Czas przygotowania
                                2h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 40min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 5
 
opublikowany: 14/08/17
                            
                zmieniono dnia: 04/11/25
                    Składniki
Biszkopt
- 1,5 szklanki mąki
 - 1,5 szklanki cukru
 - 6 jaj
 - 2 łyżki oleju
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
 
Bydyń Pysio
- 1 litr zielonego soku pysio
 - 4 jaja
 - 100 gramów mąki pszennej
 - 25 gramów mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżka cukru pudru
 
Bita Śmietana
- 500 mililitrów śmietany 30%
 - 2 zielone galaretki
 
Wierzch
- 2 zielone galaretki
 
Dodatkowo
- 2 paczki delicji
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1) Piekarnik nagrzewamy do 180`C.
2) Przy pomocy motylka ubijamy białka na sztywną pianę (dodać szczypte soli) 3min/obr4.
2) Dodajemy cukier i ubijamy kolejne 2min/obr3.
3) Na obr 3 dodajemy roztrzepane żółtka. Ubijamy 1min/obr3.
4) Dodajemy mąke, proszek do pieczenia i olej. Ustawiamy 40s/obr1.
5) Pieczemy ok 40 min.
6) Studzimy - 1) Do 
"Blokada naczynia miksującego"  wlewamy sok pysio, dodajemy jaja, mąki.
2) gotujemy 10min/90`C/obr3.
3) Gotowy budyń wylewamy na biszkopt.
4) Gdy bydyń lekko ostygnie układamy delicje czekoladą do góry. - 1) 2 zielone galaretki (u mnie agrestowe) rozpuszczamy w szklance wody.
2) Zakładamy motylek. W
"Blokada naczynia miksującego"  ubijamy smietanę 30% obr 3. na oko.
3) Gdy śmietana ubije się wlewamy ostudzone galaretki i chilkę mieszamy obr 3do połączenia składników.
4) Na ostudzony budyń z ciastaki wlewamy masę ze śmietany.
5) Chłodzimy w lodówce. - 1) 2 zielone galaretki rozpuszczamy w ok 700ml wody, studzimy.
2) Gestniejące galaretki wylewamy na zastygnięte ciasto.
3) Czekamy aż galaretka zastygnie. 
Biszkopt
Budyń Pysio
Bita Śmietana
Wierzch
Porady
1) Do ubicia śmietany dodałam 1 śmietan fix dla lepszego efektu.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Ciasto wyszło pyszne. Biszkopt w standardowej formie wyszedł nieco za wysoki, dlatego musieliśmy odkrajać. Mimo wszystko polecam wyłożyć delicje na mase śmietanową, a na nie galaretke, wygląda to nieco ciekawiej. Na pewno jeszcze kiedyś go zrobię
            
Ciasto super, biszkopt wyszedł mi bardzo wysoki i miałam problem z dokładaniem warstw. Blaszka była duża i wysoka. Polecam