Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Keks z białek
- 250 g surowych białek
- 600 g mąki pszennej
- 0,2 litra oleju słonecznikowego
- 1 opakowania proszku do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 0,12 litra mleka
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 350 g bakalii, (rodzynki, żurawina suszona, skórka pomarańczowa, migdały, orzechy itp.)
-
6
3h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać orzechy i migdały. Rozdrobnić 5 s/obr. 5. Odstawić do innego naczynia.
- Umyć i wysuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać białka, nałożyć motylek, ubijąć 5 min/37°C/obr. 4 aż piana będzie ubita na szywno.
- Kontynuować ubijanie 2 min/37°C/obr.4 dodajać przez otwór cukier puder i cukier waniliowy.
- Zdjąć motylek, ubijać 5 min/obr. 3 dodając przez otwór na przemian mąkę i proszek do pieczenia, olej i mleko.
- Mieszanie przy pomocy kopystki 2 min/
"Obroty wsteczne" /obr. 3.
- Mieszająć dalej 2 min/
"Obroty wsteczne" /obr. 3 dosypujemy przez otwór rozdrobnione uprzednio orzechy, midgały, rodzynki, żurawinę, pokrojone morele i daktyle itp.
- Powstałą masę wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
"Czajnik" Piec 60 min, 180°C
Rozdrabnianie bakalii
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz