3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto dyniowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto dyniowe

  • 25 g nasion chia
  • 520 g woda
  • 225 g dynia
  • 200 g masła klarowanego
  • 100 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 125 g mąki z tapioki
  • 100 g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do miseczki odmierzyć nasiona chia oraz 120 ml wody. Przemieszać, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać 400 ml wody. Nałożyć przystawkę Varoma, dodać dynię, cotować na parze 30 min. / Varoma / obr.1.
  3. Wylać wodę z naczynia miksującego. Dodać masło, nałożyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego. Rozpuścić, 6 min. / 100°C / obr.1.
  4. Dodać cukier, cukier waniliowy. Wymieszać, 3 min. / 37°C / obr.2.
  5. Dodać dynię, nasiona chia. Zmiksować 20 s / obr.9.
  6. Dodać mąkę z tapioki, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, sok z cytryny. Wyrobić 3 min. / Ciasto.
  7. Totrownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 40-45 min. w piekarniku (termoobieg) nagrzanym do 180°C.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Używam dyni mrożnej w kostce lub świeżej dyni Hokkaido pokrojonej ze skórą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy