3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto kokosowe


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Polewa

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g czekolady gorzkiej na polewę
  • 30 g śmietany kremówki 30%

Ciasto

  • 170 g cukier
  • 1 jajko całe
  • 100 g gorącej wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 100 g masło miękkie, + 1 łyżka do wysmarowania formy
  • 1 Orzech kokosowy
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Polewa
  1. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s./obr. 8

  2. Dodać śmietanę, podgrzać 3 min/90 st./obr. 2.

  3. Polać jeszcze ciepłe ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić, aby polewa stężała

  4. Ciasto
  5. Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.

    Tortownicę o średnicy ok. 17 cm wysmarować łyżką masła.

  6. Kokos obrać z brązowej skórki, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić 8-10s./obr.7. Przełożyć do innego naczynia zalać gorącą wodą i wymieszać.

  7. Przepłukać i wysuszyć naczynie miksujące.

  8. Do naczynia miksującego włożyć masło, jajko i cukier. Utrzeć na gładką masę 5 min./obr. 3.

  9. Wiórki dodać do masy maślanej i wymieszać 15 sek./obr.3

  10. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.

  11. Przesianą mąkę, aromat waniliowy dodać do ciasta. Wymieszać 1,5 min./obr.4.

  12. Ciasto przelać do formy. Piec ok. 40 min w temp. 170 st.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy