Tu jesteś:
4
Składniki
10 kawałek/kawałki/kawałków
Bezglutenowy chlebek bananowy bez cukru
- 3 dojrzałe banany (ok. 300g miąższu)
- 100 g migdałów (można użyć gotowej mąki migdałowej)
- 65 g siemienia lnianego
- 60 g płynnego oleju kokosowego (1/4 szklanki)
- 50 g daktyli + pół szklanki wrzątku do namoczenia
- 40 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- szczypta soli i proszku d/p
-
6
1h 40min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15min.
- Białka oddzielamy od żółtek. Zakładamy motylek i ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę (3min/obr.4). Pianę przekładamy do dużej miski, a następnie dokładnie myjemy i osuszamy TM.
- Migdały mielimy razem z siemieniem lnianym i wiórkami kokosowymi na mąkę (20s/obr.10), a następnie blendujemy ją z bananami, żółtkami, olejem, odcedzonymi wcześniej daktylami, szczyptą soli i proszkiem d/p (15s/obr.5). Gotową masę przekładamy do miski z ubitymi białkami i całość delikatnie mieszamy łyżką, a następnie przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem kokosowym. Ciasto można posypać jeszcze po wierzchu migdałami lub innymi dodatkami (można też dodać do ciasta garść orzechów lub bakalii).
- Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i pieczemy 40min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Chlebek upiekłam w małej keksówce (wymiary dna: 20x8cm)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzolej kokosowy można czymś zastąpić?
olej kokosowy można czymś zastąpić?
Pycha!!!! ...
Pycha!!!!
Ja zamiast wiorkow kokosowych, dodałam makę koksowa i chlebek był wilgotny! Pyszny!
Polecam!
Milcias89 napisał:...
kokosowa się nie nadaje, bo bardzo chłonie wilgoć. owsiana powinna być ok
Pokochaj ze mną Thermomix
zadzwoń, umów się na prezentację
tel. 691 509 039
Hej, można użyć maki kokosowej ? Albo np...
Hej, można użyć maki kokosowej ? Albo np owsianej ?