Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Polewa
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g czekolady gorzkiej na polewę
- 30 g śmietany kremówki 30%
Ciasto
- 170 g cukier
- 1 jajko całe
- 100 g gorącej wody
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenie
- 1 łyżeczki aromatu waniliowego
- 100 g masło miękkie, + 1 łyżka do wysmarowania formy
- 1 Orzech kokosowy
-
6
1h 5min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s./obr. 8
Dodać śmietanę, podgrzać 3 min/90 st./obr. 2.
Polać jeszcze ciepłe ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić, aby polewa stężała
Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.
Tortownicę o średnicy ok. 17 cm wysmarować łyżką masła.
Kokos obrać z brązowej skórki, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić 8-10s./obr.7. Przełożyć do innego naczynia zalać gorącą wodą i wymieszać.
Przepłukać i wysuszyć naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego włożyć masło, jajko i cukier. Utrzeć na gładką masę 5 min./obr. 3.
Wiórki dodać do masy maślanej i wymieszać 15 sek./obr.3
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Przesianą mąkę, aromat waniliowy dodać do ciasta. Wymieszać 1,5 min./obr.4.
Ciasto przelać do formy. Piec ok. 40 min w temp. 170 st.
Polewa
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz