Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Ciasto z cukinią
- pół cukini średniej wielkości, około 2 szklanek
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 60 g kakao
- 300 g mąki pszennej
- 125 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 g cukru
- 125 g oleju rzepakowego
- 115 g Miękkiego masła
- 1 gorzka czekolada
- aromat migdałowy, kilka kropel
-
6
1h 20min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Zakładamy motylek do naczynia miksującego i wkładamy masło z cukrem 90s/obr.4. Dodajemy olej, aromat migdałowy, sodę i proszek do pieczenia mieszamy 60s/obr.4. Następnie dodajemy jajka, kakao, kawę i mąkę na przemian ze śmietaną lub jogurtem mieszamy 30s/obr.4 . Dodajemy cukinię i czekoladę 10s/
"Obroty wsteczne" /obr.2.
Pieczemy w formie okrągłej 24 cm wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 160 st.C przez ok. 70 min.
Ciasto z cukinią
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ciasto można polać polewą zrobioną z 1 tabliczką czekolady z 40g masła.
Przepis zaczerpniety ze strony:
//smakiogrodu.blogspot.com/2013/08/ciasto-czekoladowe-z-cukinia.html
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzIle wagowo cukini należy dać do ciasta?? Zawsze...
Ile wagowo cukini należy dać do ciasta?? Zawsze mam problem z określeniami typu "średniej wielkosci" 😀, bo bo cukinia z warzywniaka ma inne wymiary niż z własnego ogródka 😏
Upiekłam dzisiaj i wyszedł mały zakalec - w sensie- spod nie był upieczony, mimo, że patyczek przy sprawdzaniu był suchy, dlatwgo zastanawiam się czy nie dałam za dużo cukini...
Przepyszne. Polecam😁
Przepyszne. Polecam😁
Lubię to
Lubię to
Świetne i smakuje super
Świetne i smakuje super
Właśnie się pieczę,z
Właśnie się pieczę,z niecierpliwością czekam na efekt
Mam cukinie jutro upichcę!
Mam cukinie jutro upichcę!
Juz doczytalam, ze 24cm
Juz doczytalam, ze 24cm
wypróbuję w week ale poproszę
wypróbuję w week ale poproszę informację odnośnie wymiarów blaszki.
Ciasto zaskakująco dobre. Mój
Ciasto zaskakująco dobre. Mój szwagier nie lubi cukini i dopóki nie wiedział z czego jest placek, zakładał się nim bardzo. Polecam
Pyszne
Pyszne
Pyszne ciasto, mocno
Pyszne ciasto, mocno czekoladowe. Zachwycali się nim wszyscy, którzy próbowali
Zajadaliśmy je z wiśniami wyjętymi wprost z robionej niedawno nalewki....niebo w gębie
Polecam wszystkim.
Co to jest na pierwszym
Co to jest na pierwszym zdjeciu ?
Czy to masło z cukrem da radę utrzec się na motylku ??
A ogólnie nic nie kumam
z tymi sekundami ??
Mozna nieco dokładniej opisac przepis , ja poczatkujaca jestem .
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Dodaję do wypróbowania
Dodaję do wypróbowania
Pozdrawiam
Ciasto dzięki cukinii jest
Ciasto dzięki cukinii jest wilgotne i ... pyszne
ten czekoladowy smak.... mniam mniam
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry