3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 240 g drobnego cukru do wypieków
  • 260 g maślanki
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 350 - 400 g rabarbaru, (mogą być też inne owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar wody; ciasto jest bardzo smaczne również z samą kruszonką)
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Kruszonka:
  1. 50 g masła

    10 łyżek mąki pszennej

    4 łyżki cukru

    1 cukier waniliowy

    Wszystkie składniki wyrobić między palcami by powstała kruszonka.

  2. Wykonanie ciasta
  3. Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.

    Białka oddzielić od żółtek.

    Białka umieścić w suchym i czystym Closed lid, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno (założyć motylek/4 min/obr. 4).

    Cały czas ubijając (z motylkiem/obroty 3) dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, łyżka po łyżce).

    Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca piana. Dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając (motylek/obroty 3). Strużką wlewać olej i dalej ubijać (motylek/obroty 3).

    Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę (motylek/obroty 1/około 4 min.)

    Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32x22 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 h (do tzw. suchego patyczka) w temp. 170 - 180 stopni C. Wyjąć, ostudzić.

     

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Nie polecam dodawać więcej niż 350 - 400 g owoców (ciasto się zapadnie, może powstać zakalec).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • w opisie wykonania brakuje proszku do pieczenia...

    Zgłoszony przez Joannka1 na czerwca 4, 2017 at 15:00.

    w opisie wykonania brakuje proszku do pieczenia -wlasnie wyszedl mi piekny zakalec

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam w sezonie

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na maja 14, 2016 at 21:43.

    Polecam w sezonie rabarbarowym tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie dzisiaj wersja z

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na lipca 25, 2015 at 22:05.

    U mnie dzisiaj wersja z nektarynkami zamiast rabarbaru

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam kruszonkę z tego

    Zgłoszony przez Kasia_w_krk na czerwca 23, 2015 at 18:55.

    Polecam kruszonkę z tego przepisu - zawsze mi wychodzi tmrc_emoticons.) tylko zastosuj mąkę krupczatkę 

    Ja nie daję cukru wanilinowego

    A cukier - brązowy nieratyfikowany[[wysiwyg_imageupload:2398:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • u mnie ciasto zniknęło

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na maja 19, 2015 at 21:51.

    u mnie ciasto zniknęło błyskawicznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie bez problemu - a może

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na maja 19, 2015 at 21:49.

    U mnie bez problemu - a może masło miałaś ciepłe? najlepsze jest prosto z lodówki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kruszonka to jakaś masakra mi

    Zgłoszony przez Limonka na maja 16, 2015 at 18:19.

    Kruszonka to jakaś masakra mi wyszła, do kruszonki nie podobne :/ Ciasto pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze