3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasteczka jaglane (bezglutenowe)


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasteczka jaglane

  • 130 g zimnego masła
  • 20 g ksylitolu
  • 1 jajko
  • 100 g mąki jaglanej
  • 200 g Płatków jaglanych
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki zimne masło i dodać pozostałe składniki.

    2. Wymieszać przy pomocy kopystki 30s./obr.5

    3. Wyjąć kopystką ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h.

    4. Rozgrzać piekarnik do 180*C (termoobieg)

    5. Ciasto wyjać z lodówki, kroić na kawałki, rozwałkować, podsypując mąką kukurydzianą na grubość 5mm, wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

    7. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut do lekko złotego koloru

    8. Odstawić do ostudzenia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Zamiast ksylitolu możesz użyć stewii lub normalnego cukru.

Ciasteczka nie są prawie w ogóle słodkie, więc jeśli lubisz bardziej słodkie dodaj więcej ksylitolu/stewii czy cukru.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciekawe ciastka bezglutenowe. W smaku nieco...

    Zgłoszony przez Agary na listopada 11, 2016 at 15:44.

    Ciekawe ciastka bezglutenowe. W smaku nieco przypominają ciasteczka owsciane. Zamiast masła dałam oleju kokosowego, a po upieczeniu spód ciastek został "pomalowany" mleczną czekoladą. Wyszła fajna alternatywa, dla tradycyjnych wypieków. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze