3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kruche róże - hit karnawału wg przepisu Ani Starmach


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Kruche róże karnawałowe
  1. Zaskocz swoich gości pięknie wyglądającymi kruchymi różami karnawałowymi wg przepisu Ani Starmach tmrc_emoticons.-)

    Składniki:
    Ciasto:
    - 200 g mąki tortowej,
    - 200 g mąki krupczatki,
    - 1 kostka miękkiego masła (200 g),
    - 3 żółtka,
    - 3 łyżki śmietany 18 %,
    - 5 łyżek cukru pudru,
    - ziarna z 1 laski wanilii,

    Dodatkowo:
    - marmolada lub dowolne zwarte powidła.

    Włożyć wszystkie składniki na ciasto do naczynia miksującego i wyrabiać 2 minuty/Interwał. Przełożyć ciasto na folię spożywczą, zawinąć w kulkę i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Przygotować 3 okrągłe foremki o różnej średnicy lub 3 różne naczynia, którymi można wyciąć okrągłe kształty. (u mnie kubek, szklanka i kieliszek).
    Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika, rozwałkować ciasto na obsypanym obficie mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wycinać mniejsze i większe kółka. Na jedną różę – 3 różne kółka. Brzegi ciasta ponacinać i mniejsze kółka układać na środkach większych, następnie docisnąć aby połączyć wszystkie warstwy. Do środka nałożyć wybranej konfitury lub marmolady. Przygotowane róże ułożyć na blaszce wyłożonej papierze do pieczenia i piec ok. 20-25 min w temperaturze 180° (aż się zarumienią). Każdy piekarnik piecze inaczej więc proponuję pilnować by się zbyt mocno nie przypiekły.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzi ok. 30 sztuk.

    SMACZNEGO !

    wykonanie przepisu na filmiku:
    https://www.youtube.com/watch?v=wb3RtBy17TY&t=4s
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy