3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto z rabarbarem i budyniem


Wydrukuj:
4

Składniki

Kruche ciasto

  • 150 g mąki pełnoziarnistej, -zmielona pszenica / może być orkisz
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła roślinnego lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 jajko + 2 zółtka
  • 60 g kwaśnej i gęstej śmietany 12-18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa

  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 750 g mleka
  • 40 g cukru
  • 500 g rabarbaru, obranego pokrojonego w kawałki
5

Przygotowanie

    ciasta
  1. do Blokada naczynia miksującego wsypać obie mąki, dodać masło lub margarynę i wymieszać 5s / obr.5

    2.dodać resztę składników i wyrobić kruche ciasto 30-35 s. / obr.3

    3.wyjąć z Blokada naczynia miksującego i 1/3 włożyć do zamrażarki a resztę rozwałkować do foremki 25 x 35-40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia

    4.na cieście rozłożyć pokrojony rabarbar

    5.włączyć piekarnik na 180*C

  2. masa budyniowa
  3. Na noże założyć motylek, dodać wszystkie składniki masy i gotować 15 min. / 90*C / obr.2,5

    2.Gorącą masę wylać na rabarbar

    3. z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć na tarce o dużych otworach, lub porwać na małe kawałeczki i posypać budyń

    4. ja dodatkowo posypałam skórką pomarańczową z przepisu

    //www.przepisownia.pl/przepisy/sk%C3%B3rka-pomara%C5%84czowa-do-ciast-i-deser%C3%B3w/453402

    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Nie potrzeba go dodatkowo posypywać cukrem pudrem tmrc_emoticons.) 


Kroić dopiero po wystygnięciu, bo masa budyniowa musi stężeć. Ale trudno się oprzeć, żeby nie zjeść jeszcze ciepłego tmrc_emoticons.)) Smacznego tmrc_emoticons.) 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto jest pyszne

    Zgłoszony przez katharina242 na maja 5, 2023 at 22:00.

    Ciasto jest pyszne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na przyszy tydzie wyproacutebujemy

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 23, 2017 at 13:56.

    Na przyszły tydzień wypróbujemy Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam z twardymi słodko-kwaśnymi jabłkami,...

    Zgłoszony przez AngelinaK na października 31, 2016 at 19:59.

    Zrobiłam z twardymi słodko-kwaśnymi jabłkami, wyszło smaczne, choć nie do końca podpasowało nam samo ciasto z dodatkiem orkiszu. Ale ogólnie wyszło fajne, więc polecamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za odpowiedź

    Zgłoszony przez AngelinaK na września 29, 2016 at 10:21.

    Dziękuję za odpowiedź tmrc_emoticons.) Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Myślę, że będą pasowały te

    Zgłoszony przez ElaK na września 28, 2016 at 22:40.

    Myślę, że będą pasowały te owoce, które tak jak rabarbar nie są wodniste. Z brzoskwiniami robiłam ale ze świeżymi. Tych w puszce wogóle nie kupuję bo dużo smaczniejsze i zdrowsze są świeże; poza tym nie są dosładzane. Twarde jabłka też powinny być ok. twarde śliwki... Ale z w tym cieście malinami byłabym ostrożna tmrc_emoticons.) Maliny uwielbiam w połączeniu z jabłkami w przepisie pod kruszonką:

    http://www.przepisownia.pl/desery-przepisy/maliny-z-jab%C5%82kami-pod-kruszonk%C4%85/450228

    link musisz skopiować, żeby zobaczyć tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam P. Elu A czy będą

    Zgłoszony przez AngelinaK na września 28, 2016 at 22:10.

    Witam P. Elu tmrc_emoticons.) A czy będą pasować do tego ciasta inne owoce, np. jabłka, mrożone maliny albo brzoskwinie z puszki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ania25 napisał: Może być sama

    Zgłoszony przez ElaK na września 28, 2016 at 22:05.

    Ania25

    Może być sama mąka pszenna??

    Aniu, możesz użyć samej mąki pszennej, też wyjdzie tmrc_emoticons.) Pozdrawiam i życzę smacznego, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może być sama mąka pszenna??

    Zgłoszony przez Ania25 na września 28, 2016 at 20:10.

    Może być sama mąka pszenna??

    Cooking  7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście, można! Jest czas

    Zgłoszony przez ElaK na maja 31, 2015 at 10:25.

    Oczywiście, można! Jest czas na rabarbar i u nas to ostatnio najczęściej robione ciasto. Polecam, bo szybkie i dobre. Daj znać, czy Tobie też smakuje tmrc_emoticons.)(

    Pozdrawiam, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hejka. Ja od kilku dni

    Zgłoszony przez Annabell na maja 30, 2015 at 15:26.

    Hejka. Ja od kilku dni posiadam tm5 i nie bardzo orientuje sie jeszcze w tm. Czy ten przepis na to pysznie wygladqjace ciasto mozna przygotowac tak samo jak w tych starszych modelach?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu dzięki za pyszny przepis

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na maja 21, 2015 at 19:42.

    Elu dzięki za pyszny przepis właśnie zajadam Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodałam do rabarbaru

    Zgłoszony przez annaswidnica na maja 20, 2015 at 21:50.

    Dodałam do rabarbaru truskawki - ciasto pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam ze sliwkami, bo juz

    Zgłoszony przez veronicab71 na czerwca 16, 2013 at 13:35.

    Zrobilam ze sliwkami, bo juz mam w ogròdku, pycha Big Smile Big Smile  Rabarbar jeszcze nie uròsl tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(  Buzka Big Smile Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upieklam ciasto , slicznie

    Zgłoszony przez frelly na maja 31, 2013 at 20:13.

    Upieklam ciasto Cooking 7 , slicznie pachnie w calym domu, Ja go jeszcze nie probowalam czekam az wystygnie ale juz 1/3 nie ma, glosy z degustacji goracego ciasta, dopiero wyjetego sa bardzo pozytywne, obawiam sie ze nie zdazy wystygnac tmrc_emoticons.( . Bardzo mi smakuje ciasto, to tylko to skubnelam z boku, jest delikatne i lekkie.  Cooking 1  Napewno bede go robila czesto z roznymi owocami, dziekuje bardzo  Love

    ja tez nie umiem sie upierac zeby wystyglo, zjadam jescze dobrze cieple i jest wspaniale!!!! Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • agamaxi cieszę się bardzo, że

    Zgłoszony przez ElaK na maja 22, 2013 at 19:21.

    agamaxi cieszę się bardzo, że ciasto smakowało  tmrc_emoticons.)  Oczywiście , można rabarbar podsmażyć na patelni razem z cukrem  Big Smile  Ja zrobiłam taką wersję "lajt"  tmrc_emoticons.D  Pozdrawiam serdecznie  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Własnie zrobiłam te ciasto i

    Zgłoszony przez agamaxi na maja 22, 2013 at 18:29.

    Własnie zrobiłam te ciasto i sie zajadam PRZEPYSZNEEEEE

    Ja tylko rabarbar pokroiłam  dodałam cukru i na patelni podsmarzyłam.ostygnięte dałam na ciasto.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu, bardzo się cieszę, że

    Zgłoszony przez ElaK na maja 21, 2013 at 22:28.

    Aniu, bardzo się cieszę, że ciasto wszystkim smakowało  tmrc_emoticons.)  I dziękuję za komentarz  tmrc_emoticons.D  Pozdrawiam  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziekuję za pyszny

    Zgłoszony przez Anna500 na maja 21, 2013 at 15:36.

    Bardzo dziekuję za pyszny przepis tmrc_emoticons.D ciasto bardzo wszystkim smakowało tmrc_emoticons.D polecam Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mòj posiany, Elu :party:

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 18, 2013 at 00:44.

    Mòj posiany, Elu Big Smile Party Party Party  Czekam, az wyrosnie Big Smile Big Smile  W tym roku dostalam nasionka w sklepie ogrodniczym !!!! Party Party Party  Bo na sklep polski, ze przywioza rabarbar, kiedy i czy dostane..... to raczej nie ma co liczyc tmrc_emoticons.J) tmrc_emoticons.J)  Jak to mòwia moi rodzice: Umiesz liczyc ??? To licz na siebie tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) I tak tez staram sie robic , w wiekszosci przynajmniej, gdzie sie da Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • veronicab71 napisał: Poczekam

    Zgłoszony przez ElaK na maja 17, 2013 at 19:10.

    veronicab71

    Poczekam na rabarbar Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Verciu, myślę, że z takim wychodowanym we własnym ogródku będzie smakował jeszcze bardziej  tmrc_emoticons.)  Mnie znajoma obiecała sadzonkę, bo w swoim ogrodzie ma dużo ale tak bardzo nie lubią... Jak go posadzę, to w przyszłym roku też będę miała własny  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki Grażynko   u  nas

    Zgłoszony przez ElaK na maja 17, 2013 at 19:07.

    Dzięki Grażynko  tmrc_emoticons.)  u  nas tylko wspomnienie.  tmrc_emoticons.~ W niedzielę zrobię Twojego drożdżowca z rabarbarem...  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu ciasto upieczone i na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na maja 17, 2013 at 18:48.

    Elu ciasto upieczone i na ciepło 1/3 blachy zjedzona tmrc_emoticons.D Big Smile Nie mogliśmy sie doczekać ,aż ostygnie Big Smile Big Smile Ciasto super i szybko się robi Love Polecam każdemu Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Poczekam na rabarbar ;)

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 17, 2013 at 10:10.

    Poczekam na rabarbar Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lubię smak rabarbaru w

    Zgłoszony przez magi1 na maja 17, 2013 at 07:32.

    Lubię smak rabarbaru w cieście tmrc_emoticons.) dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu jednak upiekę ciasto wg

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na maja 16, 2013 at 23:17.

    Love Elu jednak upiekę ciasto wg Twojego przepisu Big Smile  Dziękuję i pozdrawiam Love Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już uzupełniłam przepis 

    Zgłoszony przez ElaK na maja 16, 2013 at 22:03.

    Już uzupełniłam przepis  tmrc_emoticons.)  Moja foremka ma wymiary 24X40cm  tmrc_emoticons.)  a ciasto pieczemy w temp 180*C   tmrc_emoticons.) Życzę smacznego  tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi pysznie... można prosić

    Zgłoszony przez pazdzioch18 na maja 16, 2013 at 21:37.

    Brzmi pysznie... można prosić o podanie rozmiaru blaszki i temperatury piekarnika? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • do wypróbowania :love: 

    Zgłoszony przez ilonaw na maja 16, 2013 at 20:29.

    do wypróbowania Love  wygląda apetycznie tmrc_emoticons.)  pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:Elu dzięki po

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na maja 16, 2013 at 19:40.

    Big SmileElu dzięki po powrocie z Chorwacji na pewno zrobię tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu dziękuję :love:  Dodany

    Zgłoszony przez kokolidek na maja 16, 2013 at 19:15.

    Elu dziękuję Love  Dodany do zrobienia Big Smile

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze