3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Batoniki owsiane


Wydrukuj:
4

Składniki

14 kawałek/kawałki/kawałków

Batoniki owsiane

  • 150 g suszonych owoców, (np. morele, żurawina, rodzynki, chipsy bananowe itp.)
  • 100 g orzechów, (np. ziemnych, laskowych, włoskich, nerkowców itp.)
  • 2 banany
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 6
    3h 20min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Dwie formy do pieczenia (tzw. "keksówki") wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mieszankę suszonych owoców, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 8-10 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z owocami.
  4. Do naczynia miksującego wrzucić banany (pokrojone na mniejsze kawałki - ok. 3cm), dodać miód i rozdrobnić na gładką masę - 10 s/obr. 5 (w razie potrzeby wydłużyć czas o kilka sekund).
  5. Dodać rozdrobnione wcześniej bakalie, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Wymieszać przy pomocy kopystki 20 s./Obroty wsteczne2-3. Powstałą masę podzielić na pół i wyłożyć do przygotowanych foremek. Za pomocą łyżki rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni foremek i lekko ugnieść.
  6. Piec ok. 20 minut (180°C, termoobieg) aż do uzyskania złotego koloru i lekkiego przyrumienienia brzegów.
    Upieczoną masę wyjąć z piekarnika i pozostawić w formach do całkowitego wystudzenia
  7. Po ostudzeniu wyjąć masę z foremek i pokroić na 14 równych batoników (po 7 sztuk z każdej foremki)
  8. SMACZNEGO!

    tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1) gotowe batoniki można przechowywać w lodówce max. tydzień (ale u mnie nigdy tyle nie wytrzymały tmrc_emoticons.;)

2) dla osób lubiących mniej słodkie dania lub nie przepadających za specyficznym miodowym posmakiem polecam użycie miodu akacjowego - jest mniej słodki od pozostałych i nie posiada charakterystycznego "smaczku" (miód w przepisie jest dość ważny, bo wraz z bananem pełni rolę spoiwa)

3) wiórki kokosowe można pominąć, ale wtedy należy zwiększyć o 50 g ilość pozostałych bakalii

4) ja osobiście batoniki robię zawsze wieczorem i pozostawiam na noc do ostudzenia - rano kroję i pakuję w papier śniadaniowy lub folię aluminiową (preferuję jednak papier)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz