Tu jesteś:
4
Składniki
14 kawałek/kawałki/kawałków
LEŚNY MECH - CIASTO
- 200 g oleju
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 160 g kaszy manny
- 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 250 gramy szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, uprzednio rozmrożonego, odciśniętego
- 250 gramy erka mascarpone zimnego gęstego
- 200 ml śmietanki 30 %
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 granat, ziarenka do dekoracji
- 200 g świezych owoców malin, jagód, borówek mix
-
6
-
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić na cukier puder – 10 s/obr. 10. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksujacego
- Założyć motylek. Dodać jajka, ubijać 4 min/37°C/obr. 3. Ubijać kolejne 1 min/obr. 3. Przez otwór w czasie ubijania wlać olej. Zdjąć motylek.
- Dodajemy mąkę pszenną, kaszę mannę, proszek do pieczenia i szpinak, całość mieszamy 3 min/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy i równomiernie rozprowadzić. .
- Pieczemy ok. 40 min (180°C). Ciasto upieczone pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wówczas wyciągamy z formy. Ostrym nożem odcinamy wierzch ciasta o grubości palca. Z tego odciętego kawałka przygotowujemy posypkę – kruszymy ciasto do miseczki. Spód ciasta umieścić z powrotem w formie.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder, cukier waniliowy ubijać bez założonej miarki obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Zdjąć motylek.
- Powstałą masę przelać na przygotowany wcześniej blat ciasta i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki. Wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem. Ciasto odstawić do lodówki do stężenia najlepiej na noc. Ciasto leśny mech udekorować pestkami granatu i owocami leśnymi.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz