Składniki
- 320 g mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 60 g rozpuszczonego letniego masła
- 110 g cukru
- 2 jajka
- ok. 650 g mąki pszennej (typ 450)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka startej świeżej skórki pomarańczowej
-
6
40min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Mleko zagrzać: 3 min. / 37 st. / obr. 1, dodać drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać: 2 min. /37 st. /obr. 1. Dodać rozpuszczone masło, cukier, jajka mąkę, sól i skórkę pomarańczową. Wyrobić ciasto: ok. 3 min. / interwał. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i się nie kleić. Jeśli jest klejące dosypać troszkę mąki i ponownie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) – u mnie rośnie w naczyniu thermomixa aż wybije miarkę do góry ;o) Po tym czasie ciasto krótko wyrobić (1 min. / interwał), rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką lub kieliszkiem wycinać dziurki tak, aby powstał kształt oponek. Układać na blasze na papierze do pieczenia. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłym miejscu. Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (w zależności od piekarnika). Uważać aby się za bardzo nie spiekły.
Wersja 1
Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać jeszcze ciepłe w maśle i obtoczyć w cukrze (samym lub z dodatkami, np. cynamonie), odłożyć na kratkę.
Wersja 2
Pączki polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Wersja 3
Pączki wykrawać bez wycinania dziurki i po upieczeniu nadziewać marmoladą z różą, budyniem, bitą śmietaną. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Oto alternatywa dla pączków tradycyjnych. Są super. Mniej tłuste, a dodatkowo pulchne i mięciutkie. Pyszne same lub nadziewane, posypane cukrem purem lub polane lukrem czy czekoladą.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNie wiem czym się tu zachwycać, musiałam dać...
Nie wiem czym się tu zachwycać, musiałam dać duuużo więcej mąki bo klejące ciasto jak nie wiem co. Stanowczo soli tylko szczypta.
To są Bułki i nie mają nic wspólnego z pączkami. Nie polecam.
Pieke jako bulki tylko. Smaruje roztrzepanym...
Pieke jako bulki tylko. Smaruje roztrzepanym jajkiem. Najlepsze na swiecie
Bardzo dobre ale raczej bardziej jako donuty. Robi...
Robilam ponownie i tak samo pyszne Do srodka dzem...
Robilam ponownie i tak samo pyszne
Do srodka dzem i mniej cukru 70 g Dzieci powiedzialy ze te paczki sa lepsze niz smazone
Smakują faktycznie bardziej jak bułeczki ale i...
Smakują faktycznie bardziej jak bułeczki ale i tak błyskawicznie znikają. Ja dałam do środka dżem wlasnej roboty i wyglądają tak
ja piernicze jakie dobre
ja piernicze jakie dobre
Bardzo smaczne bułeczki
[[wysiwyg_imageupload:2638:]]
Bardzo smaczne bułeczki drożdżowe. Zrobiłam prawdziwie kolorowe, lepkie od lukru donutsy oraz maczane w maśle z cynamonem, posypane czekoladą. Pyszne, miękkie, fajne, ale zdecydowanie bułeczkowate, nie pączkowate. Dlatego 4*.
Niebo w gębie Nie miałam
Niebo w gębie
Nie miałam masła, ale miałam olej kokosowy- taki pachnący, nierafinowany. Zaryzykowałam. Wyszły przewspaniałe. Kółeczka ze środka wycinałam kieliszkiem i zrobiłam z nich maleńkie pączusie. Oczywiście zostały pożarte jeszcze gorące 
Niebo w gębie Nie miałam
Niebo w gębie
Nie miałam masła, ale miałam olej kokosowy- taki pachnący, nierafinowany. Zaryzykowałam. Wyszły przewspaniałe. Kółeczka ze środka wycinałam kieliszkiem i zrobiłam z nich maleńkie pączusie. Oczywiście zostały pożarte jeszcze gorące 
Pycha pączusie następnym
Pycha pączusie
następnym razem przetestuje maczane w maśle,zgodnie z podana wersją 1 
Przepis przetestowany
Przepis przetestowany wczoraj. Od dzisiaj jem tylko pieczone pączki
Polecam wszystkim.
Super, zabieram się do pracy
Super, zabieram się do pracy
Idealne na tłusty czwartek,
Idealne na tłusty czwartek, choć wczoraj juz połowa znikneła
super przepis, dziękuję!
rewelacyjne robiłam kolejny
rewelacyjne
robiłam kolejny raz i super wyszły 
a w pracy wszyscy się zajadają
i moje pieczone znikają szybciej niż tradycyjne 
zamiast cukru można dodac ksylitol
i wtedy będą jeszcze bardziej wersja LIGHT
- idealne rozwiązanie dla osób które musza unikać cukru białego ...
Bardzo smaczne i dietetyczne
Limonka napisał: Genialne
Dziekuje za komentarz ;o)
;o)
emetka napisał: pączki brdzo
Dziekuje za komentarz ;o)
;o)
AnnUsia napisał: bardzo dobre
Dziekuje za komentarz ;o)
;o)
Genialne pączki. Smaczne i
Genialne pączki. Smaczne i pomysłowe.
pączki brdzo dobre. musiałam
pączki brdzo dobre. musiałam dodać więcej mąki, ale wyszło więcej pączków
najlepsze zaraz po wystygnięciu
polecam
bardzo dobre pączki. Ja
bardzo dobre pączki. Ja zastosowałam suche drożdże i wyrosły
Dziekuje za komentarz. Ciesze
Dziekuje za komentarz. Ciesze sie, że pączki smakowały ;o) Polecam do testowania inne przepisy ;o)
;o)
Cała rodzina je pokochała,
Cała rodzina je pokochała, nie wspominając o mojej trzynastomiesięcznej niuni
nadziewać je można szprycą z
nadziewać je można szprycą z odpowiednią końcówką
ja również preferuję metody proste bez uzycia specjalnego sprzętu tzn. można je przekroic i posmarować lub naciąć nozem i wsunąć marmoladkę małą łyżeczką 
;o)
Mnie zawsze wychodzą
Mnie zawsze wychodzą miękutkie i pulchne...
a smak faktycznie mają inny niż te tradycyjne 
;o)
Do wypròbowania :bigsmile:
Do wypròbowania

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

A w jaki sosób nadziałaś je?
A w jaki sosób nadziałaś je?
Piekłam dzisiaj Trochę
Piekłam dzisiaj
Trochę inne niż tradycyjne, tzn dużo twardsze od tych tradycyjnie smażonych w tłuszczu ale w smaku bardzo dobre.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Przepyszne pączki. Upiekłam,
Przepyszne pączki. Upiekłam, nadziałam dżemem różanym i posypałam cukrem pudrem. Polecam.
Bardzo prosto lecz świetnie
Bardzo prosto lecz świetnie opisany przepis
)))
dana08