- TM 31
 
Składniki
- Proszę podać składniki według następującego wzoru:
 - Ciasto:
 - 560 g mąki pszennej
 - 120 g cukru
 - 50 g świeżych drożdży
 - 1,5 MT mleka
 - 2 jajka
 - 70 gg miękkiego masła
 - 2 łyżki oliwy
 - 2 torebki cukru waniliowego
 - szczypta kurkumy
 - szczypta soli
 - 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek.
 - Farsz:
 - 40 dkg jagód
 - Lukier:
 - Dowolna ilość cukru pudru
 - sok z cytryny.
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cukier, drożdże, jajka i mleko umieszczamy w naczyniu - mieszamy 3 min. 37 stopni /poz.3-4.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto w ciągu 4 min/Interwał.
Ciasto wkładamy do miski nakrywamy i zostawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Na stolnicę wsypujemy troche mąki ,rowałkowujemy ciasto na ok. 5 mm, wykrawamy prostokąty .
Na tak przygotowane kawałki ciasta nakładamy 2-3 łyżeczki jagód, zlepiamy bułeczki , smarujemy jajkiem ,następnie układamy na blasze do wyrośnięcia( ok. 15 min.)
Pieczemy ok. 15 min. w temp. 150 stopni , nastepnie dalsze 10 min w temp. 180 stopni.
Zmielić cukier na cukier puder 20 sek/poz. 10 dodac sok z cytryny ikilka sek zamieszać - poz.4-5.
Wystudzone bułeczki polukrowac.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        





                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Jagodzianki są super , już musiałam robić dwa razy bo domownicy zjedli po 6 na raz 😅
Uwielbiam. Super przepis. Bułeczki rewelacja. Dziękuje za przepis👍👏
Chciałabym zrobić te jagodzianki z podwójnej porcji. Czy Thermomix wyrobi 1 kg mąki na raz? Z góry dziekuję za odpowiedź.
Po raz pierwszy w życiu robiłam jagodzianki z borówkami amerykańskimi bo niestety jagód nie dostałam. Wyszły znakomite chociaż miałam problem z ukształtowaniem takich zgrabnych. Następny razem już będe mądrzejsza. Przepis super, najlepszy!
Jamajka0232 150mll
Jamajka0232: jest przecież podane w przepisie - 1,5 miarki TM
Witam. Ile mleka trzeba dodać? Pozdrawiam
Robie kolejny raz i kolejny raz wyszły Pysznie
            
Przepyszne!
Proporcje idealne. Upiekłam z borówkami. Owoce połączyłam z kilkoma łyżkami cukru i mąki ziemniaczanej. Piekłam 15 minut w temperaturze 200 st.C. Ten przepis zapisuję jako ulubiony. Dziękuję za udostępnienie 👌😀
Super przepis, ciasto drożdżowe długo zachowuje świeżość. Można robić z różnymi owocami. Sprawdzone z borówką i jabłkami. Piekłam na termoobiegu 20 minut 180 stopni. Polecam👍👍👍