3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

FIT MAKOWIEC (bez mąki i bez glutenu)


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

FIT MAKOWIEC (bez mąki i bez glutenu)

  • 200 g maku
  • 180 g Migdałów
  • szklanka mleka
  • szklanka bakalii (dałam rodzynki, suszoną żurawiną i jagody goji)
  • 4 jajka
  • 90 g płynnego miodu
  • 60 g klarowanego masła
  • łyżka cynamonu
  • ziarna z laski wanilii
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. W garnku podgrzewamy mleko z masłem i miodem (nie gotujemy, tylko lekko podgrzewamy, żeby masło się rozpuściło).

  2. Mak mielimy (15s/obr.10) i dodajemy do garnka razem z bakaliami i cynamonem, a następnie odstawiamy na kwadrans aż masa zgęstnieje (mak wchłonie płyn).

  3. Migdały mielimy na mąkę (20s/obr.10) i dosypujemy do masy makowej. Dodajemy żółtka i całość mieszamy.

  4. Thermomix myjemy i dokładnie osuszamy. Zakładamy motylek i ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę (3min/obr.4), a następnie łaczymy ją delikatnie z pozostałymi składnikami.
  5. Gotowe ciasto przelewamy do formy (użyłam dużej prostokatnej balszki o wym. 20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcie.







10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Gotowe ciasto można po ostygnięciu polać np. rozpuszczoną czekoladą oraz posypać jagodami goji i wiórkami kokosowymi, żeby ładnie wyglądało na świątecznym stole.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobre ciasto nie jest sodkie takie jak lubi

    Zgłoszony przez Annaska na maja 7, 2017 at 19:37.

    Bardzo dobre ciasto, nie jest słodkie, takie jak lubię

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto zrobione zgodnie z przepisem.... Bardzo...

    Zgłoszony przez Bodek_B na grudnia 29, 2016 at 17:12.

    Ciasto zrobione zgodnie z przepisem.... Bardzo dobretmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze