Cytrynowa babka piwna :-) Przepis jest nieprzetestowany
Author picture magi1
utworzono: 04/10/12 zmieniono dnia: 04/11/12

3
  • thumbnail image 1


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Cytrynowa babka piwna :-)


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

Cytrynowa babka piwna :-)

  • 510 g mąki pszennej
  • 360 g cukru
  • 250 ml jasnego piwa, może być cytrynowe
  • 225 ml oleju, z pestek winogron
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania
  • 6
  • 7
  • 8
    Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wbić jajka i zmiksować kilka sekund przy obrotach na poz. 3-4. Następnie przy włączonym urządzeniu na pozycji 4 dodać cukier, cukier waniliowy - chwilke miksować, nastepnie dodać mąkę, sól, proszek oraz olej i wlać piwo i miksować - ogólny czas ok.2 minut. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zamieszać na poz. 1.

    Masę wylać do natłuszczonej  i wysypanej mąką formy (jedna duża lub dwie małe). Piec 45-60 minut w temp. 180 stopni aż babka się ładnie zarumieni.

    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polewą. Babka jest bardzo dobra, nie czuć w niej piwa i jest bardzo wilgotna.

    Smacznego :-)

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry przepis. Z

    Zgłoszony przez Agary na lutego 1, 2015 at 19:29.

    Bardzo dobry przepis. Z podanych składników wychodzą hurtowe ilości ciasta. Wykorzystałam je do przygotowania mufinek (18 sztuk) oraz babki (mała keksówka). Polecam dodać jakiś aromat do ciast o zdecydownym smaku, aby nadać ciastu wyrazistości.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje Grażynko ciesze

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 17, 2014 at 21:24.

    Dziękuje Grażynko tmrc_emoticons.-) ciesze się, że smakowała. Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.-)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka pyszna Polecam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 17, 2014 at 11:03.

    Babka pyszna Love Polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No i BOMBA!!!Wiem, że łatwiej

    Zgłoszony przez awolczyk na kwietnia 11, 2012 at 22:37.

    No i BOMBA!!!Wiem, że łatwiej i praktyczniej jest przy takim urzadzeniu podać wagę tmrc_emoticons.;) no i teraz oczywiście z miłą chęcią upiekę to przepyszne ciacho ;P bo wiem, że zachowam proporcje tmrc_emoticons.;) Dziękuję bardzo i pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest kilka przepisów na TM na

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 11, 2012 at 20:33.

    Jest kilka przepisów na TM na szklanki...ale jeżeli to faktycznie przeszkoda to oczywiście modyfikuje przepis i podaje w g...przepis robiłam ze starego przepisu mojej mamy właśnie na szklanki i z rozpedu wpisałam go w orginalnej wersji. Ale dziekuję za cenną uwagę i pozdrawiam, polecam wypróbować przepis babka jest rewelacyjna. tmrc_emoticons.-)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chyba tak bardzo

    Zgłoszony przez awolczyk na kwietnia 11, 2012 at 17:44.

    Chyba tak bardzo przyzwyczailiśmy się do przepisów do TM, że aż razi taki przepis na szklanki...chetnie bym nawet taka babkę zrobiła...ale nie mam szklanki...może nastepnym razem warto zapisać wagę...Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze