3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto jogurtowe ze śliwką


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto jogurtowe ze śliwką

  • 300 g jogurt naturalny
  • 800 g mąka pszenna
  • 250 g cukier
  • 0,18 litra olej rzepakowy
  • 2 porcje jajko
  • 0,03 litra esencja waniliowa
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1000 g śliwka
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Tortownica 30 cm
  1. [size= medium]Do naczynia miksującego wkładamy: jogurt, cukier, jajka, esencję waniliową, olej i mieszamy obr.5/20s. [/size]

    [size= medium]Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy obr.1/30-35s. [/size]

    [size= medium]Ciasto przelewamy do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem formy i układamy na nim przekrojone na pół i wypestkowane śliwki (skórką do ciasta).[/size]

    [size= medium]
    Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli będzie jeszcze wilgotne, możemy zmniejszyć temperaturę do 180'C i podpiec je jeszcze kilka minut. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
    [/size]

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto jest za gęste, zbyt duża ilosc mąki,...

    Zgłoszony przez WerkaWu na sierpnia 10, 2018 at 23:15.

    Ciasto jest za gęste, zbyt duża ilosc mąki, chyba zamiast 800g powinno byc 400g.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cos chyba za duzo maki. Wychodzi gesty glut i...

    Zgłoszony przez martella na września 16, 2017 at 14:15.

    Cos chyba za duzo maki. Wychodzi gesty glut i noże nie dają rady tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze