3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułeczki cynamonowe a`la Cinnabons


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

bułeczki

  • • 540 g mąki pszennej • 80 g drobnego cukru do wypieków • 3/4 łyżeczki soli • 20 g drożdży świeżych • 75 g masła, roztopionego • 250 ml mleka • 2 duże jajka

nadzienie cynamonowe:

  • • 60 g masła • 200 g miałkiego brązowego cukru • 3 łyżki zmielonego cynamonu

polewa z serka kremowego

  • • 60 g masła • 1/2 – 3/4 szklanki cukru pudru • 120 g serka kremowego typu philadelphia • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 2 – 4 łyżki mleka
  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 2h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Bułeczki cynamonowe
  1. 1.Do naczynia miksującego włożyć cukier, drożdże i mleko, wymieszać 3 min /37°C/obr. 1[/size]

    2.Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto 2min/Dough mode .

    3.Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

    [size= 12.0pt; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: Arial; color: #303030; mso-fareast-language: PL]4.W tym czasie [/size]masło roztopić, lekko przestudzić. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.



    5. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.

    6.Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) – bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).



    Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki przykryć polewą z serka kremowego, odrywać i podawać.
  2. Polewa z serka kremowego:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    W misie miksującej umieścić motylek. Masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej 3min/obr.3,5. [/size]

    Dodać serek kremowy i utrzeć, do gładkości 1min/obr.3,5 .Do utartej masy dodawać mleko, stopniowo, mieszając, do powstania lekko płynnej polewy (jej gęstość regulujemy dodatkiem mleka) 1min/obr.2.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
11

Porady

Dobrym patentem jest również użycie kawałka nitki, którą układamy pod zwiniętym ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je.[/size]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy