Tu jesteś:
4
Składniki
KRÓWKA
CIASTO
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 margaryna
Kajmak
- 1/2 puszka masy kajmakowej
- 1/2 kostki masła
- do dekoracji orzechy włoskie lub migdały
Masa śmietankowa
- 500 g śmietany kremówki
- 2 opakowania śmietanfix
-
6
2h 30min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- [size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: PL]CIASTO:
1. [/size]Do naczynia miksującego wrzucić składniki ciasta [size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: PL] [/size]wymieszać przy pomocy kopystki 20 s/obr. 5. Następnie wyrobić przy pomocy kopystki Ciasto INTERWAŁ /1 min. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego [size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: PL]podzielić na dwie części.[/size]
[size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: PL]Połową ciasta wylepić dno natłuszczonej tortownicy. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzić i tak samo upiec drugą partię ciasta. [/size]
[size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: PL]2.[/size] MASA ŚMIETANOWA
Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać obr. 3 bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Pod koniec ubijania wsypać śmietanfix
3. MASA KAJMAKOWA
Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masę kajmakową , wymieszać 30 s/obr. 2. Następnie wymieszać 1 min 30 s/obr. 2, w tym czasie, przez pierwszą minutę, przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodawać stopniowo odważone wcześniej masło/ margarynę. W razie potrzeby przemieszać kopystką.
W formie układamy warstwami: ciasto, śmietana, ciasto, masa kajmakowa
[size= 11.0pt; line-height: 115%; font-family: 'Calibri','sans-serif'; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-theme-font: minor-bidi; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA]Posypujemy pokruszonymi orzechami.[/size]
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNormalnie ja zamiast 4 żółtek daje 2 jajka . To...
Normalnie ja zamiast 4 żółtek daje 2 jajka . To dla Pana/ pani problem ? To mój przepis i proszę się nie czepiać
Taki przepis od razu powinien być usunięty...
Taki przepis od razu powinien być usunięty przecież to jakis fake. Jak z takiej ilości mąki i 2 jajek zrobić ciasto
ehhh