Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 3 szczypty cukru waniliowego, (opcjonalnie)
- 100 gramów masła/ margaryny, stopione
- 200 gramów cukru, jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie można dodać więcej np.250g
- 3 jaja
- 0,5 litra mleka
- 30 gramów drożdży świeżych
- 500 gramów mąki pszennej
Dodatki
- migdały w płatkach
- truskawki
Kruszonka
- 200 gramów mąki pszennej
- 100 gramów cukru
- 100 gramów masła/margaryny
- 1 szczypty cukier waniliowy, (opcjonalnie)
-
6
46h 30min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło/margarynę wymieszać 10s/obr.6. Przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki
Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć drożdze, cukier, mleko podgrzać 2min30s/37st/obr.1
Dodać jajka, mąkę i roztopione masło i ewentualnie cukier waniliowy 3min
"Ciasto" Przełożyć do innego naczynia na przynajmniej 30 minut do wyrośnięcia
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć/ przelać ( moje ciasto wyszło o konsystencji gęstej śmietany) na blachę do pieczenia o wymiarach 25cmx35cmx6cm lub kwadratową 23cm. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Delikatnie wbijać w ciasto truskawki, wyciągnąć z lodówki kroszonkę i posypać nią ciasto na koniec posypać ciasto migdałami.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C po 30 minutach sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe u mnie było w piekarniku około 45 minut, bo cały czas wydawało mi się, że jeszcze nie gotowe.
Kruszonka
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Plusem tego ciasta jest, że utrzymuje długo świeżość tzn. często ciasta drożdzowe następnego dnia są już suche ten jest wciąż mokry. Poczęstowałam nim znajomych i pytali co to za ciasto czy to biszkopt? Podejżewam, że sekret tkwi w tym, że ciasto jest o konsystencji gęstej śmietany, a nie tak jak to zwykle bywa - zbite.
Gorąco polecam, ja użyłam mrożonych truskawek i wyszło pyszne
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne! Mokre, wilgotne, można pomyśleć, że to...
Pyszne! Mokre, wilgotne, można pomyśleć, że to zakalec, ale moim zdaniem takie ma własnie być. Moi chłopcy pałaszują, aż miło 😀
Przepyszne!
Przepyszne!
Szkoda tylko produktów .Robiłam 2 raz i po raz...
Szkoda tylko produktów .Robiłam 2 raz i po raz drugi zakalec.
Niestety tyle już zrobiłam ciast drożdżowych w...
Niestety tyle już zrobiłam ciast drożdżowych w TM i nigdy mi nie wyszedł taki okropny zakalec
Niestety kompletny zakalec, pomimo że piekłam...
Niestety kompletny zakalec, pomimo że piekłam ponad 45 min i był ładnie przyrumieniony z góry i z dołu. Nie polecam.
Robiłam drugi raz i tak jak za pierwszym razem...
Robiłam drugi raz i tak jak za pierwszym razem owoce i kruszonka zapadły się i wyszedł zakalec
piknie wyrasta dugo swiee polecam da wicej tek
pięknie wyrasta, długo swieże. polecam dać więcej żółtek
Niestety zapady mi si truskawki i kruszonka do...
Niestety zapadły mi się truskawki i kruszonka do środka ciasta😦i wyszedł zakalec 😦a szkoda
Bardzo dobre ciacho i roacutewnie polecam zrobi...
Bardzo dobre ciacho 😊 i również polecam zrobić kruszonkę z połowy składników 😊
Babcia5 napisał:...
ja również dziękuje
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Ciasto pyszne i rzeczywiście długo świeże....
Ciasto pyszne i rzeczywiście długo świeże. Robiłam z mrożonej mieszanki owoców, gotowej, ze sklepu. Kruszonkę zrobiłam swoją sprawdzoną, więc najpierw zrobiłam kruszonkę, którą wstawiłam do lodówki i nie myjąc TM zrobiłam ciasto wg Twojego przepisu, ale zmniejszyłam ilość mleka do 250g oraz cukru do 80g. Masło dodałam po prostu miękkie a nie topione. Dziękuję.
Uwielbiamy takie drozdzowki pyszne ciacho ,...
Uwielbiamy takie drozdzowki
pyszne ciacho , polecam
Mniam ...
Mniam
Ja oprócz kruszonki polalam ciacho białym lukrem. Ciacho jak z cukierni. Dzięki za łatwy szybki i pyszniasty przepis na drożdżówe. W tej odsłonie naprawdę szybko znika z blaszki
U mnie piekło się 45 minut,
U mnie piekło się 45 minut, po wyjęciu z piekarnika lekko opadlo ale zakalca nie ma. Ja zrobiłam kruszonkę z połowy porcji i uważam że tyle wystarczy.
Ciasto pycha.Piekłam godzinę-
Ciasto pycha.Piekłam godzinę- pewnie ze względu na mój piekarnik. No i - po przeczytaniu komentarzy- uznałam, że użyję większej blachy. Faktycznie- to jest ilość na blachę ogromniastą
Z czego ucieszyła się niezmiernie rodzina 
A ile uzylas truskawek do tej
A ile uzylas truskawek do tej porcji?
Bardzo dobre
Bardzo dobre
Jak dla mnie to za duzo
Jak dla mnie to za duzo kruszonki. Wystarczy polowa z przepisu. Uzylam takze dużej prostokatnej blachy do wypieku i obiawiam sie ze ciasto podczas pieczenia wyleci z foremki. Jest jego zdecydowanie za duzo.