, pokrojone na ósemki ( czas 15sek. , obroty 4 ) W kolejnym kroku dodajemy pozostałe składniki (pomijając białka jajek) ( czas ok. 1 min., obroty 4 ) Zawartość przekładamy do większej miski, myjemy dokładnie naczynie miksujące i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przystępujemy do ubicia piany z białek. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy motylek, wlewamy wszystkie białka i szczyptę soli. Ubijamy ( czas ok. 4min. temp.37 stopni, obroty 4 ) Ubitą na sztywno pianę delikatnie łączymy z masą makową dodając po jednej łyżce piany i delikatnie mieszając. Po dodaniu całości piany ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany. Przelewamy je delikatnie do formy wyłożonej pergaminem i umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Pieczemy ok. 55 minut. Gdy ciasto po upieczeniu przestygnie, przygotowujemy polewę czekoladową. Smarujemy ciasto od góry i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
# Bardzo smaczne, wilgotne ciasto makowe.# Aby wiórki kokosowe były bardziej aromatyczne podgrzej je na suchej patelni przed posypaniem ciasta
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPiekłam go już milion razy i zawsze wychodzi...
Piekłam go już milion razy i zawsze wychodzi pyszny, znika w okamgnieniu
Ja daje połowę cukru ale za to więcej bakalii
JaJola: to może zamiast wystawiać słabą ocenę...
JaJola: to może zamiast wystawiać słabą ocenę poczytasz najpierw w internecie w jaki sposób obchodzić się z makiem żeby nie był gorzki ?
Zrobiłam to ciasto krok po kroku wg przepisu i...
Zrobiłam to ciasto krok po kroku wg przepisu i jestem rozczarowana efektem końcowym (szczególnie w kontekście zachwytów innych użytkowników). Goryczka maku wyczuwalna, suche i przeciętne w smaku.
Pyszsznnyyyyy Nie sądziłam, że makowiec z...
Pyszsznnyyyyy
Nie sądziłam, że makowiec z jabłkami będzie taki dobry. Zamiast cukru dałam 220 g miodu, dla mnie trochę za słodki.
Pyszny
Pyszny
"niebo w gębie" idealne ciasto pod moje...
"niebo w gębie" idealne ciasto pod moje podniebienie, nie mogłam się nim najeść
co prawda dałam mniej jajek niż jest w przepisie, ale wyszło pyszne 😋
Ciasto wyszło z lekką goryczką. Proponuje mak...
Ciasto wyszło z lekką goryczką. Proponuje mak sparzyć gorącym mlekiem i odsączyć
Pierwsze ciasto z TM, którym jestem tak...
Pierwsze ciasto z TM, którym jestem tak zachwyconA
Czy można do tego makowca uzyc masy makowej z...
Czy można do tego makowca uzyc masy makowej z puszki??
Ewik.B:...
Ewik.B:
zwyczajowo dałbym miodu 300g tak jak cukru ale i 250g starczy
Baaaardzo dobry. Innego makowca już nie chcę...
Baaaardzo dobry. Innego makowca już nie chcę jeść. Obowiązkowy na Święta.
www.e-kominki.com: w jakiej proporcji zastepujesz...
www.e-kominki.com: w jakiej proporcji zastepujesz cukier miodem??
Pyszny, wilgotny i szybko się robi.
Pyszny, wilgotny i szybko się robi.
Makowiec bardzo nam smakował. Bardzo wilgotny....
Makowiec bardzo nam smakował. Bardzo wilgotny. Dodałam jabłka ze słoika. Pycha! Dziękuję!
Ja osładzam miodem, jest idealny.
Ja osładzam miodem, jest idealny.
Robiłam wyszedł idealny !! na duzej blaszce...
Robiłam wyszedł idealny !!
na duzej blaszce mokry nawet babci smakował co zawsze zachwala swoje :P
Dlugo się do niego zabierałam ale jest super....
Dlugo się do niego zabierałam ale jest super. Podczas mieszania już wszystkich składników pomagałam sobie kopystką, ale w TM31 się zmieścił 😍
dobry ale troche suchy, trzeba dać więcej...
dobry ale troche suchy, trzeba dać więcej jabłek
Kolejny przepis przetestowany, godny polecenia dla...
Kolejny przepis przetestowany, godny polecenia dla niezdecydowanych, zresztą komentarze świadczą o tym najlepiej...dziękuję
Bardzo dobre makowe ciasto. Ja zazwyczaj robię na...
Bardzo dobre makowe ciasto. Ja zazwyczaj robię na górę lukier cytrynowy - to orzeźwia ciasto
NA JAKS BLACHE?
NA JAKS BLACHE?
Ja piekę w blaszce 38/25
Ja piekę w blaszce 38/25
ponawiam pytanie na jak duza blache jest ten...
ponawiam pytanie na jak duza blache jest ten przepis ?
właśnie na jaką blaszke jest ten przepis?
właśnie na jaką blaszke jest ten przepis?
Pyszny a czy można czymś zastąpić cukier.?
Pyszny
a czy można czymś zastąpić cukier.?
na jak duza blache jest ten przepis ?
na jak duza blache jest ten przepis ?
Robię w tm31 pół porcji. Bardzo smaczne....
Robię w tm31 pół porcji. Bardzo smaczne. Polecam.
bardzo dobry makowiec, wilgotny i szybko sie robi....
bardzo dobry makowiec, wilgotny i szybko sie robi. Na przyszłość dam wiecej bakali
Bardzo dobre ciasto szybkie i godne polecenia
Bardzo dobre ciasto
szybkie i godne polecenia
Niebo w gembie
Niebo w gembie
Pycha
Pycha!
fAJNY PRZEPIS, CIASTO SMACZNE. GODNE POLECENIA
fAJNY PRZEPIS, CIASTO SMACZNE. GODNE POLECENIA
Pyszne i łatwe
Pyszne i łatwe
ciasto robiłam na świeta jest godne polecenia...
ciasto robiłam na świeta jest godne polecenia jednym słowem PYCHA
a jak robicie polewę? Czekolada ropuszczona w...
a jak robicie polewę? Czekolada ropuszczona w ciepłym mleku ??
Wspaniałe ciasto, robiłam już wiele razy i...
Wspaniałe ciasto, robiłam już wiele razy i zawsze wychodzi
Pierwszy raz robilam taki makowiec , przepis jest...
Pierwszy raz robilam taki makowiec , przepis jest super nic dodac nic ująć , dzieki za zrobienie przyjemności mojej rodzince
Proste, szybkie i bardzo smaczne. Jak dla mnie...
Proste, szybkie i bardzo smaczne. Jak dla mnie efekt łał
Już 2 razy piekłam, znika bardzo szybko
Polecam, pyszne. Będę wracać do tego przepisu.
Polecam, pyszne. Będę wracać do tego przepisu.
Pyszne
Pyszne
Makowiec pyszny. Dałam 5 jabłek i nabrał wiecej...
Makowiec pyszny. Dałam 5 jabłek i nabrał wiecej wilgotności. Bardzo dziękuję za przepis.
Zrobię na urodziny... czym
Zrobię na urodziny... czym można wykończyć ciasto od góry żeby wyglądało elegancko i żeby trochę go podwyższyć bo robie na większej blaszce?
Pyszny, polecam!!! Bede go
Pyszny, polecam!!! Bede go robic juz kolejny raz. Troszke zmodyfikowalam zamiast kaszy manny dodaje kasze kukurydziana - wersja dla bezglutenowcow. Dziekuje.
Mój ulubiony przepis na
Mój ulubiony przepis na makowiec, zawsze się udaje
Super ciasto, fajny przepis
Super ciasto, fajny przepis .polecam gorąco
Drugi raz je będę robić. Tym
Drugi raz je będę robić. Tym razem na święta.
Ciasto jest pyszne, wilgotne jak żaden inny makowiec. Takie zapamiętałam z dziecistwa i smak jest ten sam - dziękuję.
Nawet 24x36cmbędzie ok.Można
Nawet 24x36cmbędzie ok.Można też do dwóch małych okrągłych tortownic
będą 2 sztuki za jednym razem.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
WIELKOŚĆ BLASZKI Jakiej
WIELKOŚĆ BLASZKI
Jakiej wielkości blaszki używacie, żeby ciasto było wysokie?
Robiłe po raz pierwszy
Robiłe po raz pierwszy większe ciasto i to wyszło znakomicie. Wszyscy byli zachwyceni. Super przepis
Ciasto przepyszne, nie tylko
Ciasto przepyszne, nie tylko na Święta!