3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto drożdżowe z truskawkami - długo świeże.


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 3 szczypty cukru waniliowego, (opcjonalnie)
  • 100 gramów masła/ margaryny, stopione
  • 200 gramów cukru, jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie można dodać więcej np.250g
  • 3 jaja
  • 0,5 litra mleka
  • 30 gramów drożdży świeżych
  • 500 gramów mąki pszennej

Dodatki

  • migdały w płatkach
  • truskawki

Kruszonka

  • 200 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów cukru
  • 100 gramów masła/margaryny
  • 1 szczypty cukier waniliowy, (opcjonalnie)
  • 6
    46h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Kruszonka
  1. Do Blokada naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło/margarynę wymieszać 10s/obr.6. Przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki

  2. Ciasto
  3. Do  Blokada naczynia miksującegowłożyć drożdze, cukier, mleko podgrzać 2min30s/37st/obr.1

     

  4. Dodać jajka, mąkę i roztopione masło i ewentualnie cukier waniliowy 3minCiasto Przełożyć do innego naczynia na przynajmniej 30 minut do wyrośnięcia

  5. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć/ przelać ( moje ciasto wyszło o konsystencji gęstej śmietany) na blachę do pieczenia o wymiarach 25cmx35cmx6cm lub kwadratową 23cm. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów. 

  6. Delikatnie wbijać w ciasto truskawki, wyciągnąć z lodówki kroszonkę i posypać nią ciasto na koniec posypać ciasto migdałami.

  7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C po 30 minutach sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe u mnie było w piekarniku około 45 minut, bo cały czas wydawało mi się, że jeszcze nie gotowe. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Plusem tego ciasta jest, że utrzymuje długo świeżość tzn. często ciasta drożdzowe następnego dnia są już suche ten jest wciąż mokry. Poczęstowałam nim znajomych i pytali co to za ciasto czy to biszkopt? Podejżewam, że sekret tkwi w tym, że ciasto jest o konsystencji gęstej śmietany, a nie tak jak to zwykle bywa - zbite. 

Gorąco polecam, ja użyłam mrożonych truskawek i wyszło pyszne tmrc_emoticons.;)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne! Mokre, wilgotne, można pomyśleć, że to...

    Zgłoszony przez Fiksi-miksi na marca 5, 2023 at 18:57.

    Pyszne! Mokre, wilgotne, można pomyśleć, że to zakalec, ale moim zdaniem takie ma własnie być. Moi chłopcy pałaszują, aż miło 😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne!

    Zgłoszony przez PaulinaRo na września 22, 2020 at 22:15.

    Przepyszne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szkoda tylko produktów .Robiłam 2 raz i po raz...

    Zgłoszony przez aniam73 na kwietnia 25, 2020 at 17:19.

    Szkoda tylko produktów .Robiłam 2 raz i po raz drugi zakalec.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety tyle już zrobiłam ciast drożdżowych w...

    Zgłoszony przez paki na czerwca 9, 2018 at 22:23.

    Niestety tyle już zrobiłam ciast drożdżowych w TM i nigdy mi nie wyszedł taki okropny zakalecSad

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety kompletny zakalec, pomimo że piekłam...

    Zgłoszony przez Pianos13 na stycznia 16, 2018 at 19:09.

    Niestety kompletny zakalec, pomimo że piekłam ponad 45 min i był ładnie przyrumieniony z góry i z dołu. Nie polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam drugi raz i tak jak za pierwszym razem...

    Zgłoszony przez meg322 na września 23, 2017 at 13:29.

    Robiłam drugi raz i tak jak za pierwszym razem owoce i kruszonka zapadły się i wyszedł zakalectmrc_emoticons.((

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • piknie wyrasta dugo swiee polecam da wicej tek

    Zgłoszony przez janczi_k na czerwca 22, 2017 at 18:40.

    pięknie wyrasta, długo swieże. polecam dać więcej żółtek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety zapady mi si truskawki i kruszonka do...

    Zgłoszony przez meg322 na czerwca 10, 2017 at 13:35.

    Niestety zapadły mi się truskawki i kruszonka do środka ciasta😦i wyszedł zakalec 😦a szkoda

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciacho i roacutewnie polecam zrobi...

    Zgłoszony przez Tusienka24 na maja 20, 2017 at 08:08.

    Bardzo dobre ciacho 😊 i również polecam zrobić kruszonkę z połowy składników 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babcia5 napisał:...

    Zgłoszony przez ania3330607 na lutego 16, 2017 at 13:30.

    Babcia5 napisał:
    Ciasto pyszne i rzeczywiście długo świeże. Robiłam z mrożonej mieszanki owoców, gotowej, ze sklepu. Kruszonkę zrobiłam swoją sprawdzoną, więc najpierw zrobiłam kruszonkę, którą wstawiłam do lodówki i nie myjąc TM zrobiłam ciasto wg Twojego przepisu. Dziękuję.


    ja również dziękuje tmrc_emoticons.)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne i rzeczywiście długo świeże....

    Zgłoszony przez Babcia5 na stycznia 22, 2017 at 16:32.

    Ciasto pyszne i rzeczywiście długo świeże. Robiłam z mrożonej mieszanki owoców, gotowej, ze sklepu. Kruszonkę zrobiłam swoją sprawdzoną, więc najpierw zrobiłam kruszonkę, którą wstawiłam do lodówki i nie myjąc TM zrobiłam ciasto wg Twojego przepisu, ale zmniejszyłam ilość mleka do 250g oraz cukru do 80g. Masło dodałam po prostu miękkie a nie topione. Dziękuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiamy takie drozdzowki pyszne ciacho ,...

    Zgłoszony przez Leonek2013 na stycznia 15, 2017 at 17:10.

    Uwielbiamy takie drozdzowki Smile pyszne ciacho , polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mniam ...

    Zgłoszony przez mietyna na listopada 25, 2016 at 22:05.

    Mniam

    Ja oprócz kruszonki polalam ciacho białym lukrem. Ciacho jak z cukierni. Dzięki za łatwy szybki i pyszniasty przepis na drożdżówe. W tej odsłonie naprawdę szybko znika z blaszki Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie piekło się 45 minut,

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na czerwca 9, 2016 at 15:14.

    U mnie piekło się 45 minut, po wyjęciu z piekarnika lekko opadlo ale zakalca nie ma. Ja zrobiłam kruszonkę z połowy porcji i uważam że tyle wystarczy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pycha.Piekłam godzinę-

    Zgłoszony przez renamar na czerwca 9, 2016 at 11:00.

    Ciasto pycha.Piekłam godzinę- pewnie ze względu na mój piekarnik. No i - po przeczytaniu komentarzy- uznałam, że użyję większej blachy. Faktycznie- to jest ilość na blachę ogromniastą tmrc_emoticons.) Z czego ucieszyła się niezmiernie rodzina tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ile uzylas truskawek do tej

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na czerwca 9, 2016 at 06:57.

    A ile uzylas truskawek do tej porcji?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre

    Zgłoszony przez monkorze na czerwca 6, 2016 at 21:29.

    Bardzo dobre

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dla mnie to za duzo

    Zgłoszony przez monikadietomix na czerwca 5, 2016 at 12:23.

    Jak dla mnie to za duzo kruszonki. Wystarczy polowa z przepisu. Uzylam takze dużej prostokatnej blachy do wypieku i obiawiam sie ze ciasto podczas pieczenia wyleci z foremki. Jest jego zdecydowanie za duzo.     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze