Składniki
- Proszę podać składniki według następującego wzoru:
- Ciasto:
- 560 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 1,5 MT mleka
- 2 jajka
- 70 gg miękkiego masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 torebki cukru waniliowego
- szczypta kurkumy
- szczypta soli
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek.
- Farsz:
- 40 dkg jagód
- Lukier:
- Dowolna ilość cukru pudru
- sok z cytryny.
-
6
45min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Cukier, drożdże, jajka i mleko umieszczamy w naczyniu - mieszamy 3 min. 37 stopni /poz.3-4.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto w ciągu 4 min/Interwał.
Ciasto wkładamy do miski nakrywamy i zostawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Na stolnicę wsypujemy troche mąki ,rowałkowujemy ciasto na ok. 5 mm, wykrawamy prostokąty .
Na tak przygotowane kawałki ciasta nakładamy 2-3 łyżeczki jagód, zlepiamy bułeczki , smarujemy jajkiem ,następnie układamy na blasze do wyrośnięcia( ok. 15 min.)
Pieczemy ok. 15 min. w temp. 150 stopni , nastepnie dalsze 10 min w temp. 180 stopni.
Zmielić cukier na cukier puder 20 sek/poz. 10 dodac sok z cytryny ikilka sek zamieszać - poz.4-5.
Wystudzone bułeczki polukrowac.
Smacznego!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzUwielbiam. Super przepis. Bułeczki rewelacja....
Uwielbiam. Super przepis. Bułeczki rewelacja. Dziękuje za przepis👍👏
Chciałabym zrobić te jagodzianki z podwójnej...
Chciałabym zrobić te jagodzianki z podwójnej porcji. Czy Thermomix wyrobi 1 kg mąki na raz? Z góry dziekuję za odpowiedź.
Po raz pierwszy w życiu robiłam jagodzianki z...
Po raz pierwszy w życiu robiłam jagodzianki z borówkami amerykańskimi bo niestety jagód nie dostałam. Wyszły znakomite chociaż miałam problem z ukształtowaniem takich zgrabnych. Następny razem już będe mądrzejsza. Przepis super, najlepszy!
Jamajka0232 150mll
Jamajka0232 150mll
Jamajka0232: jest przecież podane w przepisie -...
Jamajka0232: jest przecież podane w przepisie - 1,5 miarki TM
Witam. Ile mleka trzeba dodać? Pozdrawiam
Witam. Ile mleka trzeba dodać? Pozdrawiam
Robie kolejny raz i kolejny raz wyszły Pysznie
Robie kolejny raz i kolejny raz wyszły Pysznie
(Brak tematu)
Przepyszne!
Proporcje idealne. Upiekłam z borówkami. Owoce połączyłam z kilkoma łyżkami cukru i mąki ziemniaczanej. Piekłam 15 minut w temperaturze 200 st.C. Ten przepis zapisuję jako ulubiony. Dziękuję za udostępnienie 👌😀
Super przepis, ciasto drożdżowe długo zachowuje...
Super przepis, ciasto drożdżowe długo zachowuje świeżość. Można robić z różnymi owocami. Sprawdzone z borówką i jabłkami. Piekłam na termoobiegu 20 minut 180 stopni. Polecam👍👍👍
piec góra-dół czy termoobieg?
piec góra-dół czy termoobieg?
Pyszne, dalam dużo jagód, trochę pękły co w...
Pyszne, dalam dużo jagód, trochę pękły co w niczym nie przeszkadza!
pyszne
pyszne
One są po prostu najlepsze, robiłam z...
One są po prostu najlepsze, robiłam z borówkami, cała rodzinka się zajadała i dziś ciasto rośnie, mam znowu borówki, ale może pokuszę się też na jabłka i brzoskwinie
Przepis doskonaly! Jagodzianki swieze nawet...
Przepis doskonaly! Jagodzianki swieze nawet nastepnego dnia
Myślalam że nie lubię ciasta drożdżowego, a...
Myślalam że nie lubię ciasta drożdżowego, a tu taka niespodzianka. Najgorsze było formowanie buleczek. Efekt super. Nie robilam lukru. Posypalam bułki cukrem pudrem. Polecam.
Przepyszne! Robiłam 3 raz z 1,5 porcji. Rodzinka...
Przepyszne! Robiłam 3 raz z 1,5 porcji. Rodzinka się zajadała ♥️♥️♥️
Dołączam się do wielbicieli tego przepisu....
Dołączam się do wielbicieli tego przepisu. Ciasto pięknie wyrosło, jagodzianki pulchne, nawet na drugi dzień miękkie wilgotne i pyszne. U mnie wyszło ich sporo, formowalam nieduże wałeczki . Przepis zagości w mojej kuchni dopóki będą świeże owoce!
Iven:...
Iven:
150 ml. (ok. 150 g.)
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Hej, pytanie, ile mleka? Co znaczy 1,5 MT?
Hej, pytanie, ile mleka? Co znaczy 1,5 MT?
Małych jagodzianek wyszło 26 sztuk. Ale robiłam...
Małych jagodzianek wyszło 26 sztuk. Ale robiłam z maki orkiszowej, która zbytnio nie rośnie. Myślę, że z pszennej byłyby większe, czyli takie akurat .Anmaroko:
Ile wychodzi drożdzówek 1 blacha?
Ile wychodzi drożdzówek 1 blacha?
Ciasto pięknie wyrosło, bułeczki rewelacja,...
Ciasto pięknie wyrosło, bułeczki rewelacja, pachniało w całym domu. Nie do końca radziłam sobie z rozwałkowaniem ciasta tak, żeby wyszły prostokąty, po brzegach było najgorzej, więc je zrolowałam i pociełam na części. Z takich kawałków łatwiej mi było formować placuszki, jak na pierogi. Jagodzianki pierwsza klasa, polecam.
Rewelacja !!! Wyszly pyszne super wyrosly
Rewelacja !!! Wyszly pyszne super wyrosly
Mi nie urosl😥😥😥
Mi nie urosl😥😥😥
Ikiawałam całe truskawki ,lub bardzo duże...
Ikiawałam całe truskawki ,lub bardzo duże przekrojone na pół i obtoczone w kaszy . Wystarczy łyżka , dwie
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Hanna Gręda:...
Hanna Gręda:
Truskawki rozdrobnić? W tm? Czy widelcem ile tej kaszy dałeś np.500gr truskawek??
Dziś pierwszy raz w życiu robiłam jagodzianki i...
Dziś pierwszy raz w życiu robiłam jagodzianki i wyszły REWELACYJNIE 😀😀😀😀😀😀😀
Jagodzianki extra - nic dodać nic ująć. Tytuł...
Jagodzianki extra - nic dodać nic ująć. Tytuł mówi wszystko
No zjadłabym taka jagodziankę -. Musze je...
No zjadłabym taka jagodziankę -. Musze je koniecznie wykonac
Pychotka
Pychotka
joaren
dziękuję za przepis. wyszły super. pyszne...
dziękuję za przepis. wyszły super. pyszne (nawet drugiego dnia!)
ciasto nie wyrosło, ale i tak zrobiłam i.... są...
ciasto nie wyrosło, ale i tak zrobiłam i.... są MEGA!!!!
Ciasto mi nie wyrosło :( ...
Ciasto mi nie wyrosło
Drożdże takie jak zawsze... nie rozumiem...
Przepyszne polecam
Przepyszne polecam 😀
pyszne polecam
pyszne polecam
Jagodzianki były pyszne, my do nadzienia...
Jagodzianki były pyszne, my do nadzienia dodaliśmy serek gruszkowy - tez wyszło pyszne.
smoczek napisał:...
Ten przepis jest rewelacyjny, należy Ci się...
Ten przepis jest rewelacyjny, należy Ci się medal. Jagodzianki od miesiąca piekę co weekend, do tego z podwójnej porcji. Czestuję i rozdaję rodzinie oraz znajomym...smakują i nie mogą wyjść z podziwu że są tak wyrośnięte i pyszne.
Dzięki
Rewelacja! Wszytsko mi
Rewelacja! Wszytsko mi wyplynelo ale ciasto pyszne!
Bardzo dobre!!! Ponownie
Bardzo dobre!!! Ponownie robię z tego przepisu !! Pychotka
Jagodzianki zasmakowały całej
Jagodzianki zasmakowały całej rodzince Teraz tylko pytają kiedy będą ponownie
Ciasto już rośnie ...nie mogę
Ciasto już rośnie ...nie mogę się doczekać na pewno będą Pyszne ...
Mac napisał: Moje pierwsze w
Dziekuje.
Moje pierwsze w życiu
Moje pierwsze w życiu jagodzianki zrobione dzięki TM i temu przepisowi Wyszły bardzo smaczne i słusznie są tu tak zachwalane
Oczywiście , jak najbardziej
Oczywiście , jak najbardziej mozna. Ja w zasadzie wszystkie ciasta piekę z uzyciem termoobiegu.
Czy można piec je w
Czy można piec je w termoobiegu czy raczej osobno
Gorąco polecam ten przepis,
Gorąco polecam ten przepis, nic nie zmieniałam wyszły rewelacyjne, dzieci się zjadały zrobiłam z kruszonką.
AnnaMK
Przepyszne! Ciasto smaczne,
Przepyszne!
Ciasto smaczne, bardzo fajnie sie z nim pracuje. Najlepsze jagodzianki jakie jadlam
Jak najbardziej, mozna zrobić
Jak najbardziej, mozna zrobić z tego ciasta drożdżówki.