3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CYTRYNKA


Wydrukuj:
4

Składniki

MASA ŚMIETANOWA

  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 śmietan-fix

MASA CYTRYNOWA

  • 2 jajka
  • 1 kostka masła
  • 1 cytryna
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 budynie smietankowe

BISZKOPT

  • 1/4 pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszu do pieczenia
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • 5 jaj
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. jajka z cukrem ubijać przy pomocy motylka przez 3 minuty /37 C/Counter-clockwise operation /obroty 3, następnie juz bez podgrzewania przez 5 minut, dodać proszek do pieczenia , mąkę -mieszać 1 minutę obroty 2.

    wyłozyć na blaszkę, piec w rozgrzanym piekarniku 30 minut temp 180 C

  2. MASA CYTRYNOWA
  3. budyń rozmieszać w 0,5 litra wody, ugotować 8 minut/100 c/ obroty 3/Counter-clockwise operation, założyć motylek. Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę i sok z 1 cytryny, wymieszać 10s/ obr 3. Wystudzić.

    w tym czasie utrzeć masło z 2 żółtkami i łyżką cukru pudru, powoli dodawać ugotowany budyń, utrzeć na jednolitą masę około 5 minut/ obroty  3.

    Masę cytrynową wyłożyć na nasączony biszkopt.

  4. MASA ŚMIETANOWA
  5. założyć motylek i ubijać 3 minuty obroty 3-4

    Masę wyłożyć na masę cytrynową, na górę poukładać herbatniki namoczone w ponczu( 1/4 szklanki przegotowanej wody, 1 łyzeczka cukru , trochę soku z cytryny i odrobinę wódki )

    Polać polewą .

    SMACZNEGO

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pytanko: czy to jest przepis

    Zgłoszony przez Ewapie na sierpnia 5, 2016 at 18:35.

    Pytanko: czy to jest przepis na dużą prostokątną blaszkę? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Próbowałam - bardzo dobre

    Zgłoszony przez kowaleczka na maja 28, 2015 at 01:27.

    Próbowałam - bardzo dobre tmrc_emoticons.) Tylko zamiast bitej śmietany na górę daję galaretkę i trzymam ciasto cały czas w lodówce. Jest ciągle chłodne i orzeźwiające. Polecam! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z lukrem pokombinowałam

    Zgłoszony przez anka25 na lutego 7, 2014 at 10:01.

    Z lukrem pokombinowałam sama... ciasto przetestowane... pyszne. Polecam wszystkim... rewelacyjne połączenie ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ciasto  

    Zgłoszony przez gabi197006 na lutego 6, 2014 at 09:47.

    Pyszne ciasto tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilonko podaj proszę przepis

    Zgłoszony przez anka25 na stycznia 30, 2014 at 11:58.

    Ilonko podaj proszę przepis na ten lukier na wierzch ciasta ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetny przepis, ciasto

    Zgłoszony przez beata_20 na sierpnia 17, 2013 at 13:32.

    świetny przepis, ciasto orzeźwiające pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilonko, świetny przepis. Ale

    Zgłoszony przez gabi49 na maja 5, 2013 at 09:39.

    Ilonko, świetny przepis. Ale dodaj do niego tę polewę, a raczej lukier.(tak mi sie wydaje). Potem Twój komentarz  gdzies sie zawieruszy wśród innych i będą pytania.  tmrc_emoticons.;) Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje Marzenko , cieszę

    Zgłoszony przez ilonaw na maja 5, 2013 at 08:35.

    Dziękuje Marzenko , cieszę się że ciacho smakowało tmrc_emoticons.) pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pycha. Smaczne i

    Zgłoszony przez magi1 na maja 4, 2013 at 23:41.

    Ciasto pycha. Smaczne i orzezwiajace tmrc_emoticons.D polecam wszystkim. Napewno bedzie smakowalo tmrc_emoticons.D dzieki Ilonko tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zapomniałam dodać , że polewę

    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 12, 2012 at 18:46.

    zapomniałam dodać , że polewę cytrynową robie z białka, cukru pudru i cytryny tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję , tak to prawda

    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 11, 2012 at 19:46.

    Dziękuję , tak to prawda ciasto jest orzeźwiające i szybko znika Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wygląda apetycznie,

    Zgłoszony przez magi1 na grudnia 10, 2012 at 21:19.

    Ciasto wygląda apetycznie, napewno jest smaczne, orzeźwiające - cytrynowe tmrc_emoticons.D napewno wypróbuję tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze