![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/65cfc4f6-5da5-4d07-92b2-01fb8ed47bc2/main/jagodzianki-extra.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/341a2b84-85f2-4c7e-b306-8accc2fdb472/main/jagodzianki-extra.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/3cbdbdfa-47ab-4e4b-b85a-d86d1e8f3ee2/main/jagodzianki-extra.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/cc9cc4ea-f99c-4fcd-a357-64541f0eaefb/main/jagodzianki-extra.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/64a624ae-4e3a-4895-b1dc-58b5aea603e1/main/jagodzianki-extra.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/00cab88d-2b92-4525-a887-e5f30bf00c93/main/jagodzianki-extra.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/7ea27078-31a4-4173-81c5-054a2e3ae90b/main/jagodzianki-extra.jpg)
![thumbnail image 8](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/b7b68950-e418-4ff0-8ecb-d7bed4cf60c1/main/jagodzianki-extra.jpg)
![thumbnail image 9](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/19e97f2b-e19e-4c6f-af3a-5ea124e6ff57/main/jagodzianki-extra.jpg)
![thumbnail image 10](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/2c7b3acd-3989-4d7b-963e-dfc87e858e4b/main/jagodzianki-extra.jpg)
![thumbnail image 11](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/fe9633ee-5a77-4b93-9f0f-6a2ffdbfc21e/main/jagodzianki-extra.jpg)
![thumbnail image 12](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/0d8f8f08-6138-4675-9977-561ffb4da222/main/jagodzianki-extra.jpg)
![thumbnail image 13](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/bc8794af-ad67-4f9c-b5ef-2cf18b23536a/main/jagodzianki-extra.jpg)
![thumbnail image 14](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/36fd4505-da00-4d73-9d5d-7c288d75d603/main/jagodzianki-extra.jpg)
![thumbnail image 15](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/fe6acbbf-c22b-45ba-a7f7-ef56653c396f/main/jagodzianki-extra.jpg)
![thumbnail image 16](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wuj7jszs-379d0-596307-cfcd2-vnt8rydh/a2ce70e8-f4d7-4b66-8aa5-badc80b62f01/main/jagodzianki-extra.jpg)
- TM 31
Składniki
- Proszę podać składniki według następującego wzoru:
- Ciasto:
- 560 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 1,5 MT mleka
- 2 jajka
- 70 gg miękkiego masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 torebki cukru waniliowego
- szczypta kurkumy
- szczypta soli
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek.
- Farsz:
- 40 dkg jagód
- Lukier:
- Dowolna ilość cukru pudru
- sok z cytryny.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cukier, drożdże, jajka i mleko umieszczamy w naczyniu - mieszamy 3 min. 37 stopni /poz.3-4.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto w ciągu 4 min/Interwał.
Ciasto wkładamy do miski nakrywamy i zostawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Na stolnicę wsypujemy troche mąki ,rowałkowujemy ciasto na ok. 5 mm, wykrawamy prostokąty .
Na tak przygotowane kawałki ciasta nakładamy 2-3 łyżeczki jagód, zlepiamy bułeczki , smarujemy jajkiem ,następnie układamy na blasze do wyrośnięcia( ok. 15 min.)
Pieczemy ok. 15 min. w temp. 150 stopni , nastepnie dalsze 10 min w temp. 180 stopni.
Zmielić cukier na cukier puder 20 sek/poz. 10 dodac sok z cytryny ikilka sek zamieszać - poz.4-5.
Wystudzone bułeczki polukrowac.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Uwielbiam. Super przepis. Bułeczki rewelacja. Dziękuje za przepis👍👏
Chciałabym zrobić te jagodzianki z podwójnej porcji. Czy Thermomix wyrobi 1 kg mąki na raz? Z góry dziekuję za odpowiedź.
Po raz pierwszy w życiu robiłam jagodzianki z borówkami amerykańskimi bo niestety jagód nie dostałam. Wyszły znakomite chociaż miałam problem z ukształtowaniem takich zgrabnych. Następny razem już będe mądrzejsza. Przepis super, najlepszy!
Jamajka0232 150mll
Jamajka0232: jest przecież podane w przepisie - 1,5 miarki TM
Witam. Ile mleka trzeba dodać? Pozdrawiam
Robie kolejny raz i kolejny raz wyszły Pysznie
Przepyszne!
Proporcje idealne. Upiekłam z borówkami. Owoce połączyłam z kilkoma łyżkami cukru i mąki ziemniaczanej. Piekłam 15 minut w temperaturze 200 st.C. Ten przepis zapisuję jako ulubiony. Dziękuję za udostępnienie 👌😀
Super przepis, ciasto drożdżowe długo zachowuje świeżość. Można robić z różnymi owocami. Sprawdzone z borówką i jabłkami. Piekłam na termoobiegu 20 minut 180 stopni. Polecam👍👍👍
piec góra-dół czy termoobieg?
Are you sure to delete this comment ?