Składniki
14 porcja/porcje/porcji
- Ciasto:
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 gmiękkiego masła
- jajko
- szczypta soli
- Masa serowa:
- jajko
- 70 g cukru
- cukier wanilinowy
- 500 g twarogu, pokruszonego
- 100 g śmietany 18%
- białko jaja
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do TM wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2min30s/37°C/obr. 1.
2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 2min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 łyżki mąki i dalej wyrabiać 1min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
3. Z uzyskanego ciasta uformować wałek, podzielić go na 14 części, uformować placuszki o średnicy 10cm, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia.
3*. Jeśli ciasto nie zmieści się na jednej blaszcze można podzilić je na pół i drugą część włożyć do miski, przykryć ściereczką - piec bułeczki w dwóch turach.
4. Umyć naczynie miksujące i rozgrzać piekarnik do 200°C.
5. Założyć motylek. Do TM włożyć jajko, cukier i cukier wanilinowy, utrzeć 2min/60°C/obr. 3.
6. Zdjąć motylek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać przy pomocy kopystki 30s/obr. 6.
7. W placuszkach uformować zagłębienia, wypełnić je masą serową, posmarować białkiem i piec ok. 25min.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWyszly pyszne.
Wyszly pyszne.
Piekłam te bułeczki wyszły pyszne....
Piekłam te bułeczki wyszły pyszne.
Zrobiłam 14 szt i urosły wielkości otworzonej dłoni.
Pycha , polecam wszystko łatwe i proste. Teraz zrobię z budyniem i jabłuszkiem mniam, mniam
u mnie wyszly super dodałam kruszonke ,dzieciakom...
u mnie wyszly super dodałam kruszonke ,dzieciakom i mezowi smakowaly
takie jak kiedys kupowalam w Polsce
Polecam🏆 zredukowalam tylko ilosc cukru i...
Polecam🏆 zredukowalam tylko ilosc cukru i temperature pieczenia 180 wyszly super🥰
Robiłam ale jak dla mnie bez szału. Wyszły...
Robiłam ale jak dla mnie bez szału. Wyszły twardawe, jedyne co w nich dobre to masa serowa.
Bułki pyszne jednak temperatura pieczenia...
Bułki pyszne jednak temperatura pieczenia stanowczo za wysoka . Koniecznie 180 stopni . Te, ktore upieklam w 200 stopniach wylądowały w koszu , spód byl spieczony natomiast ciasto pod serem kompletnie surowe .
Przepyszne, dałam trochę mniej cukru i piekłam...
Przepyszne, dałam trochę mniej cukru i piekłam w temp 180
Po prostu pyszne , nic dodac nic ujac
Po prostu pyszne , nic dodac nic ujac

Ciasto rewelacja ! Robiłam z budyniem i makiem,...
Ciasto rewelacja ! Robiłam z budyniem i makiem, następnym razem zrobię z serem. Bułki smakują równinie dobrze na drugi dzień, niestety na trzeci nie wiem bo nigdy nie doczekały tego dnia 🤭😉 obowiązkowo z kruszonką i lukrem. Piekłam na 180
Fantastyczne ciasto. Zamiast maki pszennej,...
Fantastyczne ciasto. Zamiast maki pszennej, użyłam maki do ciast drożdżowych, oraz zamiast sera użyłam marmolady w obu wariantach sprawdziło się.
Rewelacja !!!
Rewelacja !!!
Pieke pierwszy raz, choc juz je jadlam u siostry...
Pieke pierwszy raz, choc juz je jadlam u siostry
na mase twarogowa dodalam pokruszone maliny...masa serowa boska nie moglam odpedzic od misy z nia 6-latki bo co chwile podkladala palce do lizania
ciasto cudownie plastyczne...mysle ze bedzie idealna baza pod inne buleczki z owocami, budyniem, kruszonka czy makiem
piekłam w 180 stopnich z termoobiegiem(cos mi mocniej grzeje piekarnik bo zaraz wszystko pali wiec musze zawsze zmniejszyc) na 2 tury po 6 szt...wyszly dosyc mocno przyrumienione musze pokombinowac z temperatura jednak sa pyszne
Drożdżówki przepyszne, skróciłam czas...
Drożdżówki przepyszne, skróciłam czas pieczenia , bo się dół troszkę Za mocno podpiekł.
przepyszne.robie juz drugi raz te...
przepyszne.robie juz drugi raz te drożdzóweczki.zamiast masy serowej dodaję masę makową i posypuje kruszonką.Dziekuje za podanie tak rewelacyjnego przepisu.goraco polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Przepyszne, to był pierwszy mój wypiek w TM....
Przepyszne, to był pierwszy mój wypiek w TM. Zredukowałam cukier w przepisie ciasta o ½ (50g). Dodałam również do serka zamiast cukru ksyliotol (30g).
Aga
(Brak tematu)
Ja robię z połowy tego przepisu strucle z serem Wychodzi super i wszyscy się zajadają Dodaje jeszcze rodzynki na koniec do sera. Ser daje zbity twaróg lub daje mnie jogurtu naturalnego (nie daje śmietany) Można na wierzch posypać kruszonką - bez niej też pyszne i mniej kalorii
Pyyyszszszne
Pyyyszszszne
Pycha polecam !!
Pycha polecam !!
Super. Jak z bajki. Przepyszne. Polecam
Super. Jak z bajki. Przepyszne. Polecam
JESZCZE NIE RAZ JE UPIEKĘ
JESZCZE NIE RAZ JE UPIEKĘ
nigdy nie jadlam tak pysznego serowego...
nigdy nie jadlam tak pysznego serowego nadzienia!!!!!! dzieki za przepis!pycha!wlasnie ide do sklepu po skladniki i bede robic drugi raz,bo zeszly wszystkie w mega duzym tempie
))))
Pyszne zrobilam z polowy porcji ale rewelacja...
Pyszne zrobilam z polowy porcji , ale rewelacja tylko nastepnym razem ustawie piecyk na 180 stopni beda lepsze i tez 25 minut. Polecam
Pycha z tym e cukier zamieniam na erytrytol ...
Pycha, z tym że cukier zamieniłam na erytrytol
Nadzienie serek + dżemik - pycha!
Pycha zrobiam z poowy porcjizamieniam ser na...
Pycha.. zrobiłam z połowy porcji..zamieniłam ser na jagody.. dodałam kruszonkę.. zdecydowanie będę wracać do tego przepisu
pyyyychota
pyyyychota

:cooking_1uper przepis. Smak doskonały
:cooking_1uper przepis. Smak doskonały
Te bułeczki zagoszczą w moim magicznym domku!
Te bułeczki zagoszczą w moim magicznym domku!
Rekomendacją, niech będzie to, że nawet mnie...
Rekomendacją, niech będzie to, że nawet mnie się udało sprawić radość tymi drożdżówkami całej rodzinie.
A mistrzem w kuchni raczej nie jestem.
smak dzieciństwa
smak dzieciństwa
U mnie dzisiaj drożdżówki z serem, tym...
U mnie dzisiaj drożdżówki z serem, tym razem z przepisu ABC
Właśnie sie zajadamy drozdzowkami. Pychota
Właśnie sie zajadamy drozdzowkami. Pychota
pyszności! coś czuję, że do niedzielnej kawy...
pyszności! coś czuję, że do niedzielnej kawy mogą zniknąć
Zaryzykowałam z tym serem gotowym i udało się,...
Zaryzykowałam z tym serem gotowym i udało się, bułeczki pyszne...
A czy można z gotowym serem waniliowym we...
A czy można z gotowym serem waniliowym we wiaderku typu lidl,biedronka?
superrrrrrrrrrrrrrrr
superrrrrrrrrrrrrrrr
Przepyszne
Przepyszne
Wyśmienite! Upiekłam połowę z
Wyśmienite! Upiekłam połowę z serem a drugą część z marmoladą! Polecam
Potwierdzam- pyszne .
Potwierdzam- pyszne .
pyyyyszne!!!!!
pyyyyszne!!!!!
Zapomniałam dać gwiazdki,
Zapomniałam dać gwiazdki, więc daję max
wspaniałe drożdżówki. Palce
wspaniałe drożdżówki. Palce lizać. Już nigdy więcej kupnych
Zrobiłam wczoraj drożdżówki,
Zrobiłam wczoraj drożdżówki, są przepyszne. Zostało jeszcze coś na dzisiaj i nadal ciasto jest miękkie.
Pyszne drozdzowki, zrobilam z
Pyszne drozdzowki, zrobilam z polowy porcji, bo nie mialam wiecej twarogu. Polecam! Aha i mase twarogowa mozna uzyc do nalesnikow, beda na pewno smaczne!
Wyszły piękne taki sam
Wyszły piękne
taki sam przepis z ABC robiłam[[wysiwyg_imageupload:2635:]]
Rewelacja! Ten przepis mam w
Rewelacja!
Ten przepis mam w Kulinarnym ABC TM5. Upiekliśmy z synem drożdżówki i wyszły rewelacyjne. Te z piekarni/cukierni mogą się "schować"
Bardzo dobre. Na pewno
Bardzo dobre. Na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole.
Bardzo dobre, smakują całej
Bardzo dobre, smakują całej rodzinie i wychodzi ich naprawdę dużo z tego przepisu
danutamar
Dzisiaj robiłam te
Dzisiaj robiłam te drożdżówki. Już nigdy nie kupię w sklepie. Pyszne.
Te drożdżówki sa świetne!
Te drożdżówki sa świetne! Dzieciaki ciągle o nie proszą :P Co do masy serowej to jest rewelacyjna, dodaje ją też do naleśników
pycha
pycha