Tu jesteś:
4
Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
Ciasto dyniowe
- 25 g nasion chia
- 520 g woda
- 225 g dynia
- 200 g masła klarowanego
- 100 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 125 g mąki z tapioki
- 100 g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki soku z cytryny
-
6
1h 40min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- Do miseczki odmierzyć nasiona chia oraz 120 ml wody. Przemieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 400 ml wody. Nałożyć przystawkę Varoma, dodać dynię, cotować na parze 30 min. / Varoma / obr.1.
- Wylać wodę z naczynia miksującego. Dodać masło, nałożyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego. Rozpuścić, 6 min. / 100°C / obr.1.
- Dodać cukier, cukier waniliowy. Wymieszać, 3 min. / 37°C / obr.2.
- Dodać dynię, nasiona chia. Zmiksować 20 s / obr.9.
- Dodać mąkę z tapioki, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, sok z cytryny. Wyrobić 3 min. /
"Ciasto" .
- Totrownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 40-45 min. w piekarniku (termoobieg) nagrzanym do 180°C.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Używam dyni mrożnej w kostce lub świeżej dyni Hokkaido pokrojonej ze skórą.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz