Składniki
- 510 g mąki pszennej
- 360 g cukru
- 250 ml jasnego piwa, może być cytrynowe
- 225 ml oleju, z pestek winogron
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier puder do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wbić jajka i zmiksować kilka sekund przy obrotach na poz. 3-4. Następnie przy włączonym urządzeniu na pozycji 4 dodać cukier, cukier waniliowy - chwilke miksować, nastepnie dodać mąkę, sól, proszek oraz olej i wlać piwo i miksować - ogólny czas ok.2 minut. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zamieszać na poz. 1.
Masę wylać do natłuszczonej i wysypanej mąką formy (jedna duża lub dwie małe). Piec 45-60 minut w temp. 180 stopni aż babka się ładnie zarumieni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polewą. Babka jest bardzo dobra, nie czuć w niej piwa i jest bardzo wilgotna.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry przepis. Z podanych składników wychodzą hurtowe ilości ciasta. Wykorzystałam je do przygotowania mufinek (18 sztuk) oraz babki (mała keksówka). Polecam dodać jakiś aromat do ciast o zdecydownym smaku, aby nadać ciastu wyrazistości.
Dziękuje Grażynko ciesze się, że smakowała. Pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Babka pyszna Polecam
No i BOMBA!!!Wiem, że łatwiej i praktyczniej jest przy takim urzadzeniu podać wagę no i teraz oczywiście z miłą chęcią upiekę to przepyszne ciacho ;P bo wiem, że zachowam proporcje Dziękuję bardzo i pozdrawiam
Jest kilka przepisów na TM na szklanki...ale jeżeli to faktycznie przeszkoda to oczywiście modyfikuje przepis i podaje w g...przepis robiłam ze starego przepisu mojej mamy właśnie na szklanki i z rozpedu wpisałam go w orginalnej wersji. Ale dziekuję za cenną uwagę i pozdrawiam, polecam wypróbować przepis babka jest rewelacyjna.
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Chyba tak bardzo przyzwyczailiśmy się do przepisów do TM, że aż razi taki przepis na szklanki...chetnie bym nawet taka babkę zrobiła...ale nie mam szklanki...może nastepnym razem warto zapisać wagę...Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?