3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chocolate chip cookies - ciastka amerykańskie z masłem orzechowym i kawałkami czekolady


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 100 g MASŁA 82%
  • 120 g masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczek cukru waniliowego
  • 1 łyżeczek ekstraktu z wanilii
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty sody oczyszczonej
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty proszek do pieczenia
  • 1 szczypty soli morskiej
  • 50 g gorzkiej/mlecznej czekolady
  • 6
    40min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Odważyć sobie suche składniki (mąka, proszek, soda), przesypać do suchej miski.
    2. Do TM wrzucić kawałki czekolady - rozkruszyć: 50 sek, obroty 8 - w zależności jak duże kawałki czekolady lubimy.
    3. Masło, masło orzechowe i jajko ocieplić w temperaturze pokojowej.
    4. Dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C[/b].
    5. Do Thermomixa włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ucierać przez ok. 4 min. obroty 4, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać jajko, cukier wanilowy, ekstrakt i ubijać jeszcze przez ok. 3 min, obroty 4,5.
    6.Mieszankę mąki z proszkiem i sodą wsypać do ubitej masy i wymieszać (ok. 2 min, obroty 3-4) na jednolitą masę. Dodać kawałki czekolady i delikatnie wymieszać (10 sek, obroty 1).
    7. Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów. Można wykładać masę zwykłą łyżką stołową (ok. 2 łyżki), bez uklepywania, na blaszce masa ma mieć kształt półkuli lub kapelusza grzyba, podczas pieczenia rozejdzie się na boki.
    8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut[/b], aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.


    Poza czekoladą polecam wypróbować: orzechy laskowe, M&M'sy, żurawinę, czekoladę białą i co kto lubi tmrc_emoticons.)
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Po pierwsze: powinno być zaznaczone, że przepis...

    Zgłoszony przez ejenajej na września 28, 2019 at 10:05.

    Po pierwsze: powinno być zaznaczone, że przepis pochodzi ze strony kwestia smaku i opis jest skopiowany kropka w kropkę. A niestety sposób przygotowania nie jest dostosowany do TM - robiłam bez namysłu wg powyższych wskazówek i tm mi sie zgrzal, oddzielil mi się tłuszcz i dodalam mąki,zeby to jakos połączyć (Nie jestem jakimś ekspertem kulinarnym). Ciastka wyszły średnie. Dla czekolady 50s to zdecydowanie za dlugo-powstaje proszek. Wszystkie mieszania wydają mi się tu zdecydowanie za długie. Jeśli będę powtarzać to pewnie wzorujac się na oryginale,a nie na tym przepisie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze