Tu jesteś:
4
Składniki
-
6
-
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
-
Brownie nie zawsze musi oznaczać tonę kalorii. Zapraszam na brownie z czerwonej fasoli bez mąki i cukru !
SKŁADNIKI na brownie:
- 2 puszki dobrze odsączonej i przepłukanej z zalewy czerwonej fasoli (1 puszka 240 g po odsączeniu)
- 2 bardzo dojrzałe banany,
- 4 jajka,
- 10 namoczonych wcześniej daktyli,
- 5 łyżek gorzkiego kakao,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do naczynia miksującego włożyć kolejno czerwoną fasolę, daktyle, banany, jajka, miód, proszek do pieczenia, kakao, olej kokosowy – zblendować na gładką masę 1 minuta/obroty 6.
Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec ok. 1 h w 180°C (grzanie góra – dół).
Moja blaszka miała rozmiar 25 / 12 / 8 cm.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Składniki na polewę:
- 90 g gorzkiej czekolady,
- 30 g masła,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżka miodu,
- wiórki kokosowe do dekoracji.
Do naczynia miksującego włożyć połamaną na kostki czekoladę – rozdrobnić 5 sekund/obroty 7. Dodać masło, mleko i miód – rozpuścić 4 minuty/60°C/obroty 2.
Polewa jest gładka i kremowa więc można ją nałożyć na ciasto nożem. Posypać wierzch wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce przez minimum 1 h.
SMACZNEGO !
Link do przepisu video: https://youtu.be/ycquYBD5cHI
Facebook: https://www.facebook.com/thermomaniak/ Instagram: https://www.instagram.com/thermomaniak/
11
Porady
Polewa idealnie nada się także do innych ciast czy deserów.
Jest gładka, nakłada się na ciasto jak krem. Dobrze zastyga w lodówce i nie robi się twarda !
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz