3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto z cukinii BROWNIE


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego virgin lub masła

ciasto

  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • skórka otara z cytryny i /lub pomarańczy (lub aromat)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny lub innych bakalii
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżek cynamomu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 160 g cukru lub innego słodziwa
  • 200 g mąki gryczanej
  • 200 g mąki owsianej
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 600 g cukinii
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasto:
  1. orzechy laskowe uprażyć na patelni aż skórki zaczną pękać i schodzić - uwaga nie spalić. Przesypać całość na suchą ścierkę lub ręcznik, zawinąć i potrząsać aż większość skórkek odpadnie.

    Wrzucić do naczynia miksującego i zmielić 15s obr 10, przesypać do miseczki.

     Do pustego naczynia dodać skórki z cytrusów oraz umytą i pokrojoną w kawałki cukinię  - może byc ze skórką, jeśli nie jest za twarda, zmielić 20s obr 8.

    Dodać resztę składników, wymieszać 30s obr 5, w razie potrzeby zgarnąć ciasto kopystką ze ścianek. Wylać do przygotowanej blachy 30x25 lub średniej tortownicy, piec 40 min 180 stopni. 

    Przed wylaniem ciasta na dno blachy można roszypać garść sezamu.

    Gdy ciasto wystygnie przygotować polewę - w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i olej kokosowy wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji i rozsmarować na wierzch ciasta.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • bardzo dobre ciasto, wilgotne, nie wysycha. Na...

    Zgłoszony przez terka.c na września 28, 2017 at 00:43.

    bardzo dobre ciasto, wilgotne, nie wysycha. Na pewno będę je jeszcze robić.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze