3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto z białek czekoladowe (bez mąki)


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Ciasto z białek czekoladowe (bez mąki)

  • cukier puder do posypania
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 -1 szklanki cukru
  • 1 szklanka orzechów (laskowe/włoskie/ migdały), mieszanka
  • 1/2 szklanki kakao
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180.

    Orzechy włożyć do Closed lid i zmielić 15 sek/obroty 5.

    6 białek ubić w Closed lid wg przepisu z książki na sztywną pianę ze szczyptą soli

    Do zwykłej miski wsypać kakao, cukier, pozostałe 2 białka, olej wymieszać dokładnie łyżką, dodać zmielone orzechy.

    Na koniec masę delikatnie, stopniowo wymieszać z ubitymi białkami. Może być dość słabo wymieszana. Wlać do małej, wysmarowanej olejem  tortownicy i piec 20 -25 min w temperaturze 180 st.

10
11

Porady

Polecam trochę więcej orzechów i mi najbardziej smakują laskowe. Nie należy mieszać zbyt intensywnie piany z masą, 1/4 można wymieszać dobrze, a resztę piany z białek można delikatnie wymieszać w blaszce, żeby były białe smugi.

Jest to dobry sposób na zużycie białek pozostałych po innych cudach kulinarnych, zamrożonych i wykorzystanych w odpowiedniej chwili.

Ciasto na koniec posypać cukrem pudrem z cynamonem.

Można używać zamienników cukru.

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo fajny przepis, lekko zmodyfikowałam do...

    Zgłoszony przez Ola i Patryk na listopada 4, 2017 at 14:03.

    Bardzo fajny przepis, lekko zmodyfikowałam do własnych potrzeb (zostało mi mniej białek, wiec dodałam 2 całe jajka...) wyszło dobrze i smacznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis na wykorzystanie biełek....

    Zgłoszony przez path1979 na marca 19, 2017 at 16:18.

    Bardzo dobry przepis na wykorzystanie biełek. Polecam to ciasto szczególnie do lodów waniliowych. Pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Powinno wyjść bardzo wilgotne i bardzo...

    Zgłoszony przez katarzynakry na grudnia 8, 2016 at 12:59.

    Powinno wyjść bardzo wilgotne i bardzo czekoladowe. Jak mi zostaną białka to jeszcze raz sprawdzę, bo mi zawsze to ciasto smakowało - może to kwestia cukru i orzechów

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis trzeba dopracowac, bo niestety do...

    Zgłoszony przez ataz na grudnia 5, 2016 at 21:55.

    Przepis trzeba dopracowac, bo niestety do smacznych nie należy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER!!!!!

    Zgłoszony przez izafron na kwietnia 19, 2016 at 13:41.

    SUPER!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze