3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

DACQUOISE


Wydrukuj:
4

Składniki

2000 g

Bezy

  • 12 daktyli, suszone bez pestek
  • 1 płaskich łyżeczek octu
  • 100 gramów cukru brązowego
  • 200 gramów cukru
  • 7 białek
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • Ciemne kako, do posypania

Krem

  • 0,5 porcje szklanki orzechów włoskich
  • 15 porcje Sztuk daktyli, suszone bez pestek
  • 150 gramów Kajaku, opcjonalnie
  • 200 gramów kremówki
  • 500 gramów serka mascarpone
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Bezy
  1. Na papierze do pieczenia narysuj dwa okręgi o średnicy 24 cm (ja odrysowuję zawsze talerze odwrócowe do góry dnem).

    Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane), zmiksować 10-15 sek/obr. 7-9  - następnie przełożyć do innego naczynia.

    Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę (motylek). ze szczyptą soli 3min/obr. 3 (pamiętaj aby przy ubijaniu białek zdjąć miarkę MT). Pod koniec ubijania dodać cukier, ocet i suszone daktyle.

    Masę bezową wyłożyć na odrysowane dwa okręgi. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut na dwóch poziomach. Bezy powinny się lekko zarumienić. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

  2. Krem
  3. Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane) oraz orzechy , zmiksować 10-15 sek/obr. 5-7, następnie przełożyć do innego naczynia. 

    Serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz masę kajmakową wrzucić do naczynia miksującego, ubijać przy nałożonym motylku 2 min/obr. 4 (UWAGA: w związku z tym, że śmietany i serki mascarpone są różne, różnie schłodzone, różne firmy ... patrz przez otwór czy składniki się połączyły. Jezeli tak natychmiast wyłącz TM, inaczej zrobi nam się masło kajmakowe)

    Pod koniec ubijania dodaj zmiksowane orzechy i daktyle.

    Powstałą masą przełóż blaty bezowe.

    Schłodzić w lodówce.

     

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Dekorowanie
  6. Przed podaniem posyp tort bezowy kakao 

    Udekoruj orzechami włoskimi i daktylami wedle uznania

     

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy