3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto ze śliwkami


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

Ciasto ze śliwkami

  • 230 gramów mąki pszennej
  • 60 gramów mąki ziemniaczanej
  • 90 gramów mleka
  • 200 gramów masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 700 gramów śliwek (mogą być mrożone), można podmienić na inne owoce sezonowe, rabrabar, jabłka, porzeczka itp.
  • 1 czubatych łyżek proszku do pieczenia
  • 100 gramów cukru
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Wyrobienie ciasta
  1. 1) Do naczynia mkisującego włożyć masło lub margarynę, stopić 5 min/70 stopni/obr.1, przelać do innego naczynia.

    2) Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka, utrzeć 1min30s/obr.; dodać mleko.

    3) Odmierzyć mąkę i dodać do niej proszek do pieczenia, całość wsypać do naczynia miksującego, gdzie jest już utarty cukier; 1 min30 s.Closed lid Dough mode, nastenie powoli, dodać przez otwór w pokrywie roztopione masło/margarynę. Konsystencja ciasta powinna być rzadka, lejąca jak ciasto do naleśników.Gentle stir setting

    4) Ciasto przelewa się na blachę o wymairach ok. 25x25cm lub tortownicy o wymarach 22-24cm, posypać wierzch mąką pszenną, za nim ułoży się na wierzchu owoce, owoce posypać cukrem waniliowym, Ja dodaję również wiórki czekoladowe do obsypania wierzchu ciasta, piec ok. 45 min, w temp. 180 stopni

    5) Ciasto po ostygnięciu obsypać cukrem pudrem,
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasto podawać obsypane cukrem pudrem, może być z dodatkiem bitej śmietany, zachęcam do pomieniania owoców w sezonie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz