3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto z cukinii FIT bez glutenu


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g miękkiego masła

Ciasto

  • 250 g cukru kokosowego/trzcinowegp
  • pół szklanki oleju
  • ziarenka wanilii z 1 laski
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 300 g mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
  • garść dowolnych orzechów
  • 120 g masła
  • 2 średniej wielkości cukinie (po starciu 2 szklanki)
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Mąkę, sól, kakao, proszek i sodę wsypać do Closed lid, napowietrzyć 10s./obr.10. Przełożyć do osobnej miski.

    2. Cukinię bez gniazd nasiennych, ze skórką, pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić 6s./obr.6. Powinno wyjść ok. 2 szklanek. Przełożyć do osobnego naczynia.

    3. Założyć motylek. Dodać masło i cukier i ucierać, 4min./obr.4. Po 2 min. dodawać przez otwór w pokrywie po 1 jajku, następnie olej i wanilię.

    4. Zdjąć motylek, dodać połowę przesianych suchych skaldników, wymieszać 10s./obr.8. Dodać pozostałe składniki, starta cukinię i ewentualnie kawę. Wymieszać 20s./obr.6.

    5. Dodać garść dowolnych orzechów, wymnieszać 10s./obr.6/Counter-clockwise operation

    6. Tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratowa blaszkę wyłożyc papierem, wylac powstałą masę.

    7.Piec 35-40 min w temperaturze 160 C do tzw. suchego patyczka.

    8. Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia.

    9. Przygotowac polewę. Masło z czekoladą połamana na kawałki umieścić w Closed lid, roztopić 3min./60st./obr3. Polać ciasto

    Ciasto jest wilgotne, lekko ciągnace i długo zachowuje świeżość.

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • A zamiast wanilii dałam cukier waniliowy 😊

    Zgłoszony przez Sylwia2486 na stycznia 13, 2018 at 20:25.

    A zamiast wanilii dałam cukier waniliowy 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelka😊😊😊dziwię się że nie ma...

    Zgłoszony przez Sylwia2486 na stycznia 13, 2018 at 20:07.

    Przepis rewelka😊😊😊dziwię się że nie ma ani jednej opini😊naprawdę zróbcie wg przepisu i wyjdzie na bank😊prosty na maxa w robieniu😊tylko połowy jeszxze nie zrobilam bo czasu mi zabrakło 😊ja wybrałam mąkę pszenna i brązowy cukier😊smacznego😊a c

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze