3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makowiec japoński (makowiec z jabłkami)


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

Makowiec

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka olejku do ciast, (migdałowy lub arakowy)
  • bakalie (orzechy, migdały, żurawina, rodzynki -, w sumie ok. 100g)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 duze jabłka, (ósemki bez gniazd ok. 600g.)
  • 9 jajek
  • 240 g masła w temp. pokojowej
  • 300 g cukru kryształu
  • 350 g maku suchego nie mielonego

Polewa czekoladowa

  • 50 g mleka
  • 150 g gorzkiej czekolady

Dekoracja

  • wiórki kokosowe
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Do suchego naczynia miksującego wsypujemy mak. Mielimy mak. (obroty 10, czas 30sek.) Przekładamy mak do miseczki i przystępujemy do kolejnych kroków. 300g cukru mielimy na cukier puder (obroty 10, czas 20sek.) Kopystką zgarniamy cukier ze ścianek naczynia miksującego. Dodajemy masło i żółtka ( czas 2min. , obroty 5 ) Dalej dodajemy obrane jabłka bez gniazd, pokrojone na ósemki ( czas 15sek. , obroty 4 ) W kolejnym kroku dodajemy pozostałe składniki (pomijając białka jajek) ( czas ok. 1 min., obroty 4 ) Zawartość przekładamy do większej miski, myjemy dokładnie naczynie miksujące i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przystępujemy do ubicia piany z białek. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy motylek, wlewamy wszystkie białka i szczyptę soli. Ubijamy ( czas ok. 4min. temp.37 stopni, obroty 4 ) Ubitą na sztywno pianę delikatnie łączymy z masą makową dodając po jednej łyżce piany i delikatnie mieszając. Po dodaniu całości piany ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany. Przelewamy je delikatnie do formy wyłożonej pergaminem i umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Pieczemy ok. 55 minut. Gdy ciasto po upieczeniu przestygnie, przygotowujemy polewę czekoladową. Smarujemy ciasto od góry i posypujemy wiórkami kokosowymi.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

# Bardzo smaczne, wilgotne ciasto makowe.# Aby wiórki kokosowe były bardziej aromatyczne podgrzej je na suchej patelni przed posypaniem ciasta


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Makowiec bardzo nam smakował. Bardzo wilgotny....

    Zgłoszony przez henrietta na października 4, 2018 at 21:32.

    Makowiec bardzo nam smakował. Bardzo wilgotny. Dodałam jabłka ze słoika. Pycha! Dziękuję!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja osładzam miodem, jest idealny.

    Zgłoszony przez www.e-kominki.com na sierpnia 14, 2018 at 21:22.

    Ja osładzam miodem, jest idealny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam wyszedł idealny !! na duzej blaszce...

    Zgłoszony przez Gosiek87 na stycznia 26, 2018 at 13:39.

    Robiłam wyszedł idealny !! tmrc_emoticons.) na duzej blaszce mokry nawet babci smakował co zawsze zachwala swoje :P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dlugo się do niego zabierałam ale jest super....

    Zgłoszony przez Psotka69 na grudnia 30, 2017 at 22:26.

    Dlugo się do niego zabierałam ale jest super. Podczas mieszania już wszystkich składników pomagałam sobie kopystką, ale w TM31 się zmieścił 😍

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dobry ale troche suchy, trzeba dać więcej...

    Zgłoszony przez juka89 na grudnia 27, 2017 at 23:59.

    dobry ale troche suchy, trzeba dać więcej jabłek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejny przepis przetestowany, godny polecenia dla...

    Zgłoszony przez nowitzka33 na grudnia 27, 2017 at 09:48.

    Kolejny przepis przetestowany, godny polecenia dla niezdecydowanych, zresztą komentarze świadczą o tym najlepiej...dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre makowe ciasto. Ja zazwyczaj robię na...

    Zgłoszony przez zdesio na grudnia 26, 2017 at 23:15.

    Bardzo dobre makowe ciasto. Ja zazwyczaj robię na górę lukier cytrynowy - to orzeźwia ciasto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • NA JAKS BLACHE?

    Zgłoszony przez kornelka88 na grudnia 18, 2017 at 11:23.

    NA JAKS BLACHE?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja piekę w blaszce 38/25

    Zgłoszony przez za sałatą na grudnia 15, 2017 at 17:58.

    Ja piekę w blaszce 38/25 tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ponawiam pytanie na jak duza blache jest ten...

    Zgłoszony przez iwonas44 na grudnia 13, 2017 at 05:18.

    ponawiam pytanie na jak duza blache jest ten przepis ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie na jaką blaszke jest ten przepis?

    Zgłoszony przez Gosiek87 na grudnia 4, 2017 at 21:07.

    właśnie na jaką blaszke jest ten przepis?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny a czy można czymś zastąpić cukier.?

    Zgłoszony przez Dominisia181 na grudnia 1, 2017 at 22:19.

    PysznySmile a czy można czymś zastąpić cukier.?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • na jak duza blache jest ten przepis ?

    Zgłoszony przez iwonas44 na listopada 13, 2017 at 01:38.

    na jak duza blache jest ten przepis ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię w tm31 pół porcji. Bardzo smaczne....

    Zgłoszony przez jamajama na listopada 8, 2017 at 14:27.

    Robię w tm31 pół porcji. Bardzo smaczne. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry makowiec, wilgotny i szybko sie robi....

    Zgłoszony przez Wioletanno na listopada 1, 2017 at 16:22.

    bardzo dobry makowiec, wilgotny i szybko sie robi. Na przyszłość dam wiecej bakali

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto szybkie i godne polecenia

    Zgłoszony przez ToczMar na października 31, 2017 at 15:17.

    Bardzo dobre ciastotmrc_emoticons.) szybkie i godne polecenia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niebo w gembie

    Zgłoszony przez agnies81 na czerwca 9, 2017 at 18:46.

    Niebo w gembie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha

    Zgłoszony przez tenia65 na maja 3, 2017 at 15:14.

    Pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • fAJNY PRZEPIS, CIASTO SMACZNE. GODNE POLECENIA

    Zgłoszony przez Asia01 na marca 12, 2017 at 20:41.

    fAJNY PRZEPIS, CIASTO SMACZNE. GODNE POLECENIA Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne i łatwe

    Zgłoszony przez hunke na marca 2, 2017 at 11:11.

    Pyszne i łatwe tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto robiłam na świeta jest godne polecenia...

    Zgłoszony przez aga19760607 na grudnia 31, 2016 at 16:13.

    ciasto robiłam na świeta jest godne polecenia jednym słowem PYCHA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a jak robicie polewę? Czekolada ropuszczona w...

    Zgłoszony przez Jacooh na grudnia 23, 2016 at 20:31.

    a jak robicie polewę? Czekolada ropuszczona w ciepłym mleku ??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniałe ciasto, robiłam już wiele razy i...

    Zgłoszony przez za sałatą na grudnia 16, 2016 at 22:55.

    Wspaniałe ciasto, robiłam już wiele razy i zawsze wychodzi Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz robilam taki makowiec , przepis jest...

    Zgłoszony przez Zofia1954 na grudnia 14, 2016 at 22:52.

    Pierwszy raz robilam taki makowiec , przepis jest super nic dodac nic ująć , dzieki za zrobienie przyjemności mojej rodzince

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proste, szybkie i bardzo smaczne. Jak dla mnie...

    Zgłoszony przez Agtatka na grudnia 14, 2016 at 11:35.

    Proste, szybkie i bardzo smaczne. Jak dla mnie efekt łałtmrc_emoticons.)

    Już 2 razy piekłam, znika bardzo szybkotmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, pyszne. Będę wracać do tego przepisu.

    Zgłoszony przez Kitek77 na listopada 12, 2016 at 17:55.

    Polecam, pyszne. Będę wracać do tego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez daro896 na października 31, 2016 at 16:26.

    Pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Makowiec pyszny. Dałam 5 jabłek i nabrał wiecej...

    Zgłoszony przez Justyna2302 na października 30, 2016 at 08:33.

    Makowiec pyszny. Dałam 5 jabłek i nabrał wiecej wilgotności. Bardzo dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobię na urodziny... czym

    Zgłoszony przez Dytka55 na lipca 13, 2016 at 11:35.

    Zrobię na urodziny... czym można wykończyć ciasto od góry żeby wyglądało elegancko i żeby trochę go podwyższyć bo robie na większej blaszce?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny, polecam!!! Bede go

    Zgłoszony przez alidudek na czerwca 17, 2016 at 09:33.

    Pyszny, polecam!!! Bede go robic juz kolejny raz. Troszke zmodyfikowalam zamiast kaszy manny dodaje kasze kukurydziana - wersja dla bezglutenowcow. Dziekuje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój ulubiony przepis na

    Zgłoszony przez monazo na czerwca 7, 2016 at 21:20.

    Mój ulubiony przepis na makowiec, zawsze się udaje Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ciasto, fajny przepis

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 3, 2016 at 21:26.

    tmrc_emoticons.)

    Super ciasto, fajny przepis .polecam gorąco

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Drugi raz je będę robić. Tym

    Zgłoszony przez Mirona na marca 26, 2016 at 00:53.

    Drugi raz je będę robić. Tym razem na święta.

    Ciasto jest pyszne, wilgotne jak żaden inny makowiec. Takie zapamiętałam z dziecistwa i smak jest ten sam - dziękuję.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nawet 24x36cmbędzie ok.Można

    Zgłoszony przez SAM na marca 19, 2016 at 22:56.

    Nawet 24x36cmbędzie ok.Można też do dwóch małych okrągłych tortownic tmrc_emoticons.) będą 2 sztuki za jednym razem.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WIELKOŚĆ BLASZKI Jakiej

    Zgłoszony przez BEATA 1909 na marca 19, 2016 at 20:36.

    WIELKOŚĆ BLASZKI

    Jakiej wielkości blaszki używacie, żeby ciasto było wysokie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłe po raz pierwszy

    Zgłoszony przez Peter80 na stycznia 31, 2016 at 14:24.

    Robiłe po raz pierwszy większe ciasto i to wyszło znakomicie. Wszyscy byli zachwyceni. Super przepis tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne, nie tylko

    Zgłoszony przez Joanna0508 na stycznia 18, 2016 at 12:13.

    Ciasto przepyszne, nie tylko na Święta!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeżeli chcesz użyc maku

    Zgłoszony przez Psotka69 na stycznia 15, 2016 at 17:12.

    Jeżeli chcesz użyc maku mieloneg to pomijasz punkt z mieleniem maku i dalej robisz wg przepisu czyli zaczynasz od zmielenia cukru a mak z woreczka dodajesz suchy tak jakbyś go wczesniej zmieliła

     

    Wioleta_74

    A ja mam pytanie o to, czy jeżeli do makowca używa się już mak zmielony, który zgodnie z przepisem na opakowaniu należy zalać gorącym mlekiem, to do tego ciasta należy tak go przygotować, czy po prostu wsypać suchy.

    Dziękuję za odpowiedź 

    Wioleta

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pierwszy raz robiłam na

    Zgłoszony przez jenny12354@wp.pl na stycznia 15, 2016 at 16:09.

    Super pierwszy raz robiłam na święta wyszedł przepyszny polecam gorąco!!! Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wioleta 74 zdecyduj z którego

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 24, 2015 at 10:02.

    Wioleta 74 zdecyduj z którego przepisu chcesz upiec makowiec tmrc_emoticons.) w/g tego przepisu wsypujemy suchy mak i mielimy suchy.Przepis jest bardzo czytelny, krok po kroku i wychodzi pyszne ciasto, moje jest już upieczone Big Smile Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto dobre, choć myślałam

    Zgłoszony przez mamoska na grudnia 23, 2015 at 19:55.

    Ciasto dobre, choć myślałam ze bedzie bardziej makowe. Jest to raczej ciasto makowe niż makowiec ale jest ok. Szybko sie robi i dużo wychodzi

    mamoska

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja mam pytanie o to, czy

    Zgłoszony przez Wioleta_74 na grudnia 23, 2015 at 08:55.

    A ja mam pytanie o to, czy jeżeli do makowca używa się już mak zmielony, który zgodnie z przepisem na opakowaniu należy zalać gorącym mlekiem, to do tego ciasta należy tak go przygotować, czy po prostu wsypać suchy.

    Dziękuję za odpowiedź 

    Wioleta

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pytanko....czy bakalie należy

    Zgłoszony przez moniab na grudnia 11, 2015 at 19:43.

    Pytanko....czy bakalie należy wcześniej zmielic?? W jakiej postaci mają być? ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacja i w sumie

    Zgłoszony przez markielek na września 7, 2015 at 11:43.

    Ciasto rewelacja i w sumie szybko sie robi tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne ciasto, polecam

    Zgłoszony przez Dorot37 na kwietnia 28, 2015 at 10:35.

    Przepyszne ciasto, polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I oto w tm 31 również wyszedł

    Zgłoszony przez MałaMi na kwietnia 11, 2015 at 10:58.

    I oto w tm 31 również wyszedł mi  piękny makowy królewicz!! ;-D w naczyniu prawie na styk wszystko się zmieściło, placek jest naprawdę pyszny taki jak lubie, palce lizać.. mokry i naprawdę godny polecenia!! dziękuje Panie Sławku tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuje za odpowiedź

    Zgłoszony przez MałaMi na kwietnia 7, 2015 at 16:37.

    Bardzo dziękuje za odpowiedź tmrc_emoticons.;-) upiekę na weekend, już nie mogę się doczekać! Napewno jest pyszne 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Teoretycznie zawsze można

    Zgłoszony przez SAM na kwietnia 7, 2015 at 16:32.

    Teoretycznie zawsze można zrobić z np. 2/3 porcji ciasta w mniejszej blaszce do pieczeniatmrc_emoticons.)Też wyjdzie.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło prawie po brzeg ale

    Zgłoszony przez Oli na kwietnia 7, 2015 at 16:31.

    Wyszło prawie po brzeg ale nie miałam żadnego problemu z wymieszaniem. Spokojnie można robić. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyjdzie w TM31.Jest to

    Zgłoszony przez SAM na kwietnia 7, 2015 at 11:16.

    Ciasto wyjdzie w TM31.Jest to spora porcja ciasta - może być problem z końcowym mieszaniem z powodu dużej ilości ciasta.Można wymieszać odkładając część ciasta i poźniej wymianiając z już dobrze wymieszanym tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •