3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto dyniowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto dyniowe

  • 25 g nasion chia
  • 520 g woda
  • 225 g dynia
  • 200 g masła klarowanego
  • 100 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 125 g mąki z tapioki
  • 100 g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do miseczki odmierzyć nasiona chia oraz 120 ml wody. Przemieszać, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać 400 ml wody. Nałożyć przystawkę Varoma, dodać dynię, cotować na parze 30 min. / Varoma / obr.1.
  3. Wylać wodę z naczynia miksującego. Dodać masło, nałożyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego. Rozpuścić, 6 min. / 100°C / obr.1.
  4. Dodać cukier, cukier waniliowy. Wymieszać, 3 min. / 37°C / obr.2.
  5. Dodać dynię, nasiona chia. Zmiksować 20 s / obr.9.
  6. Dodać mąkę z tapioki, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, sok z cytryny. Wyrobić 3 min. / Dough mode.
  7. Totrownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 40-45 min. w piekarniku (termoobieg) nagrzanym do 180°C.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Używam dyni mrożnej w kostce lub świeżej dyni Hokkaido pokrojonej ze skórą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy