Składniki
Kruche ciasto
- 150 g mąki pełnoziarnistej, -zmielona pszenica / może być orkisz
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła roślinnego lub margaryny
- 100 g cukru
- 1 jajko + 2 zółtka
- 60 g kwaśnej i gęstej śmietany 12-18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa
- 2 budynie o smaku waniliowym
- 750 g mleka
- 40 g cukru
- 500 g rabarbaru, obranego pokrojonego w kawałki
Przygotowanie
do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać obie mąki, dodać masło lub margarynę i wymieszać 5s / obr.5
2.dodać resztę składników i wyrobić kruche ciasto 30-35 s. / obr.3
3.wyjąć z
"Blokada naczynia miksującego" i 1/3 włożyć do zamrażarki a resztę rozwałkować do foremki 25 x 35-40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
4.na cieście rozłożyć pokrojony rabarbar
5.włączyć piekarnik na 180*C
Na noże założyć motylek, dodać wszystkie składniki masy i gotować 15 min. / 90*C / obr.2,5
2.Gorącą masę wylać na rabarbar
3. z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć na tarce o dużych otworach, lub porwać na małe kawałeczki i posypać budyń
4. ja dodatkowo posypałam skórką pomarańczową z przepisu
//www.przepisownia.pl/przepisy/sk%C3%B3rka-pomara%C5%84czowa-do-ciast-i-deser%C3%B3w/453402
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut
ciasta
masa budyniowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Nie potrzeba go dodatkowo posypywać cukrem pudrem
Kroić dopiero po wystygnięciu, bo masa budyniowa musi stężeć. Ale trudno się oprzeć, żeby nie zjeść jeszcze ciepłego ) Smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiasto jest pyszne
Ciasto jest pyszne
Na przyszy tydzie wyproacutebujemy
Na przyszły tydzień wypróbujemy
Zrobiłam z twardymi słodko-kwaśnymi jabłkami,...
Zrobiłam z twardymi słodko-kwaśnymi jabłkami, wyszło smaczne, choć nie do końca podpasowało nam samo ciasto z dodatkiem orkiszu. Ale ogólnie wyszło fajne, więc polecam
Dziękuję za odpowiedź
Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam serdecznie 
Myślę, że będą pasowały te
Myślę, że będą pasowały te owoce, które tak jak rabarbar nie są wodniste. Z brzoskwiniami robiłam ale ze świeżymi. Tych w puszce wogóle nie kupuję bo dużo smaczniejsze i zdrowsze są świeże; poza tym nie są dosładzane. Twarde jabłka też powinny być ok. twarde śliwki... Ale z w tym cieście malinami byłabym ostrożna
Maliny uwielbiam w połączeniu z jabłkami w przepisie pod kruszonką:
http://www.przepisownia.pl/desery-przepisy/maliny-z-jab%C5%82kami-pod-kruszonk%C4%85/450228
link musisz skopiować, żeby zobaczyć
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Witam P. Elu A czy będą
Witam P. Elu
A czy będą pasować do tego ciasta inne owoce, np. jabłka, mrożone maliny albo brzoskwinie z puszki?
Ania25 napisał: Może być sama
Aniu, możesz użyć samej mąki pszennej, też wyjdzie
Pozdrawiam i życzę smacznego, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Może być sama mąka pszenna??
Może być sama mąka pszenna??
Oczywiście, można! Jest czas
Oczywiście, można! Jest czas na rabarbar i u nas to ostatnio najczęściej robione ciasto. Polecam, bo szybkie i dobre. Daj znać, czy Tobie też smakuje
(
Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Hejka. Ja od kilku dni
Hejka. Ja od kilku dni posiadam tm5 i nie bardzo orientuje sie jeszcze w tm. Czy ten przepis na to pysznie wygladqjace ciasto mozna przygotowac tak samo jak w tych starszych modelach?
Elu dzięki za pyszny przepis
Elu dzięki za pyszny przepis właśnie zajadam
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dodałam do rabarbaru
Dodałam do rabarbaru truskawki - ciasto pyszne
Zrobilam ze sliwkami, bo juz
Zrobilam ze sliwkami, bo juz mam w ogròdku, pycha
Rabarbar jeszcze nie uròsl
Buzka

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Upieklam ciasto , slicznie
Upieklam ciasto
, slicznie pachnie w calym domu, Ja go jeszcze nie probowalam czekam az wystygnie ale juz 1/3 nie ma, glosy z degustacji goracego ciasta, dopiero wyjetego sa bardzo pozytywne, obawiam sie ze nie zdazy wystygnac
. Bardzo mi smakuje ciasto, to tylko to skubnelam z boku, jest delikatne i lekkie.
Napewno bede go robila czesto z roznymi owocami, dziekuje bardzo 
ja tez nie umiem sie upierac zeby wystyglo, zjadam jescze dobrze cieple i jest wspaniale!!!!
agamaxi cieszę się bardzo, że
agamaxi cieszę się bardzo, że ciasto smakowało
Oczywiście , można rabarbar podsmażyć na patelni razem z cukrem
Ja zrobiłam taką wersję "lajt"
Pozdrawiam serdecznie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Własnie zrobiłam te ciasto i
Własnie zrobiłam te ciasto i sie zajadam PRZEPYSZNEEEEE
Ja tylko rabarbar pokroiłam dodałam cukru i na patelni podsmarzyłam.ostygnięte dałam na ciasto.
Aniu, bardzo się cieszę, że
Aniu, bardzo się cieszę, że ciasto wszystkim smakowało
I dziękuję za komentarz
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo dziekuję za pyszny
Bardzo dziekuję za pyszny przepis
ciasto bardzo wszystkim smakowało
polecam 
Mòj posiany, Elu :party:
Mòj posiany, Elu
Czekam, az wyrosnie
W tym roku dostalam nasionka w sklepie ogrodniczym !!!!
Bo na sklep polski, ze przywioza rabarbar, kiedy i czy dostane..... to raczej nie ma co liczyc
Jak to mòwia moi rodzice: Umiesz liczyc ??? To licz na siebie
I tak tez staram sie robic , w wiekszosci przynajmniej, gdzie sie da

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

veronicab71 napisał: Poczekam
Verciu, myślę, że z takim wychodowanym we własnym ogródku będzie smakował jeszcze bardziej
Mnie znajoma obiecała sadzonkę, bo w swoim ogrodzie ma dużo ale tak bardzo nie lubią... Jak go posadzę, to w przyszłym roku też będę miała własny
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dzięki Grażynko u nas
Dzięki Grażynko
u nas tylko wspomnienie.
W niedzielę zrobię Twojego drożdżowca z rabarbarem...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu ciasto upieczone i na
Elu ciasto upieczone i na ciepło 1/3 blachy zjedzona
Nie mogliśmy sie doczekać ,aż ostygnie
Ciasto super i szybko się robi
Polecam każdemu 
Poczekam na rabarbar ;)
Poczekam na rabarbar

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Lubię smak rabarbaru w
Lubię smak rabarbaru w cieście
dodaje do wypróbowania

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Elu jednak upiekę ciasto wg
Już uzupełniłam przepis
Już uzupełniłam przepis
Moja foremka ma wymiary 24X40cm
a ciasto pieczemy w temp 180*C
Życzę smacznego 
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Brzmi pysznie... można prosić
Brzmi pysznie... można prosić o podanie rozmiaru blaszki i temperatury piekarnika?
do wypróbowania :love:
do wypróbowania
wygląda apetycznie
pozdrawiam
:bigsmile:Elu dzięki po
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Elu dziękuję :love: Dodany
Elu dziękuję
Dodany do zrobienia 
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich