3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bezglutenowy chlebek bananowy bez cukru


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

Bezglutenowy chlebek bananowy bez cukru

  • 3 dojrzałe banany (ok. 300g miąższu)
  • 100 g migdałów (można użyć gotowej mąki migdałowej)
  • 65 g siemienia lnianego
  • 60 g płynnego oleju kokosowego (1/4 szklanki)
  • 50 g daktyli + pół szklanki wrzątku do namoczenia
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • szczypta soli i proszku d/p
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15min.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Zakładamy motylek i ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę (3min/obr.4). Pianę przekładamy do dużej miski, a następnie dokładnie myjemy i osuszamy TM.
  3. Migdały mielimy razem z siemieniem lnianym i wiórkami kokosowymi na mąkę (20s/obr.10), a następnie blendujemy ją z bananami, żółtkami, olejem, odcedzonymi wcześniej daktylami, szczyptą soli i proszkiem d/p (15s/obr.5). Gotową masę przekładamy do miski z ubitymi białkami i całość delikatnie mieszamy łyżką, a następnie przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem kokosowym. Ciasto można posypać jeszcze po wierzchu migdałami lub innymi dodatkami (można też dodać do ciasta garść orzechów lub bakalii).
  4. Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i pieczemy 40min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Chlebek upiekłam w małej keksówce (wymiary dna: 20x8cm)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pycha!!!! ...

    Zgłoszony przez 16222395072109616 na marca 21, 2017 at 14:56.

    Pycha!!!! Smile
    Ja zamiast wiorkow kokosowych, dodałam makę koksowa i chlebek był wilgotny! Pyszny!
    Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Milcias89 napisał:...

    Zgłoszony przez Dziewczyna Informatyka na marca 16, 2017 at 01:35.

    Milcias89 napisał:
    Hej, można użyć maki kokosowej ? Albo np owsianej ?


    kokosowa się nie nadaje, bo bardzo chłonie wilgoć. owsiana powinna być ok

    Zapraszam na bloga: www.dziewczynainformatyka.pl gdzie znajdziesz zdrowe przepisy na TM Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej, można użyć maki kokosowej ? Albo np...

    Zgłoszony przez Milcias89 na marca 8, 2017 at 19:32.

    Hej, można użyć maki kokosowej ? Albo np owsianej ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze