3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Skórka pomarańczowa do ciast i deserów


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

skórkę pomarańczową

  • 150 g cukru
  • 150 g skórek z pomarańczy (3-4 szt)
5

Przygotowanie

    skórki pomarańczowej
  1. Pomarańcze przed obraniem bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką i płynem do naczyń; bardzo dobrze spłukać wodą

    2. Obrać pomarańcze, z obranych skórek skroić białą część (nie musi być bardzo dokładnie)

    3.Obrane skórki zalać zimną wodą, tak żeby były zakryte i odstawić na 12 godzin; wodę odlać, skórki przepłukać i zalać świeżą zimną wodą -pozostawić na 12 godzin. W ten sposób pozbędziemy się goryczki i chemii, którą skórki są nasączone.

    4.Do Blokada naczynia miksującego wlać 500 g wody, włożyć skórki i gotować 25 min / 100*C / obr. Obroty wsteczne Mieszanie Po ugotowaniu odcedzić w koszyczku.

    5.Dobrze odsączone skórki zważyć i posiekać 5-7 s / obr.4,5

    6.Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno Blokada naczynia miksującego Dodać tyle samo cukru, ile ważyły skórki i 1/5 część wody (np. jeżeli skórek było 150g to dodajemy 150g cukru i 30 g wody =150 : 5 )

    7.Smażyć skórki 12 min / Varoma / obr. Obroty wsteczne  Mieszanie 

    8. Przełożyć do wyparzonego słoiczka i dobrze zakręcić

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Skórkę możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące. 

Doskonały dodatek do ciast i deserów.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Skórki wyborne. W ciągu 12 h kilka razy...

    Zgłoszony przez mjusta2000 na kwietnia 13, 2022 at 15:02.

    Skórki wyborne. W ciągu 12 h kilka razy wymieniłam wode i nie czuć już goryczy. Będzie jak znalazł do wielkanocnych wypieków. Polecam przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Znakomita do ciast i ciasteczek. Skórkę robiłam...

    Zgłoszony przez Babcia5 na lutego 13, 2021 at 17:07.

    Znakomita do ciast i ciasteczek. Skórkę robiłam wielokrotnie ze skórek pomarańczy, a także cytryn i mandarynek. Super, dziękuję za przepis.
    Skórki z mandarynek wystarczy gotować 5 min zamiast 25 min i kolejne 5 min zamiast 12 min (tylko, żeby rozpuścił się cukier) - są miękkie, dłużej gotowane zmienią się w pastę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy skórkę smażymy z miarką czy bez?

    Zgłoszony przez ŻanetaB na grudnia 24, 2020 at 14:54.

    Czy skórkę smażymy z miarką czy bez?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ewcia390:skórka tarta, o której piszesz, to...

    Zgłoszony przez mamula na kwietnia 18, 2019 at 21:47.

    ewcia390:skórka tarta, o której piszesz, to zupełnie inna skórka, świeża. Przepis na tę skórkę można porównać do kandyzowanej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jak to wygląda z przepisami gdzie należy...

    Zgłoszony przez ewcia390 na lutego 28, 2018 at 09:47.

    A jak to wygląda z przepisami gdzie należy dodać otartą skórkę z pomarańczy czy cytryny, czy można wykonać ten przepis bez cukru czy raczej nie? Nie wiem czy taka słodka skórka nie zmieni smaku przepisu w którym należy dodać samą skórkę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny przepis polecam

    Zgłoszony przez za sałatą na kwietnia 20, 2017 at 23:39.

    Fantastyczny przepis, polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Idealna

    Zgłoszony przez Kasia024 na grudnia 19, 2016 at 09:30.

    Idealna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam...szybko i smacznie.

    Zgłoszony przez grjolkar na grudnia 22, 2015 at 20:10.

    Zrobiłam...szybko i smacznie.[[wysiwyg_imageupload:2532:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WSPANIAŁE NAJLEPSZE  ,

    Zgłoszony przez BEATA URBAŃCZYK na grudnia 16, 2015 at 19:28.

    WSPANIAŁE NAJLEPSZE  Love, IDEALNE, POLECAM NA 100 %

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MagdaP dziękuję za komentarz

    Zgłoszony przez ElaK na października 13, 2014 at 07:18.

    MagdaP dziękuję za komentarz i polecenia. Cieszę się, że korzystacie z tego przepisu tmrc_emoticons.) Pozdrawiam 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu - od zeszłego roku

    Zgłoszony przez MagdaP na października 12, 2014 at 10:27.

    Elu - od zeszłego roku korzystam z tego przepisu i wszystkim go gorąco polecam - robię z pomarańczy i cytryny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, pisałam,ze skorzystam  z

    Zgłoszony przez smoczek na grudnia 21, 2013 at 22:44.

    Elu, pisałam,ze skorzystam  z przepisu i właśnie nadszedł ten  czas tmrc_emoticons.;)  Skórka pomarańczowa super tmrc_emoticons.) Nazbierałam jej sporo i  zrobiłam  dzisiaj - chyba wystarczy mi jej do konca przyszłego roku, :O Dzięki  za przepis Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, pisałam,ze skorzystam  z

    Zgłoszony przez smoczek na grudnia 21, 2013 at 22:44.

    Elu, pisałam,ze skorzystam  z przepisu i właśnie nadszedł ten  czas tmrc_emoticons.;)  Skórka pomarańczowa super tmrc_emoticons.) Nazbierałam jej sporo i  zrobiłam  dzisiaj - chyba wystarczy mi jej do konca przyszłego roku, :O Dzięki  za przepis Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilona, z mandarynek nigdy nie

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 17, 2013 at 07:07.

    Ilona, z mandarynek nigdy nie robiłam  tmrc_emoticons.~  (ciekawe dlaczego?) Bardzo często mieszam te z pomarańczy z cytrynowymi. Efekt jest bardzo dobry.  tmrc_emoticons.) Robię też tym sposobem z samych cytryn. Jak wypróbujesz z mandarynek to daj znać jak wyszło?  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzisiaj zrobiłam skórkę

    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 16, 2013 at 19:53.

    dzisiaj zrobiłam skórkę pomarańczową do świątecznych wypieków Big Smile i  zastanawiam się czy można  też wykorzystać skórkę z mandarynek w taki sam sposób co myślisz o tym Elu ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wpisał mi się komentarz dwa

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 4, 2013 at 13:09.

    wpisał mi się komentarz dwa razy??? ciekawe dlaczego?  Party  Jakiś chochlik  Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Justysia, ja produkuję ją na

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 4, 2013 at 11:32.

    Justysia, ja produkuję ją na okrągło  tmrc_emoticons.)  A w takim okresie przedświątecznym wkładam do małych ładnych słoiczków, przystrajam serwetką szydełkową lub jakimś innym drobiazgiem... i dla różnych osób znajomych mam oryginalny prezent.  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • od jutra zaczynam produkcję

    Zgłoszony przez justysia676 na grudnia 2, 2013 at 17:38.

    od jutra zaczynam produkcję skórki pomarańczowej Big Smile @

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super Ilonko  Na pewno

    Zgłoszony przez ElaK na maja 21, 2013 at 22:24.

    Super Ilonko  tmrc_emoticons.) Na pewno wykorzystasz ją do różnych wypieków  tmrc_emoticons.)  Magi wstawiła dziś przepis na piękne mini chałki ze skórką pomarańczową  tmrc_emoticons.)  Sama też wypróbuję 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • skórka zrobiona :)  pachniało

    Zgłoszony przez ilonaw na maja 20, 2013 at 19:16.

    skórka zrobiona tmrc_emoticons.)  pachniało w całym domu pomarańczami w najblizszym czasie wykorzystam do jakiegoś ciasta lub drożdzówek Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu, pomarańczowy

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 28, 2013 at 01:27.

    Jadziu, pomarańczowy intensywny zapach w całym domu to taki bonus przy tym przepisie  tmrc_emoticons.)  Ja też dziś robiłam kolejną porcję  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu przepis przetestowałam. W

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 27, 2013 at 23:02.

    Elu przepis przetestowałam. W całym domu pachniało pomarańczami ;o) Skórka wyszła super! Jeszcze raz dziękuję za przepis ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuje Eluniu w takim

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 22, 2013 at 08:33.

    Dziekuje Eluniu tmrc_emoticons.D w takim razie kupie dzisiaj pomaranczyki i cytrynki i zrobie sobie wlasna skorke. Czekam zatem na Twoje przepisy z wykorzystaniem skorki tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hurra już nie muszę wyrzucać

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 22, 2013 at 02:53.

    Hurra już nie muszę wyrzucać skórki . Big Smile Ela podziękowania za przepis Love

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu bardzo dziękuję za prosty

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 21, 2013 at 23:52.

    Love Elu bardzo dziękuję za prosty przepis na smaczną skórkę pomarańczową Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny bardzo się cieszę,

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 21, 2013 at 23:51.

    Dziewczyny bardzo się cieszę, że "trafiłam" z tym przepisem.  tmrc_emoticons.)  I wierzę, że od tej pory skórki z cytrusów już nie będą się marnowały  tmrc_emoticons.) Ja robię z nimi tyle rzeczy!!! Party    Love     W najbliższym czasie wstawię kilka moich przepisów z wykorzystaniem skórki  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Marzenko, ja w ten sposób

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 21, 2013 at 23:48.

    Marzenko, ja w ten sposób robię skórkę z pomarańczy i z cytryny od ok. 2 lat i jakoś mi nie przyszło do głowy, żeby sprawdzić czy przepis na nią jest na Przepisowni  tmrc_emoticons.D  Zupełnie przypadkiem "odkryłam" że prostego przepisu na skórkę nie ma  Big Smile  Dlatego robiąc ją ostanim razem sfotografowałam i wstawiłam przepis  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moniko jeżeli nie masz

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 21, 2013 at 23:45.

    Moniko jeżeli nie masz obrotów wstecznych to mieszaj na najniższych i myślę, że też będzie dobrze  tmrc_emoticons.)  Cieszę się, że przepis się Wam podoba  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A u mnie tyle skórki się

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 21, 2013 at 21:44.

    A u mnie tyle skórki się marnowało... ;o) od dziś żadnego wyrzucania ;o) dziękuję za bardzo przydatny przepis ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super-już to widzę

    Zgłoszony przez smoczek na kwietnia 21, 2013 at 20:25.

    Przepis super-już to widzę tmrc_emoticons.) Skorzystam  z niego z pewnością! Dzięki :O Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja też bardzo dziękuje Elu za

    Zgłoszony przez ilonaw na kwietnia 21, 2013 at 10:03.

    Ja też bardzo dziękuje Elu za przepis tmrc_emoticons.)  ostatnio miałam tyle skórki od pomarańczy i się zmarnowała bo nie miałam przepisu tmrc_emoticons.(  Dodaje do ulubionych Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu jestes wielka dziekuje

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 21, 2013 at 09:46.

    Elu jestes wielka tmrc_emoticons.D dziekuje Ci bardzo za przepis. Ja zawsze dostawalam sloiczki ze skorka od mojej znajomej, ktora robi jej tony, ale robi to recznie i jest to bardzo pracochlonne. A skorke pomaranczowa uwielbiam i duzo jej jem. A myslisz, ze skorke z cytryny mozna tez tak przygotowac???  Moniczko ja tez mam TM21 i chyba mozemy ja zrobic na obrotach  1-2. Trzeba  poprobowac. Bo teraz to juz bede sama robila sobie skorke a i przepis zapodam kumpeli bo ona ma tez TM od dwoch miesiecy tmrc_emoticons.) 

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Elu jeżeli ja w swoim TM 21

    Zgłoszony przez monika6500 na kwietnia 21, 2013 at 08:47.

     Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Elu jeżeli ja w swoim TM 21 nie mam obrotów wstecznych to mogę skorzystać z Twojego przepisu ? Jak myślisz ? Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Tyle skórki z pomarańczy ląduje w koszu a tak bym ją wykorzystała...Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Pozdrawiam Monika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze