Tu jesteś:
4
Składniki
18 porcja/porcje/porcji
Ciasto ze śliwkami
- 230 gramów mąki pszennej
- 60 gramów mąki ziemniaczanej
- 90 gramów mleka
- 200 gramów masła lub margaryny
- 2 jajka
- 700 gramów śliwek (mogą być mrożone), można podmienić na inne owoce sezonowe, rabrabar, jabłka, porzeczka itp.
- 1 czubatych łyżek proszku do pieczenia
- 100 gramów cukru
- 1 opakowania cukru waniliowego
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1) Do naczynia mkisującego włożyć masło lub margarynę, stopić 5 min/70 stopni/obr.1, przelać do innego naczynia.
2) Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka, utrzeć 1min30s/obr.; dodać mleko.
3) Odmierzyć mąkę i dodać do niej proszek do pieczenia, całość wsypać do naczynia miksującego, gdzie jest już utarty cukier; 1 min30 s."Blokada naczynia miksującego"
"Ciasto" , nastenie powoli, dodać przez otwór w pokrywie roztopione masło/margarynę. Konsystencja ciasta powinna być rzadka, lejąca jak ciasto do naleśników.
"Mieszanie"
4) Ciasto przelewa się na blachę o wymairach ok. 25x25cm lub tortownicy o wymarach 22-24cm, posypać wierzch mąką pszenną, za nim ułoży się na wierzchu owoce, owoce posypać cukrem waniliowym, Ja dodaję również wiórki czekoladowe do obsypania wierzchu ciasta, piec ok. 45 min, w temp. 180 stopni
5) Ciasto po ostygnięciu obsypać cukrem pudrem,
Wyrobienie ciasta
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Ciasto podawać obsypane cukrem pudrem, może być z dodatkiem bitej śmietany, zachęcam do pomieniania owoców w sezonie.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne ciasto idealnie slodkie😍
Pyszne ciasto idealnie slodkie😍
dobre ciasto
dobre ciasto