3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lekkie pączki pieczone


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 320 g mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g rozpuszczonego letniego masła
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • ok. 650 g mąki pszennej (typ 450)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka startej świeżej skórki pomarańczowej
5

Przygotowanie

  1.  

    Mleko zagrzać: 3 min. / 37 st. / obr. 1, dodać drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać: 2 min. /37 st. /obr. 1. Dodać rozpuszczone masło, cukier, jajka mąkę, sól i skórkę pomarańczową. Wyrobić ciasto: ok. 3 min. / interwał. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i się nie kleić. Jeśli jest klejące dosypać troszkę mąki i ponownie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) – u mnie rośnie w naczyniu thermomixa aż wybije miarkę do góry ;o)  Po tym czasie ciasto krótko wyrobić (1 min. / interwał), rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką lub kieliszkiem wycinać dziurki tak, aby powstał kształt oponek. Układać na blasze na papierze do pieczenia. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłym miejscu. Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (w zależności od piekarnika). Uważać aby się za bardzo nie spiekły.

     

     

     

    Wersja 1

     

    Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać jeszcze ciepłe w maśle i obtoczyć w cukrze (samym lub z dodatkami, np. cynamonie), odłożyć na kratkę.

     

    Wersja 2

     

    Pączki polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą.

     

    Wersja 3

     

    Pączki wykrawać bez wycinania dziurki i po upieczeniu nadziewać marmoladą z różą, budyniem, bitą śmietaną. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

 


Oto alternatywa dla pączków tradycyjnych. Są super. Mniej tłuste, a dodatkowo pulchne i mięciutkie. Pyszne same lub nadziewane, posypane cukrem purem lub polane lukrem czy czekoladą.


 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie wiem czym się tu zachwycać, musiałam dać...

    Zgłoszony przez mirka85r na lutego 23, 2022 at 19:38.

    Nie wiem czym się tu zachwycać, musiałam dać duuużo więcej mąki bo klejące ciasto jak nie wiem co. Stanowczo soli tylko szczypta.
    To są Bułki i nie mają nic wspólnego z pączkami. Nie polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pieke jako bulki tylko. Smaruje roztrzepanym...

    Zgłoszony przez Annakmalkus na grudnia 17, 2020 at 09:34.

    Pieke jako bulki tylko. Smaruje roztrzepanym jajkiem. Najlepsze na swiecie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ale raczej bardziej jako donuty. Robi...

    Zgłoszony przez malgosian na lutego 4, 2019 at 12:45.

    Bardzo dobre ale raczej bardziej jako donuty. Robi sie szybko i łatwo. Bardzo dziękuję za przepis! Dodaję zdjęcie moich wypieków, które męskie grono pochłoneło w mig tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robilam ponownie i tak samo pyszne Do srodka dzem...

    Zgłoszony przez Wioletanno na lutego 8, 2018 at 07:49.

    Robilam ponownie i tak samo pyszne tmrc_emoticons.) Do srodka dzem i mniej cukru 70 g Dzieci powiedzialy ze te paczki sa lepsze niz smazone tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakują faktycznie bardziej jak bułeczki ale i...

    Zgłoszony przez Wioletanno na stycznia 17, 2018 at 15:19.

    Smakują faktycznie bardziej jak bułeczki ale i tak błyskawicznie znikają. Ja dałam do środka dżem wlasnej roboty i wyglądają tak

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja piernicze jakie dobre

    Zgłoszony przez liliana1906 na listopada 25, 2016 at 12:55.

    ja piernicze jakie dobre Tongue

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne bułeczki

    Zgłoszony przez MAKO na maja 3, 2016 at 16:31.

    [[wysiwyg_imageupload:2638:]]

    Bardzo smaczne bułeczki drożdżowe. Zrobiłam prawdziwie kolorowe, lepkie od lukru donutsy oraz maczane w maśle z cynamonem, posypane czekoladą. Pyszne, miękkie, fajne, ale zdecydowanie bułeczkowate, nie pączkowate. Dlatego 4*. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niebo w gębie Nie miałam

    Zgłoszony przez renamar na maja 3, 2016 at 12:10.

    Niebo w gębie tmrc_emoticons.)Nie miałam masła, ale miałam olej kokosowy- taki pachnący, nierafinowany. Zaryzykowałam. Wyszły przewspaniałe. Kółeczka ze środka wycinałam kieliszkiem i zrobiłam z nich maleńkie pączusie. Oczywiście zostały pożarte jeszcze gorące tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niebo w gębie Nie miałam

    Zgłoszony przez renamar na maja 3, 2016 at 12:10.

    Niebo w gębie tmrc_emoticons.)Nie miałam masła, ale miałam olej kokosowy- taki pachnący, nierafinowany. Zaryzykowałam. Wyszły przewspaniałe. Kółeczka ze środka wycinałam kieliszkiem i zrobiłam z nich maleńkie pączusie. Oczywiście zostały pożarte jeszcze gorące tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha pączusie następnym

    Zgłoszony przez Mac na lutego 7, 2016 at 21:12.

    Pycha pączusie tmrc_emoticons.) następnym razem przetestuje maczane w maśle,zgodnie z podana wersją 1 tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis przetestowany

    Zgłoszony przez Delfina na lutego 5, 2016 at 15:02.

    Przepis przetestowany wczoraj. Od dzisiaj jem tylko pieczone pączkitmrc_emoticons.) Polecam wszystkim.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, zabieram się do pracy

    Zgłoszony przez SARNAAGA na lutego 4, 2016 at 09:52.

    Super, zabieram się do pracy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Idealne na tłusty czwartek,

    Zgłoszony przez Niunia82 na lutego 4, 2016 at 09:28.

    Idealne na tłusty czwartek, choć wczoraj juz połowa znikneła  tmrc_emoticons.;)

    super przepis, dziękuję!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacyjne robiłam kolejny

    Zgłoszony przez Kaskasto na lutego 4, 2016 at 09:25.

    rewelacyjne tmrc_emoticons.) robiłam kolejny raz i super wyszły tmrc_emoticons.)

    a w pracy wszyscy się zajadają tmrc_emoticons.;) i moje pieczone znikają szybciej niż tradycyjne tmrc_emoticons.)

     

    zamiast cukru można dodac ksylitol tmrc_emoticons.) i wtedy będą jeszcze bardziej wersja LIGHT tmrc_emoticons.) - idealne rozwiązanie dla osób które musza unikać cukru białego ...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne i dietetyczne

    Zgłoszony przez Szarlotka na lutego 1, 2016 at 20:43.

    Cooking 7 Bardzo smaczne i dietetyczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Limonka napisał: Genialne

    Zgłoszony przez anka25 na marca 18, 2015 at 13:28.

    Limonka

    Genialne pączki. Smaczne i pomysłowe. Cooking 7

    Dziekuje za komentarz ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • emetka napisał: pączki brdzo

    Zgłoszony przez anka25 na marca 18, 2015 at 13:28.

    emetka

    pączki brdzo dobre. musiałam dodać więcej mąki, ale wyszło więcej pączków tmrc_emoticons.) najlepsze zaraz po wystygnięciu tmrc_emoticons.) polecam

     

    Dziekuje za komentarz ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • AnnUsia napisał: bardzo dobre

    Zgłoszony przez anka25 na marca 18, 2015 at 13:27.

    AnnUsia

    bardzo dobre pączki. Ja zastosowałam suche drożdże i wyrosłytmrc_emoticons.)

     

    Dziekuje za komentarz ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialne pączki. Smaczne i

    Zgłoszony przez Limonka na marca 4, 2015 at 15:13.

    Genialne pączki. Smaczne i pomysłowe. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pączki brdzo dobre. musiałam

    Zgłoszony przez emetka na lutego 18, 2015 at 10:00.

    pączki brdzo dobre. musiałam dodać więcej mąki, ale wyszło więcej pączków tmrc_emoticons.) najlepsze zaraz po wystygnięciu tmrc_emoticons.) polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobre pączki. Ja

    Zgłoszony przez AnnUsia na października 1, 2014 at 17:06.

    bardzo dobre pączki. Ja zastosowałam suche drożdże i wyrosłytmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuje za komentarz. Ciesze

    Zgłoszony przez anka25 na lutego 26, 2014 at 19:16.

    Dziekuje za komentarz. Ciesze sie, że pączki smakowały ;o) Polecam do testowania inne przepisy ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cała rodzina je pokochała,

    Zgłoszony przez Daggie na lipca 26, 2013 at 18:05.

    Cała rodzina je pokochała, nie wspominając o mojej trzynastomiesięcznej niuni  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nadziewać je można szprycą z

    Zgłoszony przez anka25 na lutego 6, 2013 at 13:30.

    nadziewać je można szprycą z odpowiednią końcówką tmrc_emoticons.)  ja również preferuję metody proste bez uzycia specjalnego sprzętu tzn. można je przekroic i posmarować lub naciąć nozem i wsunąć marmoladkę małą łyżeczką tmrc_emoticons.;)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mnie zawsze wychodzą

    Zgłoszony przez anka25 na lutego 6, 2013 at 13:27.

    Mnie zawsze wychodzą miękutkie i pulchne... tmrc_emoticons.) a smak faktycznie mają inny niż te tradycyjne tmrc_emoticons.;)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do wypròbowania :bigsmile:

    Zgłoszony przez veronicab71 na lutego 5, 2013 at 23:57.

    Do wypròbowania Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A w jaki sosób nadziałaś je?

    Zgłoszony przez agaroz na lutego 5, 2013 at 23:54.

    A w jaki sosób nadziałaś je?

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam dzisiaj   Trochę

    Zgłoszony przez ElaK na lutego 5, 2013 at 23:20.

    Piekłam dzisiaj  tmrc_emoticons.)  Trochę inne niż tradycyjne, tzn dużo twardsze od tych tradycyjnie smażonych w tłuszczu ale w smaku bardzo dobre.  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne pączki. Upiekłam,

    Zgłoszony przez iwonas na lutego 5, 2013 at 22:09.

    Przepyszne pączki. Upiekłam, nadziałam dżemem różanym i  posypałam cukrem pudrem. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo prosto lecz świetnie

    Zgłoszony przez Danuta Baska na lutego 4, 2013 at 23:43.

    Bardzo prosto lecz świetnie opisany przepistmrc_emoticons.))))

     

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze