3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bezglutenowy chlebek bananowy bez cukru


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

Bezglutenowy chlebek bananowy bez cukru

  • 3 dojrzałe banany (ok. 300g miąższu)
  • 100 g migdałów (można użyć gotowej mąki migdałowej)
  • 65 g siemienia lnianego
  • 60 g płynnego oleju kokosowego (1/4 szklanki)
  • 50 g daktyli + pół szklanki wrzątku do namoczenia
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • szczypta soli i proszku d/p
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15min.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Zakładamy motylek i ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę (3min/obr.4). Pianę przekładamy do dużej miski, a następnie dokładnie myjemy i osuszamy TM.
  3. Migdały mielimy razem z siemieniem lnianym i wiórkami kokosowymi na mąkę (20s/obr.10), a następnie blendujemy ją z bananami, żółtkami, olejem, odcedzonymi wcześniej daktylami, szczyptą soli i proszkiem d/p (15s/obr.5). Gotową masę przekładamy do miski z ubitymi białkami i całość delikatnie mieszamy łyżką, a następnie przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem kokosowym. Ciasto można posypać jeszcze po wierzchu migdałami lub innymi dodatkami (można też dodać do ciasta garść orzechów lub bakalii).
  4. Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i pieczemy 40min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Chlebek upiekłam w małej keksówce (wymiary dna: 20x8cm)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • olej kokosowy można czymś zastąpić?

    Zgłoszony przez roza94c na marca 18, 2022 at 11:24.

    olej kokosowy można czymś zastąpić?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha!!!! ...

    Zgłoszony przez 16222395072109616 na marca 21, 2017 at 14:56.

    Pycha!!!! Smile
    Ja zamiast wiorkow kokosowych, dodałam makę koksowa i chlebek był wilgotny! Pyszny!
    Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Milcias89 napisał:...

    Zgłoszony przez Dziewczyna Informatyka na marca 16, 2017 at 01:35.

    Milcias89 napisał:
    Hej, można użyć maki kokosowej ? Albo np owsianej ?


    kokosowa się nie nadaje, bo bardzo chłonie wilgoć. owsiana powinna być ok

    Pokochaj ze mną Thermomix Love zadzwoń, umów się na prezentację Smile tel. 691 509 039

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej, można użyć maki kokosowej ? Albo np...

    Zgłoszony przez Milcias89 na marca 8, 2017 at 19:32.

    Hej, można użyć maki kokosowej ? Albo np owsianej ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze