Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
bułeczki
- • 540 g mąki pszennej • 80 g drobnego cukru do wypieków • 3/4 łyżeczki soli • 20 g drożdży świeżych • 75 g masła, roztopionego • 250 ml mleka • 2 duże jajka
nadzienie cynamonowe:
- • 60 g masła • 200 g miałkiego brązowego cukru • 3 łyżki zmielonego cynamonu
polewa z serka kremowego
- • 60 g masła • 1/2 – 3/4 szklanki cukru pudru • 120 g serka kremowego typu philadelphia • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 2 – 4 łyżki mleka
-
6
2h 40min
Czas całkowity 2h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- 1.Do naczynia miksującego włożyć cukier, drożdże i mleko, wymieszać 3 min /37°C/obr. 1[/size]
2.Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto 2min/"Ciasto" .
3.Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
[size= 12.0pt; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: Arial; color: #303030; mso-fareast-language: PL]4.W tym czasie [/size]masło roztopić, lekko przestudzić. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.
5. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
6.Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) – bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki przykryć polewą z serka kremowego, odrywać i podawać. - Polewa z serka kremowego:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksującej umieścić motylek. Masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej 3min/obr.3,5. [/size]
Dodać serek kremowy i utrzeć, do gładkości 1min/obr.3,5 .Do utartej masy dodawać mleko, stopniowo, mieszając, do powstania lekko płynnej polewy (jej gęstość regulujemy dodatkiem mleka) 1min/obr.2.
Bułeczki cynamonowe
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Dobrym patentem jest również użycie kawałka nitki, którą układamy pod zwiniętym ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je.[/size]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz